Gråter etter USAs dødeligste kirkemassakre
– Enda en kirkemassakre! Herre, vær nådig mot oss, tvitret en av lederne for sørstatsbaptistene etter kirkemassakren i Texas på søndag. Ingen kirkemassakre har tatt så mange liv før i USA.
– Herre vær med oss i det vi skal lære å håndtere denne situasjonen i dagene som kommer, ber en eldre kvinne. Hun sitter i bilen sin, men holder hender med andre som står utenfor den vesle baptistkirken i Sutherland Springs i Texas og gråter og ber. Tettsted har rundt 500 innbyggere og ett lyskryss.
26 personer ble drept og 20 såret da en mann åpnet ild med automatgevær mot kirkegjengere i Texas under gudstjenesten som startet klokken 11.00 på søndag. En voldsdømt 26 år gammel eks-soldat skal stå bak. I følge amerikanske medier, blant dem CBS, skal han ha tjenestegjort i det amerikanske flyvåpenet.
Pastorparet Sherri og Frank Pomeroy var på reise, men deres 14 år gamle datter, Annabelle, døde av skuddene. Blant de 26 drepte var mennesker i alderen 5 til 72 år.
– Må tigge Gud om vern
– Vold og ondskap har igjen rammet en av våre kirker, sa Frank Page, hovedstyreleder for Sørstatsbaptistene (SBC), USAs største protestantiske trossamfunn.
– Uskyldige menn, kvinner, gutter og jenter gikk til kirken for å lovprise, be og studere Guds ord, og ble møtt med usigelig vold.
Ronnie Floyd, tidligere hovedstyreleder i SBC, nå leder for Den nasjonale bønnedagen sa: – Når hat- og terrorangrep skjer i våre gudshus, ryster de oss til beinet. Vi må tigge Gud om å verne vår nasjon og vår verden med sin mektige beskyttende hånd.
David Curry, administrerende direktør i Åpne Dører, USA, kaller angrepet i Texas «meningsløst», «urovekkende» og «hjerteskjærende». Han oppmuntret til bønn for familiene.
– Selv om motivet er ukjent, minner dette om angrep som kristne kirker opplever regelmessig i land der forfølgelse er del av dagliglivet. Så langt har amerikanske kirker i stor grad blitt spart for slik vold, men jeg frykter at disse angrepene kan vokse i antall, sa Curry, ifølge Charisma News.
– Kommer mer
Curry har statistikken på sin side. Voldelige episoder som den i Sutherland Springs er på fremmarsj. I september ble en person drept og sju andre såret etter en gudstjeneste i Burnette Chapel Church of Christ utenfor Nashville.
Carl Chinn, som bearbeider den lite oppløftende statistikken, er også enig med Curry:
– Jeg ønsket ikke annet enn at jeg senere skulle få melding om at nyhetene var usanne. Men dette er sant, og det kommer til å komme mer, sier han til Christianity Today.
«Det vil ikke skje her»
Chinn sier at fortrengning er et stort problem:
– Folk tenker «det vil ikke skje her», men hvis de følger med på nyhetene, så vil de vite at det skjer i små kirker og små byer og i store kirker og store byer. Fortrengningen er verst i kirker fordi vi tror at Gud vil beskytte oss.
Selv mener Chinn at tro på Guds vern ikke behøver å innebære at en slurver med sikkerheten.
Han fremhever året 2015 der 248 voldelige episoder endte med 76 drap. – Jeg vet ikke hvor mye som må til for at vi skal våkne.
Ifølge oversikten hans, som tar for seg dødelige hendelser i ulike trossamfunn de siste 16 år, troner baptistsamfunnet øverst med 345 tilfeller, over katolikkene (230), metodistene (114), lutheranerne (62) og presbyterianerne (55). Muslimske trossamfunn har hatt 33 tilfeller og jødiske 22 på de 16 årene. Det er likevel flest tilfeller i den generelle potten som omfatter drap i forsamlinger som ikke er tilsluttet et kirkesamfunn (370).
– Våpen er ikke problemet
Tidligere i år ble en lov vedtatt i Texas som gjør det enklere for gudshus å få frivillige sikkerhetsvakter. Den kom som et resultat av skytingen i Charleston der ni mennesker ble drept i Emanuel African Methodist Episcopalian Church.
Kirkemassakren i Sutherland Springs går også inn i historien som staten Texas' dødeligste masseskyting noensinne. Den kom bare fem uker etter at en 64-åring skjøt og drepte 58 mennesker i en utendørskonsert i Las Vegas.
– Vi sørger sammen
USAs president Donald Trump, som for øyeblikket befinner seg i Japan, fordømmer skytingen.
– Vi sørger sammen med alle familiene i Sutherland Springs som er berørt av denne hathandlingen, og vi vil stå sammen med de overlevende mens de kommer seg, skrev han på Twitter.
Senere fulgte han opp og slo fast at USAs liberale våpenlover, der de fleste med letthet kan skaffe seg automatrifler og andre halvmilitære våpen, slett ikke er problemet.
– Vi har mange problemer med psykisk sykdom i landet vårt, men dette har ingenting med våpen å gjøre, sa Trump under en pressekonferanse i Tokyo.