ENORM INTERESSE: Etter at prinsesse Märtha Louise slapp nyheten om at hun og sjaman Durek Verretter kjærester, har det vært enorm interesse i norske medier for turnéen de skal ut på. I går morges ble de intervjuet på TV2.

Glede blant kristne etter at hun snudde

Biskop Anne Lise Ådnøy har opplevd stor støtte etter at hun avlyste arrangementet med prinsessen og sjamanen i St. Petri menighet.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag ble det kjent at prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett likevel ikke får holde foredrag i St. Petri kirke i Stavanger førstkommende mandag. Biskopen begrunner det med sjamanens måte å møte syke på og det at han tar seg betalt for å be for mennesker. Biskopen fikk kjørt seg i mediene, men privat fikk hun mange klapp på skulderen og positive tilbakemeldinger fra kjente og ukjente.

– Noen var også negative, men ikke mange, sier hun til Dagen.

Voksende uro

– Hvordan har du opplevd prosessen rundt det tillyste arrangementet med prinsessen og sjamanen i St. Petri menighet?

– Jeg har kjent på en voksende uro de siste dagene da det ble mer og mer kjent hva sjamanen representerte. Det har vært utfordrende for meg å ta stilling, men jeg er trygg på det skrittet jeg tok.

– Er det kun den kommersielle siden som gjør at du tenker at dette arrangementet ikke har noe i en kirke å gjøre?

– Nei, det handler også om innholdet i presentasjonen han gir av seg selv. Da tenker jeg særlig på det han gjør i forhold til sårbare og syke. Men det er andre problematiske sider også.

Ådnøy sa på Dagsnytt 18 onsdag at det er først nå hun har satt seg ordentlig inn i saken.

– Hva tenker du om det i ettertid?

– Jeg har ikke vært part i saken tidligere. Derfor ble det sånn.

– Er du lettet?

– Jeg tror det er for tidlig å si noe om det. Jeg har nok litt høy puls ennå. Jeg er ikke vant til et såpass stort mediepress, men jeg ser det som nyttig læring, sier biskopen, som er på opplæring i bispemøtets sekretæriat da Dagen ringer.

AVLYSE: Biskop Anne Lise Ådnøy valgtE å avlyse etter at hun fikk vite mer om sjamanen.

Gratulasjoner

Dagen har skrevet mange artikler etter at det ble kjent at St. Petri menighet åpnet dørene for en samtale mellom prinsessen og sjamanen. Ekteparet Alain og Cecilie Fassotte engasjerte seg sterkt i saken. I en skriftlig klage til menighetsrådet ba de om at vedtaket måtte bli trukket tilbake og at arrangementet burde avlyses. 23. april ble klagen avvist i menighetsrådet.

Etter at det onsdag ble kjent at biskopen avlyste arrangementet, har det rent inn med gratulasjoner til ekteparet.

– Mange gratulerer oss med seieren, men det er jo ikke vår seier. Personlig kjenner jeg på en slags stolthet over at det nytter at en eller to sier fra. Kanskje hadde resultatet blitt det samme uten. Det vet vi ikke, men vi har i alle fall bidratt til at saken har fått større fokus.

Han synes det var modig gjort av biskopen å ta valget om å avlyse.

– Jeg vet at det satt langt inne å skulle avlyse, men det var en rett avgjørelse.

– Folk bryr seg

I et intervju med NRK ble Fassotte spurt om saken har bidratt til å svekke biskopens og kirkens posisjon, men det tror han ikke.

– Jeg tror kanskje heller at kirken og biskopen har styrket sin posisjon. Det store engasjementet rundt denne saken viser at folk bryr seg om kirken. Og biskopen, som tok et kontroversielt valg, våger å ha et standpunkt som går imot en del av hennes støttespillere.

Fassotte opplever at det har vært et enormt stort bønne-engasjement rundt denne saken.

– Jeg har aldri opplevd maken, sier han.

SEIER: – Det er ikke vår seier, sier Alain Fassotte.

– Jeg har selv fått veldig mange meldinger. I tillegg vet jeg at det har vært bedt i bønnegrupper på Facebook og i den nasjonale bønnegruppen. Mange kirkelig ansatte har også bedt om at arrangementet måtte bli avlyst. I kommentarfelt og på sosiale medier er det to budskap som går igjen: «rett og modig avgjørelse» og «bønnesvar».

En sterk signaleffekt

Bjørn Olav Hansen, nestleder i Nasjonalt bønneråd, var raskt ute med å omtale nyheten som et bønnesvar. Arrangementet i St. Petri kirke var ett av flere bønne-emner da rådet var samlet mandag denne uken. Han opplyser til Dagen at kristne i alle sammenhenger har bedt.

– Det er en sterk signaleffekt når et medlem av kongehuset blir så sentral i en sammenheng som dette med religionsblanding. Det sier også noe om tilstanden i nasjonen vår. Jeg tror mange har sett på dette som mer enn en seanse i St. Petri i Stavanger.

– Det har vært et oppriktig ønske om å støtte våre venner i Den norske kirke som har bedt om at arrangementet ikke skulle bli en realitet.

Prestisje

– Dere har bedt, men ble du likevel overrasket?

– Jeg var redd for at det hadde gått så mye prestisje i saken at det var vanskelig å snu. Jeg synes det er beundringsverdig av biskopen at hun tok signalene som har kommet i det siste etter at media har avdekket en del ting rundt sjamanen. På den annen side er jeg ikke overrasket fordi vi er så mange som har bedt, sier han.

Rolf Kjøde, leder for strategisk utvikling ved NLA Høgskolen, deler også gleden over at arrangementet ble avlyst, men stiller likevel spørsmål ved hvorfor biskopen ikke snudde før.

–Det som slår meg er at så lenge det bare var aktive kristne som reagerte, så var det ingen i kirkens ledelse som orket å høre etter. Men de siste dagene, etter at den allmenne pressen har latterliggjort deler av Dureks praksis og utsagn han har kommet med, da lytter kirken. De kan altså leve med anklager om å rote med fremmede åndsmakter og brudd på det første bud. Men de kan ikke leve med de sekulære reaksjonene, sier han.

Biskop Ådnøy vil verken støtte eller avvise det Kjøde sier.

– Den definisjonen av bildet må han stå for, sier hun.

Durek Verrett

Kjent som Shaman Durek. Beskriver seg selv som healer, åndelig veileder og sjaman på sin egen nettside.

Amerikaneren er 44 år gammel og bosatt i Los Angeles, ifølge flere medier.

(Kilder: VG, Dagbladet, NTB)

Sjamanen som påkaller erkeengler og stamfedreSjamanen Durek

Powered by Labrador CMS