DØD: Jan Groth er gått bort i en alder av 68 år. FOTO: Johannes Reindal

Groth jobbet med ny plate da han døde

– Jeg har aldri opplevd Jan Groth som så åndelig og hengiven som det siste året, sier Oddvar Hjelvik.

Publisert Sist oppdatert

I går døde den kristne sangeren og rockeartisten Jan Groth etter å ha vært kreftsyk i et års tid. Han ble 68 år gammel.

Groth var født i Greåker i Østfold og hadde pinsevennbakgrunn.

– Jan har alltid hatt en tro, men i perioder var den troen ganske fjern for ham, særlig mens han var med i bandet Aunt Mary, sier Oddvar Hjelvik i plateselskapet Mudi, tidligere Master Music, som ga ut flere av Groths plater.

– Da Jan fikk et veldig comeback sent på 1970- og på 80-tallet, var det blant annet med tekstene til Larry Norman og fra Bob Dylans kristne periode. De to artistene betydde mye for ham, sier Hjelvik til Dagen.

Han vil ikke si at Groth hadde noen omvendelse, siden han aldri forlot troen.

– Jeg vil kanskje mer kalle det en oppvåkning, sier han.

– I musikkmiljøet han vanket i hang rock, rus og et røft liv gjerne sammen. Var Groth preget av dette?

Tydelig tro

– Jan var aldri på kjøret. Han var en ordentlig fyr, selv om han så veldig rocka ut mens han sang i Aunt Mary. Men han levde aldri noe utsvevende liv. Han reagerte ofte på at det var de som hadde vært langt borte fra Gud som fikk mest oppmerksomhet når de vendte om. Hans tro var like viktig som andres tro, mente han.

– Han ble i alle fall selv tydeligere på sin tro med åra?

– Ja, og mange av sangene hans var sterkt evangeliske, selv om han også kunne synge andre sanger. Han hadde mange sanger som ikke nødvendigvis handlet om Gud eller kristne. Han kunne skrive om livet, kona eller andre ting, sier Hjelvik.

– Jeg har aldri opplevd ham som så åndelig og hengiven som det siste året. Jeg håpte at det skulle gå veldig bra tross kreften, og han hadde et veldig stort håp om det. Jeg ante ikke at det skulle så fort som det gikk, sier Hjelvik. Master Music ga ut flere av Groths plater, og Hjelvik opplyser at Groth skal ha arbeidet med en ny plate det siste året, men i egen regi. Denne fikk han ikke fullført.

Aunt Mary

Groths musikkarriere startet på 1960-tallet. Da var han vokalist i rockegruppa Aunt Mary, hadde langt hår og et ganske annet image enn fra 1980-tallet og utover.

Groth var også en av fire sangere som dannet gruppa Just 4 Fun på henholdsvis 1970- og 1990-tallet.

Aunt Mary ble startet i Fredrikstad i 1969. Groth håndterte også orgel og gitar, og han dannet bandet sammen med Bjørn «Krisa» Christiansen på trommer, Svein Gundersen på bass og vokal og Ketil Stensvik på trommer. Musikere som Per Ivar Fure på fløyte, munnspill og saksofon og Bengt Jenssen på keyboard var også innom. Bandet ble oppløst i 1973, men hadde senere flere konserter og korte gjenforeninger.

I Just 4 Fun sang han sammen med Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Eiríkur Hauksson.

Han samarbeidet også med artister som Hans Inge Fagervik.

Barratt og Samuelsen

Groth beskrives som en foregangsmann for norsk rock og kristenrock. Han gjorde seg også bemerket med evangeliske sanger signert pinseprofilene T. B. Barratt og Aage Samuelsen.

– Det som gjorde ham til en stor artist på 90-tallet, var at han ga ut sine egne Aage Samuelsen-tolkninger. De innspillingene er noe det største som har skjedd innen norsk, kristen musikk de siste tjue årene, sier Hjelvik til Vårt Land.

Groth etterlater seg kone og fire barn.

– Han var en familiemann som alltid stilte opp, sier Oddvar Hjelvik.

Jan Groth

Jan Groth er en norsk sanger og rockeartist som først ble kjent gjennom sin deltakelse i bandet Aunt Mary fra 1960-tallet av. Han debuterte alt i 1964 med singelen Burning Needles/Inside Love og fikk lovende omtale i USA.

Groth var født i Greåker i Østfold i 1946 og hadde bakgrunn som pinsevenn.

Fra sent på 1970-tallet ble han tydeligere på sin kristne tro. Han lot seg blant annet inspirere av Larry Norman og Bob Dylans kristne periode.

Groth var født i Greåker i Østfold i 1946 og hadde bakgrunn som pinsevenn.

Powered by Labrador CMS