Gir ikke opp kampen mot homoliturgien
De er presset, men vil helst ikke ut av kirken - og heller ikke gi opp kampen for å bevare Den norske kirke konservativ.
Noen av håper fortsatt at Kirkemøtet ikke skal vedta samkjønnet vielsesliturgi og tar til orde for konservativ mobilisering.
På andre dag av konferansen for verdensvid bibeltillit, «Vær frimodig og sterk», i regi av Evangelisk Luthersk Nettverk (ELN) er drøyt 100 deltakere til stede i Storsalen i Oslo.
De har nok samme anliggende, men uttrykker seg ulikt og mangler en samlende strategi. Veivalgene spriker.
Dagen mingler ved kaffetønnene og baguettfatene og møter kjente lutherske kirkestemmer som Jon Kvalbein, Anfin Skaaheim og Øivind Benestad samt generalsekretærene Rolf Kjøde (Normisjon) og Erik Furnes (Indremisjonsforbundet).
Vi møter toppledere, avgåtte ledere og mindre framtredende folk på grasrot og fra ulikt organisasjonsliv. De vil kjempe mot homovielser, men er usikre på hvordan - og på hva de gjør om de taper.
Full frihet
Sogneprest Kåre Skråmestø i Oppsal i Oslo sitter i ELNs ledergruppe. Han viker ikke i sitt standpunkt, men sliter i møte med kolleger med motsatt standpunkt og vedtak om at samlevende homofile kan ansettes i Kirken.
Han synes han står i en fantastisk prestetjeneste med full frihet til å forkynne evangeliet til tro og omvendelse. Den vil han ikke ut av, men forteller salen om utfordringer både med et lekfolk som ikke lytter til kirkens lære og et kirkelig lederskap som ikke veileder rett.
- Jeg har valgt å tenke at jeg ikke behøver å gå til bispekollegiet for å få vite hva som er rett og gal lære, sier han og sier konferanser som denne er viktige for ham. De gir oppmuntring og kontakt med meningsfeller.
- Jeg er ikke redd, og motstand betyr ikke så mye lenger at jeg ikke tør å si hva jeg står for. Men jeg trenger frimodigheten jeg får fra et fellesskap som dette, sier Skråmestø. Etter aksepten for samlevende homofile i kirkestillinger tenkte han:
- Hvis alle vi aktive kristne i Kirken hadde stemt på de rette folka, ville vi ha kuppet Bispedømmerådet.
Skråmestø mener en strategi for å få konservative til å stemme, gir muligheter for noe tilsvarende for Kirkemøtet. Men da må alle jobbe lokalt for det.
- Kan reddes
- Vi er såpass mange at vi fortsatt kan redde Den norske kirke. Jeg tror ikke tilstanden er så dårlig at vi ikke kan snu dette, sa han.
- Vi kan ikke sitte her og uffe oss over elendigheten. Det handler om vår etterfølgelse, vår måte å agere på. Vi kan redde kirka i den vestlige verden, sa han og viste til stor konservativ frimodighet i Afrika hvor kirkene vokser.
- Støtt biskopene
- Selv om åtte av tolv biskoper er for homovielser, er det fire som ikke er det. De må få tydelig offentlig støtte fra de mange som er enige med dem, mener Kjetil Vestel Haga, ordinert prest og rektor ved Normisjons bibelskole i Grimstad.
Helt på egne vegne sa han til salen at det er tid for å støtte aktivt og organisert opp om de fire biskopene.
- Vi skulle oppmuntre dem, for de går fra skanse til skanse. Vi har et skisma, men det er kanskje ennå ikke for sent. Men da må de få støtte fra nettverket vårt, så vi viser dem at mange står bak dem. Ellers vil de bli presset ut med halen mellom beina. Gjør vi ingenting, er det en veldig dårlig strategi, sa Vestel Haga.
Han erkjente at det var krevende å skape en vending i debatten, men avviste at det er umulig.
- Hvordan skal vi håndtere splittelsen? spurte han og mente det ikke er nødvendig å ligge hverken på Luther-linjen (bruddet med pavekirken, red. anm.) eller Calmeyergatelinjen (brudd med liberale prester, red.anm.). I stedet gikk han inn for en strategi lignende samlinger for internasjonale konservative kirkeledere som har møttes for å støtte hverandre i kampen mot effekten av liberal teologi. Det ELN allerede gjør i Norge, kan også minne om «Flying Bishops», et konservativt anglikansk nettverk.
Komme videre
Vestel Hagas forslag er å styrke mindretallsbiskopene for å skape en offentlig samtale preget av større konservativ frimodighet. Splittelsen i Den norske kirke er der. Spørsmålet er bare hvordan den kan håndteres:
- Vår rolle som nettverk må være å stå bak de fire biskopene og gi dem frimodighet. Det er vi som må ta lederskapet og ta et skritt for å komme videre i prosessen og samtalen, sier Vestel Haga til Dagen.
- Det handler om å vise nødvendig lederskap og ta konsekvensen av det vi står for. Vi er ikke lenger enige i Kirken om hva som er riktig lære i samlivsetikken. Det må vi ta konsekvensen av, sier Vestel Haga som tror en samlet ELN-avgjørelse om å støtte de fire biskopene tydeligere i offentligheten, vil kunne få samtalen inn i et nytt spor.
- Det vil kunne gi nytt mot til mange og lette trykket på prester og biskoper. De vil kunne oppleve bred støtte i kirken og fra organisasjonene, tror han og opplyser at han vil ta initiativ til en samtale med sin egen biskop om saken. Agder-biskop Stein Reinertsen er en av de fire som går imot vielse av homofile par.
DAGEN