KRIKs generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal. Foto: Stian Gustafsson, KRIK

Godtar at homofilt samlevende kan være ledere i KRIK

– Vi skal fortsatt være en tverrkirkelig organisasjon med lav terskel, hvor alle er velkommen og får komme som de er, skriver KRIK-styret på sine nettsider.

Publisert Sist oppdatert

Mandag hadde KRIK kalt inn til ekstraordinært styremøte. Eneste sak på dagsorden var KRIKs såkalte spilleregler og diskusjonen om hvorvidt homofilt samlevende og heterofile samboere kan ha lederverv i KRIK.

Et fulltallig landsstyre fattet følgende vedtak:

«Landsstyret i KRIK har etter grundig vurdering av referansegruppens anbefalinger og administrasjonens forslag til forvaltning konkludert med at KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samlivet».

Videre bestemte de også følgende, men da tok én person dissens:

«Samtidig respekterer vi at våre ledere kan ha et annet syn og praksis enn KRIK i dette spørsmålet. Samlivsform skal derfor ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir».

– Alle er velkomne

På KRIK sine nettsider skriver styret videre at KRIK verken er en menighet eller et meningsfellesskap, men en kristen grasrotbevegelse.

«Vi skal fortsatt være en tverrkirkelig organisasjon med lav terskel, hvor alle er velkommen og får komme som de er. Lokallagene er fortsatt selvstendige enheter som står fritt til å vedta sine egne vedtekter og eventuelle spilleregler for ledere».

– Ikke motstridende

KRIKs generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal avviser at vedtaket er motstridende.

– Nei, det er ikke slik jeg ser det i det hele tatt. Det er motstridende hvis en tenker at alle i en organisasjon skal være enige om alt. Vi løfter tydelig frem noen verdier, men har full respekt for at kristne er uenige i dette spørsmålet. Jeg mener dette vedtaket er tverrkristelig. Noen sier at det kun er Den norske kirke som lever med to syn, men jeg kjenner folk i mange kristne trossamfunn som ser annerledes på ekteskapet. En organisasjon som ønsker å være tverrkristelig, må ta dette på alvor, sier Silje Kvamme Bjørndal, generalsekretær i organisasjonen.

Hun viser til at teologien opp gjennom kirkens historie har endret seg, og nevner eksempler som dåp og kvinnelige prester.

– Vi må ha respekt oss kristne i mellom, og styret i KRIK ønsker å ta organisasjonen i den retningen. Samtidig har ikke styret gått inn for to syn. Vi har ett syn, men mener også at andre kristne kan være fullgode kristne selv om de har et annet syn på ekteskapet.

– Betyr dette at homofile samlevende kan ha lederverv?

– Ja, det kan de, men vi gjør en helhetlig vurdering. Vi vil ha ledere som er gode forbilder på mange områder. At du er homofilt samlevende skal ikke i seg selv være ekskluderende, sier generalsekretæren.

– Respektfull debatt

– Hvordan var diskusjonen?

– Den var engasjerende og respektfull. Styret i KRIK brenner for Jesus og for at ungdommer skal få møte ham. Vi var uenige om dette spørsmålet, men alle vil at KRIK skal være et lavterskeltilbud for unge mennesker slik at de får høre om Jesus. Samtidig er ikke KRIK en menighet.

– Da vi arrangerte leiren ARENA i sommer var det en kveld rundt 50 unge som tok opp hånden da de ble spurt om de ville ta i mot Jesus. Vi sier til dem at de må finne seg menigheter og kristne ungdomsmiljø slik at de kan vokse i troen. KRIK kan være inngangsdøren til troen, men det er i kirkene veksten må skje, sier Bjørndal.

Konsekvenser

– Hvilke praktiske konsekvenser får dette for KRIK?

– Vi har en leir rundt nyttår. Da kunne alternativet vært at alle som rekrutterte ledere måtte stille spørsmål om ekteskapssyn og brukt det som er ekskluderingskriterium. Men vi vil heller stille spørsmål om dette er en leder som kan løfte opp Jesus og være et godt forbilde.

– Vil det komme reaksjoner på vedtaket?

– Det tror jeg. Vi har fått tilbakemeldinger fra folk som har dømt KRIK nord og ned hvis vi åpner for homofile ledere, og vi har fått tilbakemeldinger fra folk som har dømt KRIK nord og ned hvis vi ikke gjør det. De stemmene tenker nok at dette ikke er tilfredsstillende.

– Er du redd for at dette kan sprenge organisasjonen?

– Nei. Det er ikke et uttrykk som jeg ville brukt. Jeg var leder på fire leire i sommer og har snakket med svært mange, både deltakere og ledere. Mitt inntrykk er at majoriteten av KRIK-ere ønsker å lande denne saken og konsentrere seg om sine lokale lag, sier Bjørndal.

KRIK

KRIK står for Kristen idrettskontakt og ble opprettet i 1981.

Visjonen er å skape idrettsglede, trosglede og livsglede.

I 2018 hadde de 370 aktive lokallag og ca 7000 deltakere og ledere på kurs, leirer og arrangementer.

Powered by Labrador CMS