Gravid dødsdømt for sin tro
For første gang siden den nye straffeloven ble innført i 1991, er en person i Sudan dømt til døden for konvertering. Så snart Meriam har født sitt barn, skal hun piskes og drepes.
- Det kan virke som om president Bashir holder sitt ord, sier menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen, Lisa Winther til Dagen.
Da Sudan ble delt i 2009 i Sør-Sudan og Sudan, lovte presidenten i nord, Omar Hassan al-Bashir, at hans nasjon nå ville innføre en strengere håndhevelse av sharia.
Saken det gjelder konkret er mot 27 år gamle Meriam Yahia Ibrahim. Hun er utdannet lege, er høygravid og i en domstol i Khartoum ble hun 11. mai dømt til døden for å ha forlatt islam til fordel for kristendommen.
Den kristne nettavisen Morning Star News er en av flere internasjonale kilder som melder dette.
For utroskap ble kvinnen idømt 100 piskeslag. Siden hun er gift med en kristen mann, anses samlivet deres som utroskap og dermed straffbart.
Meriam har inntil i dag, torsdag, til å fornekte sin kristne tro og gå tilbake til islam, for om mulig å få omgjort eller mildnet straffen. Gjør hun ikke det vil dommen iverksettes sa snart hun har født barnet.
Press
Støttespillerne til Meriam frykter at hun blir utsatt for kraftig press.
- Meriam er veldig sliten og svak, siden fødselen nærmer seg, sier en medarbeider ved menneskerettighetssenteret Justice Center Sudan til Morning Star News.
- Myndighetene presser henne hardt for å få henne til å frasi seg kristendommen. Mine advokatkontakter sier de frykter Meriam vil gi etter for presset.
Meriam ble født i vestlige deler av Sudan. Hun har etiopisk, kristen-ortodoks mor og sudanesisk, muslimsk far. Sistnevnte forsvant da hun var seks år gammel, men er fortsatt den som definerer henne som muslim i henhold til loven. Vitner sier de vet at moren har brutt loven ved å oppdra Meriam i den kristne tro.
I fjor anmeldte noen som påstod at de var slektninger av Meriam, henne og ektemannen Daniel Wani, til politiet for utroskap. Dette er det belegg for i landets straffelov artikkel 146, siden Wani er kristen. Wani ble anklaget for å prøve å konvertere en muslim og Meriam ble dømt for utroskap.
Bekymring
Stefanusalliansen har ikke prosjekter i Sudan, men følger situasjonen for forfulgte kristne over hele verden. Winther sier at det har vært en negativ trend i Sudan.
- Det har vært økning i arrestasjoner, forhør og deportasjoner av kristne. Konfiskering og riving av kirkebygg er også noe som skjer oftere, sier hun.
Organisasjonen har informert Utenriksdepartementet om Meriam sin situasjon. UD har sagt at de vil se på saken.
Forverring
Den årlige trosfrihetsrapporten som utgis av USCIRF, amerikanske myndigheters organ for trosfrihet internasjonalt, anbefaler i sin siste rapport at Sudan blir klassifisert som «spesielt bekymringsverdig land».
Sudan er allerede klassifisert som det i amerikansk UDs generelle landinfo.
USCIRF har dokumentert at hundrevis av kristne og muslimske kvinner er blitt pisket offentlig i Karthoum på grunn av at ikke har fulgt de strenge kleskodene.
Sudanske myndigheter har også satt i gang en rekke lover og ordninger som favoriserer muslimer. Det er for eksempel enkelt å få bygd en ny moské, men det er så godt som umulig å bygge en kirke.
«President Bashirs voldsbruk i deler av landet og hans utstrakte brudd på trosfriheten er en del av hans mål om økt islamisering og arabifisering av landet», slår USCIRF fast i rapporten.
Dagen