Gjerme til Hillsong-miljøet: – Snakk ut om skuffelsene

Pinsebevegelsens øverste leder, Øystein Gjerme, går ut med en melding til alle i Hillsong Oslo og Drammen.

Publisert Sist oppdatert

De siste tre ukene har tre pastorer i Hillsong Oslo og Drammen sagt opp eller trukket seg.

Sist ut er såkalt servicepastorene Heidi og David Haddeland i Hillsong Oslo, som offentliggjorde sin avgang i sosiale medier fredag formiddag. «Kultur, struktur og manglende tillit til hvordan kirken ledes i dag, gjør at vi dessverre har kommet frem til denne avgjørelsen», skriver paret.

I august sa pastorparet Jenny og David Hasseløy opp sine stillinger i Hillsong Oslo.

Denne uken leverte pastorparet i Hillsong Drammen, Kamilla og Alexander Botn, sin oppsigelse. De oppgav «mangel på tillit til måten Hillsong Norway ledes på» som årsak til avgangen.

Også ni ledere i menigheten trakk seg og oppgav at de har liten påvirkning på kirken, mangler eierskap og viser til at pastorer slutter.

Fredag formiddag annonserte Heidi og David Haddeland i Hillsong Oslo at de trekker seg som frivillige servicepastorer i menigheten. De har også meldt seg ut av menigheten.

Jostein og Brit Krogedal er ledende pastorer i Hillsong Norway.

– Beklagelig

Øystein Gjerme er leder i Pinsebevegelsens lederråd og dermed øverste leder i bevegelsen i Norge, som Hillsong er en del av. Han er selv pastor i Salt Bergenskirken.

– Hvordan vil du karakterisere situasjonen i Hillsong Norway nå?

– Situasjonen er svært beklagelig for alle involverte. Vi snakker om unge mennesker med engasjement, om Jostein og Brit som har ledet pionerarbeid fra null til et omfattende arbeid. Vi er alle preget av situasjonen, men de involverte er naturlig nok mest preget.

– Hvilken kontakt har du med dem?

– Jeg har god kontakt med alle parter. De håndterer selv sine indre anliggender. Jeg har stilt meg til disposisjon for dem om de ønsker det. Så har vi har et kollegaforhold både med Krogedal og de andre pastorene. Dette er jo veldig sentrale og høyt aktede pastorer i pinsebevegelsen i Norge.

– Alle parter har tatt kontakt

– Hvem har tatt initiativ til kontakten?

– Alle parter har tatt kontakt. Det er ikke én av oss som tar kontakt. Mange av de som har vært i offentlighetene søkelys har de ligget lavt i kommunikasjonen. Vi har gitt folk litt fred i krevende situasjon. Vi sier til hverandre «Ring hvis det er noe».

Gjerme og daglig leder i Pinsebevegelsen, Ingunn Ulfsten, understreker at menighetene er selvstendige. Som nasjonal ledelse kan de bare involvere seg hvis de får en invitasjon.

– Er dere invitert til å involvere dere?

– Ja, Hillsong har sagt at de ønsker at vi skal være på i denne fasen, sier Gjerme.

– En del ikke tatt tak i

Han opplyser at han har fulgt med på hva som er blitt gjort siden varslene mot Jostein Krogedals lederstil kom. Varslene ble kjent i januar i fjor. Til sammen kom det 16 varsler mot lederstilen. Krogedal beklaget, trakk seg tilbake noen måneder og var tilbake før sommeren.

– Jeg har fått en redegjørelse og mener at de stort sett har håndtert dette på en god måte. Det viser seg at en del av tematikken likevel ikke er tatt tak i og som gjør at vi befinner oss i denne uheldige situasjonen.

– Hva er ikke tatt tak i?

– Det må Hillsong selv uttale seg om. Men jeg vil si at det er mange lag med problemstillinger når man skal håndtere samarbeidsutfordringer.

– Kultur for å stille opp

De åtte menighetene i Hillsong Norway er en del det internasjonale Hillsong-nettverket av menighetsnettverket med egne tilsynsordninger, som ligger utenfor Norge.

– Hva betyr det at dere «skal være med i denne fasen»? Hvilken rolle skal dere spille?

– Jeg kan ikke konkretisere hva som skjer fremover. Men vi har en god kultur for å stille opp for å hjelpe hverandre og er klare for å gjøre det de inviterer oss til. Det er en størrelsesforskjell på den globalt store Hillsong-menigheten som har enormt med ressurser og den lille pinsevenn-administrasjonen i Norge. Hillsong har egen struktur og linjer for tilsyn. Det er vi ikke involvert i, sier Gjerme.

– Kan sette varige spor

– Hva vil du si til alle som går i Hillsong Oslo og Drammen?

– Det er Hillsong som har informasjonsplikt. Når konflikter og uro skjer i menigheter, vet vi at det kan sette varige spor, spesielt hos unge mennesker. Det handler om tillit og tro på lokalmenighet. Sånne ting skjer dessverre i foreningsliv, i organisasjoner og menigheter. Jeg vil oppmuntre alle til å snakke ut om det og bearbeide skuffelser og spørsmål slik at man klarer å bevege seg videre etterpå. Vi har dessverre for mange eksempler i Norge på at denne type opprivende hendelser gjør at mange passiviserer seg og mister engasjementet i menigheter.

– I en krisesituasjon er det viktig å få riktig og oppdatert faktainformasjon. Det har det vært lite av her?

– Informerte mennesker er lykkelige mennesker. Det er vanskelig for en lokalmenighet å håndtere informasjon og krise samtidig. Her må vi satse på at Hillsong dekker informasjonsbehovet. Først og fremst internt, og deretter utad.

– Hvilken fremtid ser du for Hillsong-menighetene i Oslo og Drammen?

– Jeg tror at Hillsong kommer til å klare seg, at de kommer til å lære av og justere seg etter det som nå er en uheldig situasjon for alle involverte.

Hillsong-uro

Siden midten av august har tre pastorpar i Hillsong Drammen og Oslo sagt opp eller trukket seg.

I august sa pastorparet Jenny og David Hasseløy opp sine stillinger i Hillsong Oslo.

Denne uken leverte pastorparet i Hillsong Drammen, Kamilla og Alexander Botn, sin oppsigelse. De oppgav «mangel på tillit til måten Hillsong Norway ledes på» som årsak til avgangen.

Også ni ledere i menigheten trakk seg og oppgav at de har liten påvirkning på kirken, mangler eierskap og viser til at pastorer slutter.

Powered by Labrador CMS