Grønn Ungdom ville ha omkamp om aktiv dødshjelp – ble avvist
– Mange pines unødvendig lenge før de dør, sier talsperson i Grønn Ungdom.
Grønn Ungdom vil ha omkamp om aktiv dødshjelp når Miljøpartiet De Grønne (MDG) har landsmøte denne våren. Tirsdag ettermiddag ble det imidlertid klart at partiet avviser å ta opp saken. Begrunnelsen er at saken ble diskutert inngående på landsmøtet i fjor.
Da endte partiet opp med å avvise utredning av aktiv dødshjelp og heller satse på lindrende behandling i livets siste fase.
– Jeg er uenig i begrunnelsen. Vi har i dag ikke noe i programmet som omhandler aktiv dødshjelp. Jeg mener at selv om forslaget om å spesifisere politikken vår på feltet falt i fjor er det ikke i strid med programmet å spesifisere dette nå, sier talsperson for Grønn Ungdom, Tobias Stokkeland, til Dagen.
– Pines unødvendig lenge
Grønn Ungdom vedtok allerede i 2017 at de ønsker å utrede aktiv dødshjelp.
– Hvorfor vil dere det?
– Som mange i denne saken har vi tvilt oss fram til denne konklusjonen. Vi er for å tillate aktiv dødshjelp, fordi vi mener det i noen tilfeller mer humant å la noen bestemme selv å dø enn å tvinge dem til å fortsette å leve i smerte, svarer Stokkeland.
Ungdomspartiet har derimot ikke tatt stilling til hvor strengt regelverk de ønsker.
– Det viktigste er at vi lytter til fagmiljøet for å se hvilke deler av hvilke modeller for aktiv dødshjelp som er minst problematisk, sier Stokkeland.
– Hvilke sider er mest problematisk?
– Det jeg umiddelbart ser på som det mest problematiske er aldersgrensen i Benelux-landene hvor de tillater aktiv dødshjelp fra 12-årsalderen. Jeg mener også at man skal være veldig forsiktig med å inkludere psykisk helse inn i dette.
– Men det at det er etiske problemstillinger som gjør at vi må sette tydelige grenser endrer ikke på selve grunnpilaren som gjør at vi har vedtatt det vi har: At mange pines unødvendig lenge før de dør, selv om de ikke vil.
Han påpeker at et tilbud om aktiv dødshjelp må komme i tillegg til lindrende behandling for pasienter med store smerter.
– Premisset vårt for å gå inn for dette er at vi også løfter palliativ behandling. I den grad det er mulig å leve og unnslippe smerte skal i hvert fall det tilbudet ligge på bordet.
– Men hvis den siste utveien for pasienten er aktiv dødshjelp skal pasienten få det ønsket innvilget, sier Stokkeland.
Mener politikerne er i utakt med folket
– Er du redd for at dette kan skremme bort velgere fra MDG?
– Det er jeg ikke spesielt redd for i det store og hele. Det er jo slik at et flertall av norske velgere er for å tillate aktiv dødshjelp.
I dag er det bare Frp som har programfestet støtte til å innføre aktiv dødshjelp. I fjor hadde imidlertid SV og Frp et felles fremstøt for å sette ned et utvalg som skal se på erfaringer med aktiv dødshjelp fra andre land.
Også i SV har det vært intern debatt om spørsmålet. Landsmøtet sa i fjor nei til å utrede aktiv dødshjelp, men med knapp margin.
– Vi ser er at dette er et spørsmål der folket ikke er synkront med partiene, og da synes jeg det er bra at vi kan ta debatten i MDG, sier Stokkeland.
Skal behandles i flere steg
Helsepolitisk talsperson i MDG, Kristoffer Robin Haug, bekrefter at partiet ikke har tatt aktivt stilling til spørsmålet om å utrede aktiv dødshjelp. De tok ikke inn noen formulering om spørsmålet da de vedtok dagens program.
– Vi har imidlertid en del politikk på det å sikre et godt og verdig tilbud til døende, sier Haug til Dagen.
– Er det sterke krefter i partiet som ønsker å tillate aktiv dødshjelp?
– Det vet jeg ikke, men det er mitt inntrykk er at det er stort engasjement for mennesker i livets siste fase, og å ha et godt tilbud til mennesker som lider. Lindrende behandling er viktig for partiet.