Jorun Lossius vant kampvoteringen om andreplassen på Agder KrF sitt nominasjonsmøte.

Grøvan tapte - Lossius får andreplassen i Agder KrF

Etter en tøff nominasjonsprosess gikk Jorunn Lossius seirende ut av kampen mot veteranen Hans Fredrik Grøvan.

Publisert Sist oppdatert

Det var ventet en tøff debatt på Agder KrF sitt digitale nominasjonsmøte torsdag kveld. Fylkeslaget hadde på forhånd bestemt seg for å stille med en felles liste i begge de gamle fylkene Vest-Agder og Aust-Agder.

Partileder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad ble som ventet valgt som listetopp, selv om det kom benkeforslag om å sette Hans Fredrik Grøvan på førsteplass. Dette ble gjort uten at Grøvan var kontaktet på forhånd.

Ropstad ble valgt med 94 mot 23 stemmer. Han er i dag inne som utjevningsmandat fra Aust-Agder.

– Jeg er utrolig takknemlig for å få stå i front for dere på Sørlandet og nasjonalt. Jeg er så stolt over laget vi har i Agder og skal kjempe for våre kjernesaker. Sperregrensen skal vi nå med god margin, sa partilederen som tok en pause fra budsjettforhandlingene for å takke nominasjonsmøtet.

Partimålinger som Respons Analyse gjorde i oktober viste at KrF er langt fra sikre på å bli representert fra Agderfylkene. Målingene viste at partileder Kjell Ingolf Ropstad mistet sin stortingsplass, og partiet gikk fra tre til null representanter i Agder.

Kamp om andreplassen

Den største spenningen på nominasjonsmøtet lå derimot i hvem som skulle få andreplassen, hvor både Jorunn Gleditsch Lossius og Hans Fredrik Grøvan hadde meldt seg.

Lossius stod på andreplass på KrFs liste i Aust-Agder i 2017, men rykket inn som fast møtende på Stortinget da KrF gikk inn i regjeringen og Ropstad ble statsråd. Grøvan har sittet på Stortinget siden 2013 og har den siste perioden vært partiets parlamentariske leder på Stortinget.

I februar sa Grøvan til nominasjonskomiteen at han ikke ønsket gjenvalg på Stortinget, men etter å ha tenkt seg om gjennom sommeren, meldte han i august at han hadde ombestemt seg. Nominasjonskomiteen valgte å innstille Lossius på andreplass.

– Viktig med kvinner

I debatten fikk hun blant annet støtte fra lokallagsleder i Kristiansand, Stefan Avila.

– Som kvinne og mor taler hun til mange av de velgergruppene vi er nødt til å fange opp. Det er viktig med kvinner på Stortinget, for de har en annen troverdighet i verdispørsmål og kan formidle dem uten å bli stemplet som mørkemann, sa Avila.

Varaordfører i Farsund, Jostein Kydland, talte derimot for å sette Grøvan på andreplass.

– Dersom Hans Fredrik ikke står på andreplass på listen vil vi miste tusenvis av velgere i Vest-Agder som vi er helt avhengige av. Jeg vil derfor instendig be dere om å sette Hans Fredrik på andreplass, oppfordret Kydland.

Resultatet ble at Lossius vant nominasjonskampen med 81 stemmer, mot Grøvans 38 stemmer.

– Dette er ærefullt og stort, og jeg lover å forvalte tilliten deres så godt jeg bare kan. Jeg har tro på at vi skal klare å komme over sperregrensen med god margin, sa Lossius i en kort takketale til møtet.

En eller to lister?

Leder for nominasjonskomiteen, Andreas Brovig, avslørte i starten av møtet at komiteen hadde delt seg i to i spørsmålet om fylkeslaget skulle stille med felles eller to ulike lister i de tidligere Agderfylkene. Til slutt var det Brovigs dobbeltstemme gjorde at de landet på en felles liste.

– Jeg hadde ikke brukt min dobbeltstemme dersom jeg ikke mente det var det beste fra Agder. Det som avgjorde mitt syn var at det ville blitt fare for rot og uklarhet i Agder. Da vet vi ikke hvem vi får inn, sa Brovig.

Fylkesleder Per Sverre Kvinlaug sa at fylkesledelsen hadde kontaktet et advokatkontor for å vurdere fylkesstyrets beslutning om å stille med en felles liste. Advokaten konkluderte at fylkesledelsens vedtak måtte ses på som en innstilling og at møtet måtte avgjøre spørsmålet.

Ropstad støttet Lossius

Brovig formidlet også et budskap fra KrF-leder Ropstad om å velge en fellesliste med Lossius på andreplass. Dersom nominasjonsmøtet hadde valgt å stille en egen liste i Vest-Agder med Grøvan på andreplass, hadde Ropstad en plan som likevel ville plassert Lossius på Stortinget.

– Dersom det blir to lister og vi kommer inn i både Aust-Agder og Vest-Agder, vil jeg ta ansvar for å sikre at det blir en mann og en kvinne fra Agder, og velge hvilket fylke jeg vil representere deretter, siterte Brovig.

Partileder Ropstad ville dermed ha valgt bort sin parlamentariske leder.

Komitélederen avslørte at 18 av 23 lokallag hadde foreslått Lossius på andreplass i høringsrunden, og de resterende fem hadde foreslått henne på tredjeplass.

Grøvan: – Ingen overraskelse

En skuffet Grøvan sier torsdag kveld at han så tapet komme allerede da innstillingen fra nominasjonskomiteen kom.

– Dette kommer ikke som noen overraskelse på meg. Jeg tar det til etterretning at jeg stilte meg til disposisjon, men de valgte å gå for en annen løsning. Det har jeg full respekt for og vil både gratulere og ønske de som ble valgt lykke til, sier Grøvan til Dagen like etter resultatet ble klart.

– Hva tenker du om at partilederen støttet motkandidaten din?

– Det har jeg ikke lyst til å kommentere.

– Hva tenker du om at lederen av nominasjonskomiteen gjorde det samme?

– Det har jeg heller ikke lyst til å kommentere nå. Det valget er tatt, og jeg respekterer og forholder meg til det.

Grøvan deltok ikke på møtet selv og reagerer kraftig på at han ble foreslått til en kampvotering mot Ropstad uten at han var blitt kontaktet på forhånd.

– Det er noe jeg aldri hadde gått med på. Jeg har tvert imot gått helhjertet inn for Kjell Ingolf på førsteplass. Hvordan dette har skjedd, vet jeg ikke, men jeg ønsket ikke den førsteplassen, sier en tydelig provosert Grøvan.

Ønsket to lister

Det ble en lang debatt på møtet om partiet skulle stille med en eller to lister. Tidligere Mandal-ordfører Tore Askildsen mente det var beklagelig at partilederen la føringer for avstemmingen.

– Dersom KrF ikke gjør det bra i Agder, gjør vi det dårlig nasjonalt. Jeg mener nominasjonskomiteen driver med risikosport. Vi trenger et bredt mannskap og flere navn. Dette er et spørsmål om oppslutning, ikke om Hans Fredrik eller ikke, sa Askildsen som minnet om at halvparten av KrFs velgere i Agder bor på vestsiden av fylket.

Det samme mente den lokale KrF-høvdingingen og tidligere fylkesleder Oddvar Hodne.

– Riktig nok er vi ett Agder, men det som gjelder nå er å få velgere. Det er velgere som avgjør om i får inn noen i det hele tatt fra Agder. Da handler det om nærhet og kjennskap, sa Hodne.

Nominasjonsmøtet vedtok å stille med en liste med 68 mot 58 stemmer.

Powered by Labrador CMS