Gir ikke bort kirke til katolikkene
Svensk kirkepolitiker vil gi bort kirkebygg til en voksende katolsk kirke. – Ikke aktuelt hos oss, sier kirkevergen i Oslo.
Den svenske kirkepolitikeren og kirkemøtelederen Bernt Murray hadde et tydelig budskap til den lutherske folkekirken i Sverige: «Gi katolikkene det vi tok fra dem», sa han nylig. Murray mener at en av de store middelhavskirkene i nabolandet bør tilfalle de som bygget den, noe han mente katolikkene hadde gjort.
– Uforsvarlig
Wright forklarer svaret ut fra et teologisk og et praktisk-økonomisk ståsted. Han er forsiktig med å uttale seg om det teologiske, men mener det er økonomisk uforsvarlig å gi fra seg ett eller flere kirkebygg.
– Da vil kirken miste eventuelle leieinntekter samtidig som det vil virke rart overfor kommunen. Dersom vi sier at Oslo-kirkene trenger én milliard kroner til vedlikehold og samtidig gir bort et kirkebygg, kan det fort oppleves og forstås som dobbelkommunikasjon fra vår side. Det ønsker vi å unngå, forklarer kirkevergen som tidligere har sittet i byrådet i Oslo, og arbeidet med nettopp bevilgning av midler til kirkelig drift og vedlikehold.
Positiv til utleie
Selv om det ifølge kirkevergen er uaktuelt å gi bort kirkebygg, er han meget positiv til dagens ordning og samarbeid med Den katolske kirke i hovedstaden. Den innebærer at katolikkene kan leie og disponere et kirkebygg som eies av Den norske kirke. Dette er tilfellet for Bredtvedt kirke, som siden våren 2013 vært leid ut til Den Katolske kirke og som i dag går under navnet St. Johannes Apostel og Evangelist Menighet, som tilhører Oslo katolske bispedømme.
Eventuelle endringer som gjøres må godkjennes av biskopen i Oslo.
– Men vi prøver å strekke oss langt for å imøtekomme ønsker og behov. Bredtvedt kirke er innviet som helt katolsk kirke, og det er gjort betydelige innvendige endringer. Alteret er omstrukturert, talerstolen og de opprinnelige stolene er fjernet. Det er satt inn knelebenker og bilder av katolske helgener. Når man kommer inn i kirkerommet ser det ut som en helt vanlig og moderne katolsk kirke, forklarer Wright.
Kirkevergen tror mange hadde reagert dersom Den norske kirke nå besluttet å gi bort ett eller flere kirkebygg til Den Katolske kirke.
– Samtidig vet jeg ikke om noen som har vært aktive motstandere av å leie ut og la katolikkene disponere våre kirkebygg og fasiliteter.
Et todelt luksusproblem
Wright forteller at Bredtvedt kirke i gjennomsnitt har 5000 gudstjenestebesøkende i løpet av helgen. Han er glad for å kunne hjelpe Den katolske kirke ved å leie ut,
– Men det betyr jo også at det står en del relativt tomme kirkebygg rundt om i Oslo. Et gjennomsnitt på 5000 besøkende står i stor kontrast til et snittantall på 100 besøkende på gudstjenester i Den norske kirke. Det sier noe om tingenes tilstand, eksemplifiserer Wright.
– Men la det være sagt, Den norske kirke gleder seg stort over all kirkevekst i Oslo, og vi er glade for å kunne være til hjelp for å se kristne trossamfunn lykkes, understreker kirkevergen.
– Kanskje kan man se på dagens samarbeid som en gjensidig kjærlighetsgave, foreslår kirkevergen om leieforholdet.
Han både erfarer og registrerer det han omtaler som en forbrødring, vennskap og tett samarbeid mellom Den norske kirke og Den Katolske kirke.
Stort behov for kirker
Dom Alois Brodersen er sogneprest i den katolske menigheten St. Paul i Bergen. Han er positiv til en eventuell kirkegave, men ikke uten forbehold.
Vanligvis holdes det syv søndagsgudstjenester i Bergensmenigheten St. Paul. Noen ganger åtte. Likevel er det fullpakket, og folk står tidvis på utsiden.
– Så det sier seg selv at behovet for flere kirkebygg er stort. Jeg tror at dersom vi får flere kirkebygg, prester og gudstjenester vil antallet som går til messe øke i samme takt. Å skulle bygge nye kirkebygg er en relativt langdryg affære, så på kort sikt er det ikke umulig at vi ber om å få leie enda flere kirker enn på det nåværende tidspunkt, sier sogneprest Dom Alois Borgersen.
I likhet med Robert Wright anser han samarbeidet mellom Den Katolske og Den norske kirke som et godt og tett bånd. Et samarbeid så godt at det fort kan bli noe mer. Ifølge Robert Wright er det et opplagt behov for en lokal kirke i den voksende bydelen Gjersrud-Stensrud i Oslo Øst. I den forbindelse har han vært i samtale med den katolske biskopen i Oslo om et eventuelt samarbeid.
– Jeg avviser ikke tanken om et felles kirkebygg, som i så fall vil være en spennende reise for begge parter. Da ser jeg for meg noen fellesområder, men separate kirkerom, skisserer Wright.