Graver frem Jerusalem fra år 70

Nye funn viser at historiske beretninger om Jerusalems fall i år 70 er korrekte. Se video!

Publisert Sist oppdatert

I dag feirer Israel at det er femti år siden Jerusalem ble befridd og at det jødiske folket etter nesten 2.000 år fikk kontroll med sine hellige steder. Samtidig offentliggjør arkeologer at de har funnet en rekke gjenstander fra slaget i år 70, da jødiske opprørere måtte gi tapt for den romerske overmakten.

Israel Antiquities Authority, som regulerer arkeologiske utgravninger i Israel, opplyser at gjenstandene er funnet i forbindelse med avdekkingen av en brolagt gate, som gikk fra Siloadammen opp til Tempelet.

Blant funnene er store steiner som romerne skjøt mot Jerusalem ved hjelp av kastemaskiner. En har også funnet en rekke pilspisser som har tilhørt de jødiske opprørerne som barrikaderte seg i byen.

Utgravningsleder Nahshon Szanton, sier til pressen at han i en tunnel under den brolagte gaten fant en gjenglemt oljelampe.

– Jødiske opprørere brukte tunneler under byen til å flykte gjennom eller gjemme seg i. Kanskje har oljelampen tilhørt en av dem, sier Szanton.

Han sier at det var en spesiell opplevelse da han som førstemann på et par tusen år fikk holde den.

Josefus

Ifølge Israel Antiquities Authority, bekrefter funnene deler av historien som den jødisk-romerske historikeren Josefus (37-100) skrev ned i verket «Den jødiske krig». Josefus var selv tilstede da Jerusalem ble jevnet med jorden, og skrev at romerne satte alt i brann, like til Siloadammen.

– For første gang kommer vi ansikt til ansikt med Josefus sin beskrivelse av kampene i den nedre byen. Det er nesten som om en får frysninger, sier utgravningslederne Nahshon Szanton og Moran Hagbi.

Foreløpig er det de færreste som har fått se utgravningene med egne øyne. Arkeologene har avdekket hundre meter av den imponerende veien, som går i avsatser opp mot stedet der Tempelet en gang lå, men utgravingene foregår ti meter under bakken, i det som nå er den arabiske bydelen Silwan.

Moran Hagbi sier at selv de minste funn er med på å komplettere bildet av hvordan «den nedre byen», som lå på begge sider av hovedgaten, så ut.

– En kan også finne ut hva folk spiste og hvordan livet var i byen under beleiringen, sier han.

Fra Jesu tid

Herodes den store, som døde omkring Jesu fødsel, sto bak utvidelsen av Tempelet og en rekke andre store byggeprosjekter i Jerusalem. Utgravningene tyder imidlertid på at byggingen fortsatte etter hans død.

Veien til Tempelet fra sør ble bygget under en av de romerske prefektene i det første århundre, mest sannsynlig Pontius Pilatus.

– I så tilfelle er det sannsynlig at Jesus gikk på denne veien da han besøkte Tempelet, sier Moran Hagbi.

Venter titusener

Det er ventet at det vil ta ennå fem år før hele veien er utgravet. Den vil så bli klargjort for besøk av titusener turister.

– For første gang vil det bli mulig å vandre langs en av hovedgatene i det gamle Jerusalem. En vil få svar på spørsmål om hvordan det var i Jerusalem i den storslåtte tiden etter at Herodes hadde utvidet Tempelet, skriver Israel Antiquities Authority i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS