Glorifiserte Hitler og planla angrep. Så begynte han å lese jødiske bøker
Dette er historien om en tidligere nynazist-leder som gjorde en ideologisk og religiøs helomvending.
Dagen snakker med Yonatan Langer på telefon fra hans hjem i Tel Aviv, Israel, hvor han jobber med datasystemer. Langer er ortodoks jøde. Det vil si at han spiser kosher, ber og overholder shabbaten og andre høytider.
Han har ikke alltid levd livet sitt på denne måten. I ungdomstiden var Langer aktiv nynazist i Berlin.
Glorifiserte Hitler og planla angrep
– Vi hilste på hverandre med «Heil Hitler» og planla hvordan angrepene våre skulle gjøre mest mulig skade, sier han.
Langer kom inn i miljøet tidlig i ungdomstiden, da han trente karate. På trening møtte han noen eldre gutter som han begynte å være med på fritiden. På et tidspunkt viste en av dem Langer forbudt, nynazistisk musikk.
– Det var slutten av 90-tallet. Musikken fremmet hat og glorifiserte SS-soldater og Hitler. Jeg lagde kopier av platene og fant flere. Derfra eskalerte det.
Guttegjengen dro på fester og møtte flere med samme holdninger. De isolerte seg fra andre. Familien til Langer visste ingenting, selv om han på et tidspunkt var leder for en av gjengene.
– Vi ville endre Tyskland. Vi ville utvise og eliminere mennesker som ikke fortjente å være der, og vi planla angrep på lang sikt. «Hvordan kan vi gjøre mest skade,» spurte vi oss selv. Vi gjennomførte aldri noen av planene, men vi var seriøse der og da.
En drøm som endret alt
– Hvordan kom du ut av det nynazistiske miljøet?
– Det startet da jeg gjorde militærtjeneste. For første gang var jeg omgitt av mennesker som var annerledes, sier Langer.
Endringen fortsatte da han var student. Han møtte mennesker og situasjoner som utfordret ideologien hans.
Den indre endringen skjedde da han begynte å lese seg opp på kabbala, jødisk mystisisme.
– Først var det ikke noe for meg. Men så drømte jeg at jeg hvilte i en hule, og så ordet «kabbala» foran meg, forteller han.
Langer deltok på kabbalakurs som ble holdt av en rabbiner. Han var enig med konseptene som ble lært bort, men i starten kjente han fortsatt på et hat mot hvor kunnskapen kom fra.
Ble møtt med aksept
Han ble mer og mer opptatt av de jødiske ideene. Han begynte å holde kosherreglene og be, og ble kjent med flere jøder.
– Folk fikk vite om bakgrunnen min, og aksepterte meg. De hjalp meg ut av negativiteten og hatet. Jeg konverterte ikke bare til jødedommen, men til å bli et bedre menneske.
Langer gikk etter hvert gjennom den omfattende konverteringsprosessen som ortodoks jødedom krever. Familien hans var overrasket, men da han fortalte dem om sin nynazistiske bakgrunn, hadde de forståelse for valget hans.
Opprinnelig ønsket Langer å bo i Berlin for å bidra til å bekjempe nynazisme med sine personlige erfaringer.
Langer tenkte seg om.
– I Israel kunne jeg komme nærmere det jødiske folk, og nærmere min egen sjel, og gjøre opp for fortiden min i enda større grad ved å komme nærmere overlevende fra Holocaust og deres etterfølgere, sier han om beslutningen.
Han har nå bodd i Israel i halvannet år. Hele tiden har han vært åpen om sin egen bakgrunn.
– Jeg får nesten bare positiv respons om at det er modig å være så åpen og ærlig. En sjelden gang får jeg respons fra nynazistiske miljøer. Da handler det om at de har «mistet en soldat», eller at det hele er en jødisk konspirasjon, at jeg aldri var nynazist.
Et miserabelt liv
Langer ser på tilbake på livet som nynazist som miserabelt og isolert.
– Hele tiden ser du menneskene og situasjonen rundt deg og tenker: «Hvordan passer dette inn i ideologien vår?»
Hans opplevelse var at det krevde så mye energi å få alt til å passe inn i ideologien at man ikke fikk tid til å bare være.
– Hvordan kan samfunnet bekjempe denne typen antisemittisme?
– Man må i større grad møte disse menneskene med forståelse. Man må selvsagt beskytte seg selv, men samtidig hjelpe dem å forstå.
Langer snakker ofte om sine opplevelser offentlig på ulike arrangementer. Han vil bruke sin egen historie for alt den er verdt.
– Jeg vil forklare hva jeg gikk gjennom. Kanskje det kan inspirere andre til å åpne øynene sine.