Grønt lys for ny regjering
Italias president Sergio Mattarella har godkjent Giuseppe Conte som statsminister i en ny regjering bestående av de EU-skeptiske populistpartiene M5S og Ligaen.
Conte får dermed grønt lys til å danne det som av nyhetsbyrået AP beskrives som Vest-Europas første populist-regjering.
Femstjernersbevegelsen (M5S) beskrives ofte som populistisk, men er vanskelig å plassere i det tradisjonelle politiske landskapet. Den innvandringsfiendtlige Ligaen befinner seg langt ute på høyresiden. Begge partiene er kritiske til EU og eurosamarbeidet.
Brukte biblioteket
Giuseppe Conte er uten tidligere politisk erfaring. Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen nominerte ham mandag, men italienske medier har siden reist tvil ved den imponerende CV-en hans.
I tillegg til å være jussprofessor i Firenze hevder Conte å ha vært innom en rekke prestisjetunge universiteter, blant dem britiske Cambridge og franske Sorbonne.
I den tolv sider lange CV-en står det også at han har perfeksjonert og oppdatert sine studier ved New York University. Ifølge universitetet har imidlertid italieneren aldri hatt noen offisiell status ved universitetet. Flere somre fikk han imidlertid lov til å bruke universitetsbiblioteket i forbindelse med forskning.
Conte hevder også å ha jobbet med jusstudiene sine ved et institutt i Wien som har vist seg å være en språkskole.
«Conte jukset med CV-en», het det i onsdagens utgave av avisen La Repubblica.
«CV-saken er åpen. Contes framtid er usikker», skrev Corriera della Sera.
Nikkedukke?
Analytikere har imidlertid ment at det ville bli en større utfordring for Conte å overbevise Mattarella om at han kommer til å få en selvstendig og uavhengig rolle som statsminister, og ikke ende opp som en nikkedukke for hva populistene måtte ønske.
Både Ligaens leder Matteo Salvini og Luigi Di Maio fra M5S ønsket å bli statsminister. Men siden de ikke greide å bli enige, falt valget på kompromisskandidaten Conte.
Juristen har også vært Di Maios personlige advokat, men politisk er han et ubeskrevet blad.
M5S har tidligere fått kritikk for at bevegelsens politikere, spesielt i Roma, kun handler på ordre fra bevegelsens harde kjerne av eksperter. Seks måneder etter at Virginia Raggi ble valgt til borgermester i den italienske hovedstaden i 2016, grep M5S-grunnlegger Beppe Grillo personlig inn for å rydde opp.
Da hadde Raggis administrasjon blitt rammet av en større skandale som både førte til politietterforskning og en rekke politikeres avgang.