Gir kristen kulturarv videre

– De får det ikke på skolen lenger, gir Margit Totland (76) som forklaring på hvorfor hun i mange år har samlet skatter skriftlig og i lydform som skal gi barnebarna en solid kristen ballast i livet. Hun vil gjerne dele materialet med flere.

Publisert Sist oppdatert

«O Jesus åpne du mitt øye» er f­avorittsangen til barnebarna. Margit Totland ler en godslig, trillende bestemorlatter. Den spreke 76-åringen fra Gol i Hallingdal har fire gifte barn og 14 barnebarn mellom ett og 17 år. Hun smiler fornøyd når hun ser resultatet av noe hun begynte med for 15 år siden.

– Vi hadde et bryllup i familien, og så ville jeg at mine eldste barnebarn, som den gangen var tre år gamle, skulle få høre og lære sangen vi skulle synge i kirka. Der startet prosessen, forteller Margit, som jevnt og trutt har jobbet med å samle salmer og bedehussanger i et hefte.

– Og så har jeg mekket sammen fire CD-er, slik at barna kan høre sangene samtidig som de leser dem, forteller hun blidt.

Bibelvers, kristne helter og Israel

Straks barnebarna kan lese, får de også to andre ting av henne: Det ene er en boks med bibelvers. På siden står navnet til barnebarnet og på lokket står «Skattekista» og Salme 119,105 siteres.

Det andre er et hefte om kjente mennesker som fulgte Jesus.

– Jeg kaller det kulturformidling. Det er kristen kultur som går videre. De får det ikke på skolen lenger, de er fullstendig blanke, så vi må bare kjøre på, vi som kan dette her, sier hun engasjert.

Israel er neste tema hun vil behandle. Hun har en bunke med bøker og avisutklipp som hun skal lage et hefte med essensen av, tilpasset tenåringer.

Bibelord og sanger

Bestemoren ønsker også å formidle kjærlighet til Guds Ord. Bibelversene i Skattkista er håndplukket fra notisboken hennes. Det er en personlig historie bak, og de er samlet gjennom mange år.

Det samme gjelder de 60 sangene hun har på hvert sitt A4-ark med tilhørende bilder.

– Den eldste sønnen min og ­kona mistet et barn i Kongo Brazzaville. Vi satt hjemme i stua og hørte begravelsen over internett, og så sang vi «Hjemme i himlen skal ingen mer gråte». Det var en veldig sterk opplevelse, forteller Margit.

Hvis hun ikke får sove om natten, kan hun selv ligge og sitere sanger og ta til seg innholdet.

– I det siste har jeg sitert: «Hvilken venn vi har i Jesus. Alt han vet og alt formår. Tyngste byrde han oss letter når i bønn til han vi går». Jeg ønsker å formidle slike sangskatter.

Kristne idealer

Luther forlag har gitt ut en bok som heter «De fulgte Jesus», og Margit har fått lov av forlaget å scanne 20 sider og gi en kort innføring i livene til kristne mennesker som har satt spor etter seg. For eksempel Børre Knudsen, Albert Schweitzer og Annie Skau Berntsen.

– Barnebarna trenger å vite litt om hva som har skjedd før i tiden, høre om personer som har betydd noe for samfunnet i Norge og ute i verden. De trenger å ha noen idealer å leve opp til, sier Margit, som også vil anbefale serien «Kristne helter» fra Prokla Media.

Vil dele

– Får du respons på tingene du har gitt barnebarna?

– Ja, jeg får positive tilbakemeldinger og noen glimt av og til. For eksempel at jeg hører en sang fra heftet. Bøkene ligger på barnerommet, så vi kan ta dem frem når jeg er på besøk og synge en sang sammen. En tidlig morgenstund eller like før leggetid er gylne anledninger. Eller vi kan ta fram sangbøkene og synge en eller flere sanger når storfamilien er samlet. Passer det, kan barnebarna velge hvert sitt bibelkort og lese det høyt. Det er viktig at det blir en god opplevelse, sier bestemoren, som gjerne vil dele materiellet hun har samlet med andre.

– Da kan dere ta kontakt med Randi Anita Helvig, nordisk leder i Mødre i Bønn. Hun har fått alt materialet digitalt. Alt kan kopieres, bortsett fra CD-ene.

Viktig med bønn

For to år siden hadde Margit Totland aldri hørt om Mødre i Bønn, en uavhengig organisasjon som har over 150 bønnegrupper i Norge. Moms in Prayer finnes i 146 land.

– Jeg surfet på internett, og kom plutselig over Moms in Prayer. Jeg tenkte «det virker interessant, det der har jeg aldri hørt om før». Like etterpå var jeg på en retreat på Lia gård. Der fant jeg en avisartikkel om samme organisasjon, forteller Margit. Samme kveld var hun på gruppesamling og spurte en av mødrene hva hun gjorde på i fritiden. Jo, hun var blant annet leder for en Mødre i Bønn-gruppe.

For Margit Totland opplevdes det ikke tilfeldig at hun hørte om organisasjonen tre ganger på kort tid. Snart hadde hun og venninna på Gol startet en bestemor-gruppe, som kommer sammen for å be for voksne barn, svigerbarn og til sammen 25 barnebarn.

Margit Totland tror forbønn er essensielt for at det skal bli frukt av frøene som gis gjennom de kristne kulturskattene.

– Jeg ønsker at barnebarna mine skal tro på Jesus, følge ham og leve etter hans vilje i livet sitt. Det er det jeg ber om, jobber for, tenker på og ønsker for dem.

Powered by Labrador CMS