Gryende diplomati for fred i Syria
For første gang på fire år har en syrisk minister besøkt en av Gulfstatene, et mulig tegn på at diplomatiet jobber i kulissene. Men utfordringene er fortsatt store.
Så langt under borgerkrigen i Syria har alle spede forsøk på å oppnå noe med andre midler enn våpen slått fullstendig feil. Borgerkrigen har splittet Midtøsten-regionen, tatt livet 250.000 mennesker, drevet ti millioner på flukt og åpnet for IS-kontroll over store deler av syrisk territorium.
De hovedsakelig sunnimuslimske araberstatene som støtter opprøret mot Assad-regimet, har så godt som ingen kontakt med president Bashar al-Assad og hans regjering eller hans støttespillere, det sjiadominerte Iran og Russland.
LES: USA har utført det første dødelige luftangrepet mot IS fra Tyrkia
Men siden atomavtalen ble inngått mellom Iran og fem stormakter i forrige måned, og i kjølvannet av store tap på slagmarken for de syriske regjeringsstyrkene, er det kommet tegn som tyder på at en dialog er på gang.
Den syriske utenriksministeren møtte torsdag sin motpart fra Oman i Muskat for å drøfte krisen i hjemlandet. Han var der på invitasjon fra Oman, et araberland og en USA-alliert som har styrt klar av Syriakrigen. Landet har et godt forhold til Iran og har tidligere opptrådt som mellommann i regionen.
– Uhyre sakte kan det se ut som det går mot en slags løsning. Hvis Russland, USA, Iran og Saudi-Arabia blir enige, vil det bli en fredsavtale, sier en diplomat som tett følger utviklingen i Syria.
Et annet tegn på noe skjer, er meldinger om at den syriske opposisjonen, som normalt mistror Russland for støtten til Assad, skal møte russiske ledere i Moskva til uken, blant de utenriksminister Sergej Lavrov.