Gjør comeback med kamp mot kreasjonister

På 90-tallet lagde han barne-TV om vitenskap. Nå er han tilbake, i kamp med klimaskeptikere og ungjordskreasjonister.

Publisert Sist oppdatert

Som liten var David Alvarado en av mange amerikanske barn som satt klistret til tv-ruten når «Bill Nye the Science Guy» var på. Den eksentriske, tørrvittige Nye utviklet egentlig denne karakteren i forbindelse med en tv-sketsj på 80-tallet. Senere utviklet han et utkast til det som skulle bli et vitenskapsprogram med kult-­status blant amerikanere og kanadiere.

Etter å ha vært borte fra offentlighetens søkelys i noen tiår har Nye gjort comeback de siste årene, ikke minst som en kritiker av kristne ungjordskreasjonister.

Nå har Alvarado laget film om Nyes vei tilbake til rampelyset.

– Han forsøker å gjenskape seg selv, og vi dokumenterer det forsøket, forteller filmskaperen.

Elsker vitenskap

Alvarado er i Norge for å promotere filmen «Bill Nye: Science Guy» som nylig ble vist under Bergen International Film Festival. Jeg møter ham på BIFF-hotellet, der frivillige strener inn og ut som arbeidermaur, mens regissører og fotografer kommer innom for en pust i bakken mellom skolevisninger og møter med pressen.

Alvarado arbeider for Structure Films, et filmselskap som lager vitenskapsdokumentarer. Han var på jakt etter et nytt prosjekt da kom han over en etter hvert nokså berømt debatt mellom Nye og den australske ungjordskreasjonisten Ken Ham. Ham leder organisasjonen Answers in Genesis, som blant annet driver attraksjonene «Creation Museum» og «Ark Encounter» i USA.

Andre bølge

Alvarado forklarer Bill Nyes comback med en kombinasjon av slike debatter, og at han har fått grepet på Twitter, Youtube og andre nye medier.

– Han er på mange måter i den andre bølgen i sin karriere, forteller Alvarado.

– Filmatisk viser vi at Bill Nye har et klart mål og at han har noen allierte, men at han samtidig ser at oppgaven er vanskeligere enn han har tenkt seg. Vi lærer om hans svakheter og styrker og håper at publikum til slutt sitter igjen og har lært noe om livet, sier Alvarado mens den lave bergenssolen tvinger ham til å sette solbrillene på.

Atskilt

Alvarado snakker som en typisk moderne vitenskaps-romantiker.

– Jeg elsker vitenskap. Vitenskap bidrar til omtrent alt det vi bryr oss om i dag, fra medisin til økonomi og psykologi.

Han snakker nærmest med sammenbitte tenner om klimaskepsisen som har vært med på å gjøre Trump til president og evolusjonsskepsisen i noen amerikanske miljø. Men han bedyrer at det ikke er en motstand mot religion som motiverer Nye.

– På 90-tallet var vitenskap og religion mer atskilt på en god måte. Jeg vet ikke hvem som har skylden for det, men det virker som om de religiøse har begynt å benekte vitenskapen. Det har ført til at vitenskap må forsvare seg mot troen. Vitenskapen burde ikke måtte tale til noens tro. De to burde være helt forskjellige verdener.

Umulig

Mens den gamle Nye holdt seg til å forklare fysiske prinsipper og fenomener, befinner nye Nye seg ofte i polemikk langt inne på religionen eller politikkens enemerker. Hva skjedde med å holde seg til vitenskapen?

– I USA har særlig republikanerne benektet vitenskapen og latet som om klimaendring ikke finnes. Når høyresiden angriper vitenskapen så finnes det et ansvar for å si fra. Så lenge en snakker om områder der det er stor enighet om hva vitenskapen sier.

– Synes du Bill Nye holder seg til vitenskapsformidling?

– Verden har endret seg, og da må vitenskapen finne seg selv i en ny rolle. I filmen utforsker vi tanken om at ved å gå i møte med Ken Ham og klimaskeptikere, så gir man dem en scene. Vi er kritisk til noe av resultatene av hva han gjør. Spørsmålet er om det er noe alternativ. Hvis du ikke vil ha et samfunn som er uvitende om hva vitenskapen sier, så må du si fra.

Ken Ham er ikke den eneste kristne i filmen. Joe Bastardi er kristen, meteorolog og en uttalt skeptiker til at det foregår menneskeskapte klimaendringer. Han får konkurranse med Jim White, også han kristen og meteorolog, som representerer det etablerte synet i spørsmålet.

– Vi snakker også med Francis Collins, som ledet The Human Genome Project. Han motsier Ken Ham og sier at spørsmålet om evolusjon ikke er et spørsmål om tro.

Ikke nyateist

Nyateister som Richard Dawkins gir inntrykk av å mene at vitenskapen uvegerlig leder til ateisme og møter anklager om å være for dogmatisk.

– Hvor plasserer Nye seg i dette landskapet?

– Han er ikke blant de nye ateistene. Dawkins og gjengen var ikke der for å drøfte vitenskap, men om det finnes en Gud. Du ser ikke Bill Nye arrangere en debatt med tittelen «Hvorfor er religion svindel». Men hvis en religiøs person sier at vitenskapen tar feil, da vil han debattere med ham. Bill er kanskje ateist, men det finnes en forskjell der.

Alvarado ser på klokken. Han skal videre. Etter BIFF skal filmen vises på kinoer i USA og Canada, med mulighet for å kvalifisere til Academy Awards. Til våren vil den vises på det offentlige kringkastingsnettverket PBS.

– Så vil den nok være tilgjengelig på Netflix en gang etter det. Vi har arbeidet hardt for ikke å fremmedgjøre religiøse og troende, og mener at folk av mange bakgrunner kan se den og komme ut med noe verdifullt.

Powered by Labrador CMS