Glad for at ordet «pensjonist» ikke finnes i Bibelen

Til sommeren blir det ny biskop i Tunsberg bispedømme.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har vært prest i 39 år og biskop i fire. Etter en samlet vurdering, der min hørsel er en del av bildet, er det nå tid til å gi stafettpinnen videre, sier Per Arne Dahl, biskop i Tunsberg.

Mandag sendte han ut pressemelding med beskjed om at han trer av som biskop til sommeren.

– I sommer har jeg arbeidet i 43 år. Det er i grunnen en real arbeidstid i kirken. Samtidig er jeg glad for at ordet pensjonist ikke finnes i Bibelen. Jeg vil fortsette å forkynne og skrive, men da i en mer begrenset og friere form enn i dag.

Hørselsplager

De to siste årene har Dahl vært plaget med hørselsproblemer. Han er døv på det ene øret og har tinnitus.

– Jeg har vært velsignet med god helse hele livet, men gjennom de to siste årene har jeg fått større forståelse for hvordan svært mange mennesker har det med sine skjulte plager. Selv om det jeg har slitt med har vært smått, sier han.

Stortingsprest

Biskop Dahl har tidligere skrevet en rekke bøker. Blant dem «Hvorfor har vi det ikke bedre når vi har det så godt?» og «Den store kjærligheten : vi kan lære å elske». Han har vært andaktsholder i NRK og fast spaltist i Aftenposten. Dahl var også tidenes første stortingsprest før han ble biskop i 2014.

– Hva har vært det beste med å være biskop?

– Det har vært veldig moro å ha et fantastisk arbeidslag å spille sammen med, både prester, proster, øvrige kirkelige arbeidere og staben på bispedømmekontoret. En biskop er ikke en solospiller. Relasjonell ledelse er det eneste som duger, sier han.

– Hva har vært det tøffeste?

– Det tøffeste er å bidra til å holde denne store organisasjonen samlet. I tillegg til å være klok nok når man uttaler seg, slik at man både beholder sin kirkelige integritet og sier ting på en måte som er mulig å forstå og respektere for folk utenfor kirken.

Likekjønnet ekteskap

– Kirken har innført likekjønnet vigsel under din periode som biskop. Hvordan synes du prosessen har vært med å gå fra ett til to syn på ekteskapet?

– Jeg er veldig glad for at vi arbeidet frem til en konsensus i bispekollegiet som har muliggjort for de fleste å bli værende i denne kirken. Men samtidig så har jeg stor forståelse og respekt for de som opplever det som krevende. Sammen med mine kollegaer har vi vært veldig opptatt av respekt begge veier og å sørge for at folk blir lyttet til.

Nå ser biskopen frem til mer tid sammen med familien.

– Hva er ditt håp fremover for kirken?

– Det er at vi kan gjøre Jesus Kristus kjent, trodd, tilbedt og etterfulgt. Da kan vi bli en håpets kirke, og da kan kirken bli et hjem for enda flere, sier Dahl.

Powered by Labrador CMS