Gir grønt lys for sommerleir
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er lettet over åpning for 300 deltakere på samlinger som varer over flere dager.
Regjeringen gikk i dag videre til trinn tre av gjenåpningen.
Leirer og fritidstilbud som samler mange personer over flere dager, er anbefalt begrenset inntil 300 personer med grupper på omtrent 40 personer.
– Barn og unge starter sommerferien i dag. Jeg husker selv hvordan det var med alt det gøye som skulle skje, sier Ropstad til Dagen.
Han mener de yngste har «gitt avkall på enormt mye det siste året».
– Jeg er veldig lettet over at vi er kommet hit, sier Ropstad.
KRIK-leirer i august
Flere kristne organisasjoner har avlyst sommerarrangementer eller gjort dem digitale både i fjor og i år.
– Vi planlegger for leirer i august, opplyser generalsekretær Vegard Husby i KRIK i en sms.
«Dette er en gledelig og forventet utvikling i tråd med de signaler vi har fått. Dette vil innebære at vi kan gjennomføre de arrangementer vi har planlagt for», skriver generalsekretær Øyvind Haraldseid i Misjonskirken Norge i en epost.
«Ikke minst er dette gode nyheter for alle de barn og ungdom som har ventet på muligheten til å igjen komme på leir og treffe venner og kjente», fortsetter han.
Satser på familieleir
Lederne for Ungdom i Oppdrags familiearbeid Familiefokus bestemte i slutten av mai at alle leirer i første halvdel av juli måtte bli avlyst.
De holdt likevel muligheten åpen for leir i uke 30 i Fyresdal i Telemark.
– Den håper vi nå skal bli gjennomført, sier Geir Edvin Frøen.
200 er påmeldt.
– Det er dette vi har drømt om i halvannet år, sier han.
Frøen understreker at de vil overholde smitteverntiltakene og tar forbehold om endringer, men ser i utgangspunktet fram til en ny kristen familiesamling etter en lang pause.
Assisterende generalsekretær Thea Solstad i Norges KFUK-KFUM ser med glede på lettelsene.
– Vi hadde uansett en hel sommer planlagt med aktivitet for barn og unge, men lettelsene gjør det enklere og planlegge og gjennomføre. Det er også gledelig at det er kommet en egen veileder for sommerleir, sier Solstad på sms.
Drar på turné
Daglig leder i Pinsebevegelsen, Ingunn Ulfsten, opplyser at den store U-festivalen allerede er planlagt som en turné i år.
– Den store utfordringen for oss er at vi trenger å legge planer fordi vi er avhengige av så mange frivillige, sier Ulfsten.
Sommerfestivalen på Hedmarktoppen er også avlyst.
– Når det gjelder leirer, er vi litt mer usikre. Det kan hende noen kirker hiver seg rundt og arrangerer, men det har vi ikke fått meldinger om ennå, sier hun.
Uansett synes hun det er viktig å understreke takknemligheten for at samfunnet åpner igjen for konferanser, gudstjenester og leirer.
– Det har vært et stort savn i mange måneder for mange, sier hun.
Flere til gudstjeneste
Opptil 100 personer kan samles i bryllup og andre private arrangementer på offentlig sted, inne eller ute.
400 personer kan delta på arrangementer inne uten fast tilviste plasser, fordelt på to kohorter. Med faste sitteplasser heves taket til 1.000.
Ropstad påpeker at dette vil være positivt for gudstjenester og andre arrangementer i regi av kirker og trossamfunn.
Bare én sky
De lave smittetallene, fremgang i vaksineringen og få innlagte på sykehus på grunn av korona er bakgrunnen for at regjeringen løsner på tøylene.
Statsminister Erna Solberg ser bare én trussel mot videre gjenåpning.
– Den eneste skyen vi har er dette Delta-viruset som har satt sine spor i Storbritannia. Så er det ikke sikkert at det vil skape problemer her i landet på samme måte; det vi har sett hittil er at våre vaksiner gir god beskyttelse mot det viruset, sier Solberg til VG.
Nytt trinn i juli
Ropstad sier at hvis alt går optimalt, er det målet at man skal gå til trinn fire midt i juli.
– For dem som arrangerer noe senere i sommer, vil veldig mange av restriksjonene da være borte, sier han.
Samtidig understreker han at det uansett er viktig å tenke smittevern, samt ha planer og god kontakt med myndighetene med tanke på eventuelle lokale tiltak.
– Oppsummert mener jeg likevel at dette betyr leirstemning og minner for livet, sier Ropstad.
Gode minner
Den fremste utfordringen han ser er hvor raskt det er mulig å omstille seg for faktisk å få gjennomført.
– Når jeg tenker tilbake på min egen ungdomstid, er noen av de beste minnene mine fra sommerleirer som deltaker eller leder. Det har betydd veldig mye for å få venner og for troen min, sier han.