Gripende avskjed med Thomassen

Sorg og fortvilelse fylte Vestre Aker kirke da Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble bisatt torsdag, i nærvær av familie, venner, kolleger og representanter for det offisielle Norge.

Publisert Sist oppdatert

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreket i sin minnetale at terror ikke må få bringe de frie formidlerne til taushet. Han beskrev Thomassen som en journalist med stor integritet, en sannhetssøker som var klar og fokusert i det han skrev.

- Carsten Thomassen gjorde verden mer begripelig. Vi som opplevde terrorhandlingen i Kabul, vil være merket for alltid, sa utenriksministeren.
Vestre Aker kirke var fylt til siste plass, og mange måtte stå langs veggene eller bakerst i kirken under den timelange bisettelsen. Nyhetsnorge var tungt representert med journalistkolleger og redaktører fra Dagbladet og andre mediebedrifter. Fra regjeringen stilte Støre, utviklingsminister Erik Solheim (SV) og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Terror uten varsel

Tilfeldighetene gjorde at Thomassen ble drept på jobb en mandag ettermiddag for vel to uker siden, langt hjemmefra, i en glatt og upersonlig hotellfoajé i det krigsherjede Kabul. Terrorhandlingen slo med full kraft inn i norske stuer på en måte knapt noen har opplevd tidligere.
Utenriksministerens stemme sviktet da han i kirken skulle beskrive den nesten uvirkelige ettermiddagen og natten etter at Thomassen ble drept og en UD-ansatt alvorlig kvestet i kuleregnet, som uten forvarsel feide over hotellets lobby.

- Carsten var en formidler, ikke av en bestemt politikk, men av den virkeligheten han så. Han var krevende å møte for oss politikere. Han ville se oss i kortene. Hans stil var lavmælt, han hadde en lun form og innga tillit. Terroren rammet nettopp han som ville formidle, sa Støre.
Musikken i bisettelsen viste stor spennvidde. Lou Reeds såre betraktninger i «A perfect day» ble etterfulgt av Nordahl Griegs «Til ungdommen» fra 1936 og Kristin Asbjørnsens «Wayfaring Stranger».

Målrettet

Dagbladets sjefredaktør, Anne Aasheim, tegnet bildet av en målrettet og kunnskapssøkende utenriksjournalist som i løpet av sine ni år i avisen skrev over 1.300 artikler og reiste til de fleste av verdens krigs- og kriseområder.

- Carstens siste reise gikk til Afghanistan, til en konflikt han var brennende opptatt av. Arven etter Carsten skal være med oss, når Dagbladet også i framtiden bringer artikler i hans ånd, sa Aasheim.
Kondolansene er kommet fra fjern og nær etter drapet. Over 5.500 personer har skrevet seg inn i Dagbladets kondolanseprotokoll på nett.
Thomassens samboer, Ellen Marie, fortalte at han var en friluftsmann som var glad i fjellet. Den siste romjula Carsten fikk sammen med samboer og sine to små døtre, ble da også tilbrakt til fjells.

- Jeg har bildet av dette på netthinnen. Du kommer hjem etter en fantastisk skitur. Du forteller om lyset og skiføret på en lavmælt, men intens måte. Carsten, vi savner deg så forferdelig hjemme hos oss. Du er uerstattelig! Vi tar med oss det lille smilet og den rolig stemmen, sa samboeren.

Powered by Labrador CMS