Møteleder Sultan Al Jaber under åpningen av klimatoppmøtet i Dubai torsdag. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Gjennombrudd på første dag av klimatoppmøte – enighet om støttefond

Allerede på første dag av klimatoppmøtet i Dubai kom landene til enighet om fondet som skal sikre støtte til fattige land som rammes av klimakatastrofer.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har skrevet historie i dag, sa møteleder Sultan Al Jaber etter vedtaket torsdag.

Gjennombruddet fikk stående applaus fra delegatene. Ifølge Al Jaber er dette første gang en viktig beslutning er tatt på første dag av et av FNs klimatoppmøter.

Nærmest umiddelbart erklærte en rekke land hvor mye penger de vil spytte inn i fondet. Tyskland skal bidra med 100 millioner dollar, og det skal også vertsnasjonen De forente arabiske emirater, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Forhandlinger i forkant

At det såkalte tap og skade-fondet skulle opprettes, ble besluttet på fjorårets klimatoppmøte i Egypt. Men inntil nå har det vært uklart hvordan fondet skal fungere, hvem som skal bidra med penger, og hvem som kan få støtte.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal fondet plasseres hos Verdensbanken de første fire årene. En representant fra et utviklingsland vil få plass i styret.

Enigheten er et resultat av forhandlinger som har pågått i forkant av klimatoppmøtet Cop 28 i Dubai.

– Tap og skade-fondet blri en redningsline til mennesker som befinner seg i sin mørkeste time, sier Ani Dasgupta fra World Resources Institute, ifølge The Guardian.

Fondet vil bidra til at fattige familier kan gjenoppbygge hjemmene sine etter katastrofer, ifølge Dasgupta. Han viser også til bønder som mister avlinger, og folk som må flytte når havet stiger.

– Viktige nyheter

I Norge er SV-representant og tidligere leder for Naturvernforbundet Lars Haltbrekken glad for enigheten om fondet.

– Dette er gode og viktige nyheter, og har vært et stridstema lenge. Det er på høy tid at fattige land som har minst skyld i klimakrisen, får støtte til å reparere de skadene som klimakrisen påfører dem, sier han i en uttalelse.

– Nå må rike land kjenne sin besøkelsestid og bidra med penger til fondet, legger han til.

Kritikere har tidligere stilt spørsmål ved om fondet kan bidra med noe som er i nærheten av behovet i fattige land som rammes av hyppigere værkatastrofer som følge av klimaendringene. Så langt sier USA at de vil gi 17,5 millioner dollar til fondet, mens Japan stiller med 10 millioner dollar. Hva Norge vil bidra med til fondet, er foreløpig ikke kjent.

Powered by Labrador CMS