Gjenåpner med fullbooket gudstjeneste
Da Oslo-menigheten åpnet påmelding for gudstjenesten denne uken ble det fullt etter få timer.
Etter en lang periode med nedstenginger og digitale samlinger gjør flere kirker seg denne uken klar for å invitere til fysiske gudstjenester.
I Oslo misjonskirke Betlehem arrangeres den første store gudstjenesten siden november i fjor. Da påmeldingen åpnet denne uken, tok det bare noen få timer før søndagens gudstjeneste var fullbooket.
– Det er tydelig at folk vil på gudstjeneste, sier pastor Erik Andreassen.
Naturstridig å ha påmelding
Han er likevel ikke begeistret for at de må kreve påmelding til gudstjenestene, og håper å åpne dørene helt opp så fort retningslinjene tillater det.
– Det går imot en gudstjenestes natur at folk må bestille billetter. En gudstjeneste skal ikke være en forestilling eller et lukket arrangement.
Menigheten har valgt å ikke ha faste plasser under gudstjenesten for å tillate nattverd og barnekirke, og kan derfor slippe inn 400 deltakere fordelt på to kohorter. Med faste sitteplasser kan man være 500 i hver kohort.
«Digital detox»
Oslo misjonskirke Betlehem har sendt digitale gudstjenester gjennom hele pandemien. Kirkegjengerne har ikke møttes til fysiske gudstjenester siden Oslo kommune forbød offentlige arrangement i november i fjor. Nå ønsker de å endre vanene med å gå inn i en «digital detox».
– Vi tenker først og fremst at gudstjenesten består av mennesker som tilber Gud skulder til skulder. Vi ønsker ikke lenger å være så tilgjengelig digitalt. Man må komme hit for å ta del i gudstjenestefellesskapet. Det er mer krevende, men vi har troen på at det blir godt, sier Andreassen til Dagen.
Han forteller at flere fra andre deler av landet har fulgt menigheten tett på digitale plattformer det siste året, og det er krevende å gå offline av hensyn til dem.
– Det hadde vært fristende å fortsette å strømme gudstjenestene, men av hensyn til vårt eget fellesskaps helse skrur vi av kameraene på gudstjenestene, i alle fall så lenge smittevernet ikke krever at vi må tenke annerledes.
Satser videre digitalt
Halvard Roaldsnes i Filadelfiakirken i Oslo forteller at de begynte med fysiske gudstjenester i begynnelsen av sommeren. Det er første gang siden Oslo stengte ned i november i fjor.
Denne søndagen er første søndag med vanlig drift, med flere gudstjenester både i Oslo sentrum og på Majorstuen.
– Vi opplever at det er en stor pågang, og at folk gleder seg til å endelig kunne samles til offentlige gudstjenester der en kan lovsynge sammen i fellesskap, sier Roaldsnes.
Han forteller at de gjennom pandemien har nådd mennesker på digitale plattformer som ellers ikke går ofte i kirken. Det ønsker de å fortsette med.
– Vi ønsker virkelig å satse videre digitalt og fortsette å legge mye ressurser i det for å kunne nå bredere ut til en målgruppe som ikke går til gudstjeneste like ofte, sier Roaldsnes.
Hybrid fremtid
I Salt Bergenskirken har de hatt fysiske gudstjenester siden april og gjennom sommeren.
– Vi opplever at flere har savnet å møtes, og gleder seg over å igjen komme tilbake til gudstjenester, bønnemøter og frivillighet på mer og mer vanlig måte, sier Elisabeth Husabø, pressekontakt i Salt.
Salt-menigheten ønsker å fortsette å dele gudstjenester digitalt også etter at dørene åpnes for flere.
– Vi har lært mye om online tilstedeværelse gjennom korona og kommer til å bygge videre på det gjennom de neste årene. Vi tenker at fremtiden er hybrid, hvor vi både holder fast på det fysiske fellesskapet og er til stede online på konstruktive måter, sier Husabø til Dagen.
– Noe nølende
Wiggo Skagestad, pastor i Filadelfia Kristiansand, forteller at de kommende søndag har sin første vanlige gudstjeneste med 500 deltakere. Menigheten har møttes også tidligere i vår med færre deltakere, men han forteller at responsen har vært noe laber.
– Jeg tror folk er litt nølende. Mens vi har vært nedstengt har noen fått andre vaner, det er det ingen tvil om. Utfordringen vår er å gjøre det attraktivt å komme sammen igjen. Å feire gudstjeneste handler til syvende og sist om å komme sammen i bønn og lovsang, sier Skagestad.
Kristiansand-menigheten sender møtene sine digitalt gjennom nett-TV-kanalen TBN Nordic, men Skagestad forteller at det ikke kan erstatte det lokale fellesskapet.
– Det vi skaper skal bygge den lokale menigheten. TV blir en forlenget arm, sier Skagestad.
Forberedt på lavere besøkstall
Denne uken varslet statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie at det nå ligger an til at man kan leve som normalt i slutten av september.
Norges Kristne Råd utformer smittevernveileder for de fleste norske kirkesamfunn. Generalsekretær Erhard Hermansen sier at de fleste kirkene har forberedt seg på en høst med åpne kirker.
– Vi har et håp om å kunne vende tilbake til en mer normal hverdag når høsten tar til, dog med smitteverntiltak som avstand, antibac og registrering.
Samtidig tror han fallende besøkstall kan være en utfordring for kirkene på kort sikt.
– Det har gått lang tid uten at man har kunnet samles, og noen har nok blir vant til å heller følge med digitalt. Men lengselen etter å samles er stor. Mange er kommet til et punkt der man er lei av å se på en skjerm og kjenner det er godt å oppleve det fysiske fellesskapet, sier Hermansen til Dagen.
– Hva bør kirkene passe på nå som samfunnet åpner igjen?
– Kirkene bør følge nøye med på situasjonen der de er, slik at de er godt oppdaterte. Man bør passe spesielt på steder hvor mange samles, som innganger og utganger. Samtidig blir situasjonen annerledes nå som flere og flere er blitt vaksinert, sier Hermansen.