Godkjente kristen skole kommunen ikke ville ha
Stord kommune fryktet at en kristen skole ville svekke økonomien deres. Nå er den kristne skolen godkjent av Kunnskapsdepartementet.
Utdanningsdirektoratet avslo søknaden om kristen grunnskole.
Men nå har initiativtagerne bak Stord kristne skule likevel fått medhold av Kunnskapsdepartementet. Av 29 avslag som fikk avslag til å starte opp i fjor, er dette den eneste skolen som så langt har fått godkjenning av departementet likevel.
Styreleder Geir Martin Økland i Stord kristne skule er letta og klar til å brette opp ermene for å skaffe skolebygg og lærere.
– Jeg er veldig glad for at vi fikk godkjennelse. Det har vært mye arbeid, sier Økland.
LES OGSÅ: Flyttet for å gå på kristen friskole
150 elever
Skolen er godkjent for 150 elever i 1.-10. klasse. Målet er å starte allerede til høsten.
– Da må vi ha inn kapital. Vi trenger mellom 0,5 og 1,5 millioner kroner. Hvis det ikke går med oppstart til høsten, har vi tre år på oss, sier Økland.
Foreløpig er verken lokaler eller sted bestemt. Heiane industriområde ved Leirvik kan være aktuelt, men Økland er også åpen for en annen lokalisering hvis de finner bygg andre steder. De anslår at elevtallet vil være 30 det første året. Med lærerskole i kommunen regner ikke Økland med at det vil være vanskelig å få lærere til skolen.
LES OGSÅ: – Ikke frislipp for religiøse friskoler
– For dyr
Det er snart to år siden initiativtagerne i april 2013 første gang søkte Utdanningsdirektoratet om godkjennelse til grunnskole på kristent grunnlag.
Kommunen fryktet at en privatskole i Stord vil kunne bli dyrt for dem. De fryktet at kostnadene per elev i den offentlige skolen ville øke, at det ville bli dyrt å skysse elever fra andre steder i kommunen.
Stord kommune har så dårlig økonomi at de er satt under administrasjon og er såkalt ROBEK-kommune.
Utdanningsdirektoratet lyttet til kommunen og avslo søknaden fordi Stord har «stort behov for budsjettmessig forutsigbarhet».
Økland og resten av styret anket avslaget og fikk gehør hos Kunnskapsdepartementet. De fastslår at kommunen ikke har sannsynliggjort nok at en godkjenning vil ha negative konsekvenser for den offentlige skolestrukturen, heter det i vedtaket. Stord kommune har heller ikke godtgjort andre negative konsekvenser en privatskole vil kunne få, mener departementet.
– Normalt å være kristen
Skolen er organisert som et aksjeselskap med fem privatpersoner. Den er ikke knyttet til en kirke eller menighet, men ønsker å være tverrkirkelig.
– Hva er motivasjonen for å starte ny skole?
– Vi ser at kristendommen har vært under press i skolen til i dag. Ser vi fremover, vil det bli mer behov for kristne skoler. Barn må få lov å være i miljø hvor det er normalt å være kristne og å vokse i troen, sier Økland.
– Er du ikke redd for at en kristen skole skal tømme den offentlige for kristne elever og lærere?
– Svært mange av barna som begynner på offentlige skole har en barnetro, vi forventer ikke at alle de kommer til oss. Men de som kommer, ønsker vi skal få bli bedre kjent med Jesus og bli bevart, sier Økland.
Han viser også til at ikke alle kristne lærer på Stord kommer til å skifte jobb.
– Det finnes også lærer som synes det er for utfordrende å jobbe i offentlig skole, og dermed velger en annen jobb. Om noen av dem får jobb hos oss, er det mulig at vi totalt sett, kan bidra til at det blir flere kristne lærere i skolen på Stord, sier Økland.
Lykkehilsener
Når skolen likevel har fått godkjennelse, sier rådmann Magnus Mjør at en privatskole kan være positiv for lokalsamfunnet, noe de også pekte på i sin uttalelse.
– Vi ser jo at dette også kan være et nytt tilbud til innbyggerne på Stord og har ikke annet å si enn at vi ønsker dem lykke til, sier Mjør til avisen Sunnhordland.
– Velg offentlig
Stord SV ber derimot kristne på Stord velge den offentlige skolen.
«Ein privat skule på Stord, for kvar religion med over 30 tilhøyrande barn, er teoretisk mogeleg ut frå argumentasjonen til noverande regjering. Er det slik me vil ha det?» spør Nils Magne Blålid i Stord SV i et leserinnlegg i Sunnhordland.