Ønsker råd: Andy Crouch har erfart at mange ønsker råd om hvordan en kan leve godt som familie i en digital tidsalder.

«Gud ber oss hvile - teknologien ber oss jobbe»

Forfatter vil kaste tv og nettbrett ut av stua.

Publisert Sist oppdatert

Foreldre i dag tror de har en tøffere jobb med å oppdra sine barn enn det deres foreldre hadde. Årsak: Digital teknologi og internett.

– Det er i grunnen ironisk. Vi bruker jo egentlig teknologi for å gjøre livene våre enklere, sier Andy Crouch.

Han er musiker, forkynner og forfatter av flere bøker. Den seneste boken heter «The Tech Smart Family». Der presenterer han flere funn fra forskning på tallmateriale fra tenketanken Barna Groups forskning på amerikanske familier.

Ingen rollemodeller

Crouch var ikke uforberedt på at nettbrett og mobiler var en kilde til frustrasjon i moderne småbarnsfamilier. Likevel ble han overrasket over at 78 prosent av foreldre i USA mener det er vanskeligere å oppdra barn i dag, og at 65 prosent av denne gruppen oppgir teknologi som hovedgrunnen til dette.

Problemet er at ingen noensinne har oppdratt barn i et så teknologisert miljø som vestlige hjem har i dag. Så hvem skal gi råd?

– Det er virkelig en utfordring. Vi ønsker informasjon og forskning for å få råd, men menneskelig utvikling er fryktelig vanskelig å måle og evaluere skikkelig selv under de ryddigste omstendigheter. Flere viktige teknologier er så nye at vi umulig kan ha pålitelig forskning på alle effektene av dem. Smarttelefonen er for eksempel bare elleve år gammel, sier Crouch.

I den grad forskning sier noe, så ser den ut til å antyde at nettbrett og smarttelefon ikke gjør noe positivt med tanke på læreutbytte og emosjonell helse, mener han.

– Tvert imot er det stadig sterkere grunner til å tro at de negative effektene på emosjonell og psykisk helse faktisk er reelle.

– Hva er ukristelig med å sitte og kjenne på sin egen pust? spør teolog Odd Magne Bakke. *Hva mener du om saken? Kan kristne drive med mindfulness?Publisert av Dagen 7. mai 2018

Vanskelig å ta valg

Mange foreldre ender opp med å bare gi alle disse dingsene til barna sine og håpe på det beste, forteller Crouch. Han mener at foreldre som forsøker å sette grenser,møter stadig sterkere motstand fra andre foreldre.

Det skjer i økende grad også fra skolesystemet, som ofte forutsetter at barn har telefoner og noen ganger gir dem nettbrett til å arbeide med.

– Det er et fryktelig vanskelig miljø for en forelder som aner at det er noe her som ikke er bra, men som søker støtte for å ta andre valg.

Forstyrrer rytmen

I sin forskning har Crouch lært mye om hvordan barn og unge lever i en digital hverdag. Noe har overrasket ham, for eksempel hvor mange tenåringer som sover med telefonene sine. Ifølge foreldre gjelder dette 82 prosent. I aldersgruppen 10-12 er tallet 70 prosent, og det er det samme for foreldre.

– Dette er antageligvis det verste du kan gjøre med hensyn til en sunn rytme mentalt, emosjonelt og fysisk. Telefonen forstyrrer søvnen fysisk på grunn av lyset den avgir, men kanskje aller viktigst er at den forstyrrer hvilen vår, ikke minst i de relasjonelt skjøre tenårene. Likevel gjør vi det nesten alle sammen.

Crouch viser til en kognitiv psykolog, som nylig fortalte ham at de største utfordringene han ser hos både barn og voksne blir forsterket av søvnmangel, om ikke det er hovedårsaken.

– Søvnmangel er grunnlaget for så mange folkesykdommer i den moderne verden, fra angst og depresjon til pornobruk. I en britisk studie fra 2017 sa tenåringer at de skulle ønske at foreldrene deres ville hjelpe dem til å få den nattesøvnen som smarttelefonene deres forstyrret.

– Men foreldre forstår rett og slett ikke hvor stort dette problemet er.

Bestselger

Selv har familien Crouch tatt noen radikale valg når det gjelder bruk av mobil og nettbrett. Under foredrag om helt andre tema har Crouch nevnt disse valgene. Det har ofte resultert i køer av unge foreldre som ville vite mer om dette.

– Jeg er ingen ekspert, om det finnes noe slikt, men det ble klart for meg at noen måtte skrive en bok som kunne gi foreldre et positivt og optimistisk bilde av en annen måte å oppdra barn på i en verden av dingser.

– Boken handler ikke så mye om den og den appen, men mer om hvordan vi som familie kan leve slik at alle vet hva vi står for, og som søker visdom og mot sammen.

Til tross for at han skrev boka på nokså kort tid, vil den snart være hans mestselgende bok. Tilbakemeldingene har ifølge forfatteren selv vært svært gode.

– Foreldre sier at de blir oppmuntret i stedet for å bli tynget av skyld og anger. Det er fint å høre, sier han.

Crouch forteller om en familie som gjorde store endringer i planene for ombygging av huset, etter å ha lest boka.

– De prioriterte å ha rom som oppmuntret til kreativitet og samhandling i stedet for passivt medieforbruk. Slike ting gir meg håp om at vi kan snu disse kulturelle trendene, sier han.

Handler om deg

Så hva har utfordret forfatter og far Andy Crouch aller mest? Da peker han på seg selv.

– Det mest utfordrende har vært min egen digitale avhengighet. Jeg lar meg veldig lett lokke av det lysende rektangelet. Faktisk er et av hovedprinsippene i boken min at «det handler ikke om barna». Det handler om foreldre og våre handlingsmønstre. Jeg angrer virkelig på at jeg ofte ikke var til stede i viktige øyeblikk i min families liv fordi jeg lot meg distrahere av det digitale. Heldigvis har de rådene jeg gir i boken gitt god hjelp etter hvert som vi har gjort dem til en mer og mer aktiv del av vårt familieliv.

– Er det noen digitale flater som er mer utfordrende enn andre?

– Jeg tror at jo mer overbevisende en slik dings simulerer virkeligheten, jo mer tilbøyelige er vi til å koble fra virkeligheten og engasjere oss i dingsen. Alle snakker om telefoner, men jeg er kanskje mest bekymret for gutter som kunne brukt hele kroppen til å leke eller trene, men som i stedet blir helt absorbert av konsollspill. Jeg er også bekymret for at vi bytter bøker mot skjerm, powerpoint-presentasjoner mot notatark og at vi stadig bruker «lærespill» for interaktiv læring.

– Hvis du skulle gitt ett råd til leseren, hva ville det vært?

– Våg å fortelle barna dine titt og ofte at «Vår familie er annerledes». Ta gode valg for rommet du bor i og måten du og din familie oppfordrer til kreativitet, utvikler ferdigheter og pleier forholdet. Og husk på at det ikke først og fremst handler om barna. Vi må alle ta bevisste og sunne valg som er annerledes enn det dingsene våre forteller oss at vi bør gjøre.

Powered by Labrador CMS