Lesvos, Hellas 20190901. Forholdene er nå verre enn noensinne i den overfylte Moria-leiren på Lesvos, i følge blant andre representanter for Leger Uten Grenser. Foto: Ann Fredriksen / NTB scanpix

Graverende forhold i Moria-leiren på Lesvos

Forholdene er nå verre enn noensinne i den overfylte Moria-leiren på Lesvos. Gummibåtene fra Tyrkia fortsetter å komme, og hjelpearbeidere slår ny alarm.

Publisert Sist oppdatert

Tyrkia «har ikke fått den nødvendige støtten fra verdenssamfunnet, spesielt Europa» i arbeidet med avhjelpe den syriske flyktningbyrden, uttalte Erdogan på et partimøte i Ankara torsdag.

Den norske psykologen Katrin Glatz Brubakk i Leger Uten Grenser (MSF) sier at forholdene var litt bedre før det ble så smekkfullt.

– Da hadde folk i hvert fall tak over hodet og slapp å sove på bakken bak doene, sier hun.

Leiren huser tre ganger så mange som den er beregnet for. Nylig passerte antallet 10.000, noe som fikk den greske regjeringen til å evakuere 1.400 mennesker til leirer på fastlandet.

Lesvos, Hellas 20190901 Psykolog Katrin Glatz Brubakk er Mental Health Activity Manager for Leger Uten Grenser i Moria-leiren.Det er sjuende gang hun er her, men aldri har pasientene vært dårligere enn nå, og mange får ikke hjelp: - Det er dypt smertefullt å måtte avvise pasienter som i ethvert annet europeisk land ville fått akutt hjelp, sier hun. Foto: Ann Fredriksen / NTB scanpix

Sykere enn før

Situasjonen er ifølge Brubakk like kaotisk nå som da hun var her for første gang i 2015, da hundretusener ankom de greske øyene i løpet av få måneder. Den store forskjellen fra hennes seks tidligere opphold er at pasientene er langt sykere enn tidligere.

– De har vært her så lenge at de ikke lenger har noe håp. De som så vidt holdt seg flytende tidligere, er alvorlig syke nå. Betingelsene de lever under, gjør dem sykere, sier Brubakk.

I dag har MSFs fire psykologer kun kapasitet til å behandle psykotiske og suicidale pasienter. Blant dem som får nei, er mange så dårlige at de i ethvert annet europeisk land ville fått akutt hjelp, ifølge Brubakk.

– Her brytes menneskerettighetene hver eneste dag, sier hun.

Lesvos, Hellas 20190901. Beboerne i Moria-leiren på Lesvos forsøker å holde seg selv og omgivelsene så rene som mulig. Skal de dusje, må de stå en time eller mer i kø. Mange sverger til våtservietter. Foto: Ann Fredriksen / NTB scanpix

Selvskading

Av barna kommer en firedel til behandling som følge av selvskading.

– Noen av dem er veldig små, helt nede i toårsalderen. De er fortvilte og redde og vet ikke hvordan de skal regulere uroen de føler. De biter seg selv, river ut håret, slår hodet i veggen og hopper ut for å skade seg, sier Brubakk, som til daglig underviser i barne- og ungdomspsykologi ved NTNU i Trondheim

Men det er også små lyspunkt. Som da ei åtte år gammel jente fra Afghanistan begynte å snakke igjen. Jenta var på bedringens vei etter å ha blitt skadd av en bilbombe i hjemlandet, men ble retraumatisert etter å ha kommet til Moria.

– Da hun kom hit til meg, hadde hun ikke snakket på fem måneder. Hun var redd for absolutt alt. Etter et par terapitimer får jeg dette lille smilet. Hun begynner å hviske noen små ord. De øyeblikkene er verdt alt, sier Brubakk.

Lesvos, Hellas 20190901. Også utenfor selve Moria-leiren er det tett i tett med telt. En iraker forteller at han betalte 100 euro for ett av teltene i området som har fått navnet Afghani Hill. Noen få kilometer unna ligger havet og havnebyen Mytilini. Foto: Ann Fredriksen / NTB scanpix

Ventetid

Måneder og år kan gå før asylsøkerne i Moria-leiren får avgjort sin skjebne. Det er nå beregnet en ventetid på 16 måneder før nyankomne kan regne med sitt første asylintervju.

Inntil nylig hadde den greske regjeringen flere leger, sykepleiere og oversettere i leiren. De skulle kartlegge de mest sårbare. Men 19. august utløp kontraktene uten å bli fornyet. I dag har myndighetene kun én lege til stede, men ingen oversetter, noe som gjør kartleggingen umulig.

Brubakk mener at den humanitære nøden i Moria-leiren er så stor at det burde erklæres unntakstilstand.

– Hadde de levd under de samme forholdene etter et jordskjelv eller en tsunami, ville de blitt evakuert umiddelbart, sier hun.

Powered by Labrador CMS