Gjenbruksbutikker får sin egen bransjeforening
Flere av de store, kristne aktørene på gjenbruksmarkedet blir en del av den nye bransjeforeningen som nå er etablert for å styrke deres interesser.
– Dette er noe som har modnet seg fram over tid gjennom uformelle samtaler, og nå er det blitt en realitet, sier Lillian Dombestein, daglig leder for Galleri Normisjon.
Dombestein er i følge Sambåndet valgt til styreleder i foreningen som har fått navnet Omatt. Stiftelsen av bransjeforeningen fant sted i mars, og formålet er å være en nasjonal interesseforening for gjenbrukskjedene i Norge.
Vil ha endring
Den ferske styrelederen forteller til Dagen at det er flere viktige saker å fremme på vegne av landets gjenbruksaktører i tiden fremover. Et av punktene hun nevner er at bruktbutikkene i dag må betale store summer for å levere fra seg skrotet som ikke kan selges. Dette fordi butikkene er registrert som bedrifter og ikke ideelle virksomheter.
– Folk leverer ukritisk fra seg gjenstander til gjenbruksbutikkene, og vi ser at noe av dette absolutt ikke er salgbart. Når vi bruker begrepet skrot, er det fordi det i denne sammenhengen er skrot vi snakket om, sier Dombestein.
– Det innebærer at våre forretninger tar hånd om ganske store mengder søppel, og på den måten bidrar vi til å avlaste samfunnet. Mange private aktører kan levere det samme avfallet gratis, mens vi må betale for å bli kvitt søppelet. Gjenbruksbutikkene våre bruker tusenvis av kroner i løpet av året på dette, og for oss handler det også om å få ned kostnadene. Omatt ønsker å jobbe politisk for å få en mer rettferdig ordning på området, understreker Dombestein.
Holdninger
Ved NMS sin gjenbruksbutikk på Os bekrefter styreleder Per Harald Røykenes at det brukes en god del penger årlig på å skrote søppel som dukker opp i forretningene. Han synes det er gledelig at det er kommet en bransjeforening som kan jobbe med den og andre viktige saker.
– Jeg var ikke klar over at en slik forening er stiftet, men ser veldig positivt på at man nå har fått det til. Fra mitt ståsted håper jeg en slik forening også kan jobbe med å påvirke holdningene i samfunnet til gjenbruk, sier Røykenes.
Fortsatt momsfritak
Dombestein trekker også frem en annen sak som er av vesentlig betydning for bruktbutikkene. De betaler nemlig ikke moms på varene som omsettes i forretningene, og det er en ordning styrelederen i Omatt mener det blir viktig å kjempe for i framtiden.
– Det kan poppe opp aktører i markedet som kan endre på denne situasjonen. Derfor er det å sikre dagens rettigheter en viktig sak for den nystartede bransjeforeningen.
I følge Sambåndet er NLM Gjenbruk, Galleri Normisjon, Indremisjonsselskapet, Maritastiftelsen og NMS Gjenbruk noen av de kristne aktørene i den nye bransjeforeningen. Dombestein opplyser at det i første omgang er aktuelt å ansette en person i halv stilling i Omatt.