FAMILIEFOTO: Disse fem ble splittet da mamma Hayley måtte dra til Sør-Afrika og tok med seg 2-åringen Abi (på pappa Evens arm). Daniel (14) og Naomi (17) blir igjen i Norge sammen med faren.

«Greier ikke UDI å flytte søknaden til rett bunke?»

KrF stiller en rekke spørsmål til Justisdepartementet etter at pinsepastor Hayley Holst ble sendt ut av landet.

Publisert Sist oppdatert

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen sendte torsdag i forrige uke inn spørsmål til justisminister Anders Anundsen ( Frp) til skriftlig besvarelse.

Nå stiller også KrF en rekke spørsmål til håndteringen av saken, som har opprørt lokalmiljøet og Kristen-Norge

Tirsdag sendte Geir S. Toskedal et brev til statssekretær Jøran Kallmyr (FrP) i Justisdepartementet utenom den tradisjonelle veien om stortingets skriftlige spørsmål.

Dagen har fått innsyn i brevet der Toskedal skriver at de har fått «en rekke sterke henvendelser» i Holst-saken og at de stiller seg undrende til behandlingen som familien har fått.

Etter informasjonen på UDIs egne nettsider er det «vanskelig å forstå hvorfor hun ikke fikk opphold», skriver Toskedal. Han viser til at det er «fullt mulig» å gjøre unntak både fra kravet til utdannelse og lønn.

Artikkel i Dagen mandag 19. januar 2014.

«Litt service?»

UDI opplyser at familiegjenforening er en mulig vei videre.

«Greier ikke myndighetene å gjøre oppmerksom på det uten utsendelse? Greier ikke myndighetene å skifte søknaden over til rett bunke - litt service?» spør han.

Og tillegges det ikke vekt at dette er en familie med norsk tilknytning, 19 års ekteskap og at vedkommende har fått pastorjobb? spør Toskedal.

Pinsepastor i Filadelfia Kongsvinger, Hayley Ruth Holst, fikk i fjor høst avslag på arbeidstillatelse og måtte i forrige uke reise fra Norge.

Holst er sør-afrikansk statsborger og har vært gift i 19 år med norske Even Holst. Sammen har de tre barn som alle er norske statsborgere. Holst fikk avslag fordi hun ikke har mastergrad og et lønnsnivå som forventes.

Raskt svar

Han ber Kallemyr om en redegjørelse rundt de prinsipielle forholdene.

«For oss i KrF er dette en særdeles viktig sak som akkurat nå framstår som svært trist, unødvendig og byråkratisk», skriver Toskedal og ber om rask tilbakemelding.

Jøran Kallmyr har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– Nei, kan ikke bytte

Områdeleder Jonas Folmo i Utlendingsdirektoratet sier til Dagen at det ikke er mulig å flytte søknaden fra en bunke til en annen.

– Finnes det en mulighet for å stille søknaden i bero, be om mer dokumentasjon og så behandle den igjen?

– Nei, det gir ikke regelverket oss anledning til. Vi kan ikke bytte bunke. En søknad om familieinnvandring har andre krav til dokumentasjon og gir helt andre rettigheter og plikter. Det sentrale fra vårt ståsted er at vi har anmodet henne i oktober om å søke om en familieinnvandringstillatelse.

UDI har tidligere vist til at de informerte familien om mulighet til å søke familiegjenforening. Da søkte familien om såkalt «utsatt iverksettelse», som betyr at Hayley Holst kunne bli værende i landet mens søknaden ble behandlet.

I desember gav UDI avslag på den søknaden. «Det foreligger ikke omstendigheter som tilsier at det vil være urimelig å iverksette vedtaket», skriver UDI i avslaget som Dagen har kopi av.

– Hvor stor vekt la dere ta på at en familie blir splittet?

– Vi har gjort vedtaket på bakgrunn av en helhetsvurdering av alle elementene i saken, sier Folmo.

Hayley Holst befinner seg i Sør-Afrika med yngstedatteren Abi (2). Fredag 23. januar skulle hun til den norske ambassaden i Pretoria for å levere dokumentasjon som trengs for søknaden om familiegjenforening, opplyser ektemannen Even Holst.

UDI har ikke avgjort om saken vil bli prioritert.

Holst-saken

Hayley Ruth Holst har fått avslag på arbeidstillatelse og måtte i forrige uke reise fra Norge.

Pastorparet vet ikke når de sees igjen For én uke siden måtte pastor Hayley Ruth Holst ut av landet. Nå vil stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) se på saken. Hvem skal ut? En av disse tre er utvist fra Norge og måtte forlate landet sist uke. Det er ikke Mulla Krekar eller Arfan Bhatti, men pinsepastor Hayley Ruth Holst. Hun rammes nå av paragrafen som opprinnelig var laget for å forhindre at muslimske menigheter importerte uutdannede imamer til Norge.

Holst er sør-afrikansk statsborger og har vært gift i 19 år med norske Even Holst. Sammen har de tre barn som alle er norske statsborgere.

Den 40 år gamle menighetslederen arbeider til daglig i Filadelfia Kongsvinger.

Hayley Ruth Holst fikk avslag på arbeidstillatelse fordi hun ikke har mastergrad, slik kravet til religiøse ledere er.
Powered by Labrador CMS