Gjør om landsmøtet til festival: – Enorm respons
Nyvinningen til Noregs Kristelege Folkehøgskolelag har gitt umiddelbar effekt.
Skoleåret på de kristne folkehøyskolene rundt om i Norge er over. Men de ansatte får dette året en mulighet de ikke har hatt før.
I slutten av mai arrangerer Noregs Kristelege Folkehøgskolelag (NKF) tidenes første folkehøyskolefestival.
Det kommer fram i en pressemelding fra NKF.
– Vi hadde behov for å endre noe på formatet fra det tidligere landsmøtet vårt. Nå er vi veldig fornøyd med denne nyvinningen som har gitt umiddelbar effekt, sier daglig leder og festivalsjef, Helge Kjøll jr. til Dagen.
Stor oppslutning
Til festivalen, som arrangeres på Hedmarktoppen folkehøyskole i Hamar, er det påmeldt 220 deltakere. Det er flere enn det noen gang var påmeldt til landsmøtene i NKF.
– Festivalkomiteen hadde en målsetning på mellom 150-200, så at vi er oppe på 220 er helt fantastisk, sier Kjøll jr.
Landsmøtet til de kristne folkehøyskolene har pleid å vare over fire dager, med årsmøtet som integrert del av programmet.
En del deltakere har opplevd dette formatet som langt og tungt, ifølge NKF-lederen.
Å endre til en komprimert festival som går over to dager, og legge årsmøtet til en annen dato, tror Kjøll jr. har vært et sjakktrekk.
– Vi ser en enorm respons. Noe som er spesielt gledelig er at så godt som alle de 34 kristne folkehøyskolene er representert. I tillegg er snittalderen på deltakerne mye lavere – som også var ett av målene våre med denne endringen, sier han.
Variert innhold
I løpet av festivaldagene vil det være workshops med ulike temaer, konserter og seminarer med blant andre artist Trygve Skaug, biskop Per Arne Dahl og Ukrainas ambassadør til Norge.
Deltakerne består av alle typer ansatte på en kristen folkehøyskole.
– Jeg har kjempestore forventninger og ser fram til noen dager med glede, inspirasjon og fellesskap mellom alt fra vaktmestere og kjøkkenpersonell til lærere og rektorer, sier Kjøll jr.
Større appell
Rektor ved Hurdal Verk folkehøyskole i Viken, Frode Mikal Nilssen, er blant dem som skal delta på festivalen.
Med seg får han 14 andre kolleger fra skolen. Rektoren forteller at det har vært enklere å rekruttere folk til festivalen kontra det tidligere landsmøtet.
– Jeg synes ideen er kjempegod. Måten de har gjort endringene på appellerer til flere enn det gjorde tidligere, sier Nilssen.
Han påpeker at mange folkehøyskoleansatte er utladet like etter et intenst skoleår.
Derfor mener han en festival, hvor deltakerne i større grad kan koble av og få påfyll, vil ha en positiv effekt.
– Landsmøtene kunne bli lange og tørre. Her virker det som at fokuset i større grad er på å få påfyll, inspirasjon og fellesskap. Det tror jeg vil friste mange, og er riktig vei å gå, sier Nilssen.
Selv om rektoren vil vente med å konkludere til etter festivalen, tror og håper han at arrangementet på Hedmarktoppen er starten på noe som kan vare.
– Om vi ikke skulle klare å arrangere hvert år, så er det viktig med slike arenaer hvor vi møter og står sammen med andre fra de kristne folkehøyskolene. Jeg gleder meg skikkelig, sier Frode Mikal Nilssen.