– Gud bør være i speiderloven
Deltagere på landsleiren ønsker ikke at Gud skal ut av speiderloven.
Denne uken er Speiderleiren 2014 i full gang på Vettre i Asker. Over 5400 barn, unge og litt eldre har funnet veien hit fra hele verden. 600 av representantene er fra 26 ulike land. Alle har kommet sammen for å spikke, å få nye utfordringer og knytte nye vennskap. Men Jesus er fortsatt i fokus, selv om en ny speiderlov, som er fri for Gud, skal til høring i høst.
Knut Liodden (27) og Joakim Gunby (22) er en del av speidertroppen Tredje Eiksmarka Èn fra Asker. De mener at speiderloven ikke burde forandres.
– Jeg ser ikke poenget med å endre noe som fungerer, sier Liodden.
De hevder at grunnen til at lovforandringene er til vurdering, er at språket i loven er uforståelig for veldig mange speidere. Men dette er de ikke enige i.
– Det finnes da vel leksikon for de som er usikre på hva som står i loven, sier Liodden.
– Det er uansett få barn som bryr seg om hva loven sier. For barna er det mer at de ramser opp en regle, og så får de tildelt et skjerf, sier Gunby.
Asker-guttene er ikke bekymret for at kristendommen forsvinner i Speideren uansett.
– Kristendommen står sentralt uansett. Det kommer frem i hvordan vi lever som speidere. Så jeg tror ikke det vil ha noen betydning for hvordan Speideren fungerer, sier Gunby.
Les også: Gud kan forsvinne fra speiderloven
Bygger kjempebåt
For om lag fem uker siden begynte speidertroppen fra Asker, Tredje Eiksmarka Èn, årets prosjekt. De har uten hjelp fra eksperter bygd sin egen versjon av båten. En kopi av Roald Amundsens ekspedisjonsbåt Maud, som han brukte for å komme gjennom Nordvestpassasjen mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Dette har vært et hobbyprosjekt som de eldste i troppen har jobbet med på fritiden store deler av sommeren. Båten er surret sammen av bare tau og treverk. Selv kaller «mannskapet» den for jolla.
– Det er jo ganske tungt arbeid. Jeg har regnet ut at totalvekten av båten ligger på mellom 55 og 60 tonn, sier Liodden.
De har riktignok ikke tenkt til å sjøsette båten, i og med at den ikke har noen bunn, og heller ikke er tett.
– Hvis regnet som har vært de siste dagene fortsetter, spørs det om ikke båten blir sjøsatt enten vi vil eller ikke, sier Liodden.
Likevel stopper ikke regnet speiderguttene- og jentene fra å fortsette arbeidet på båten. De håper på å legge siste hånd på verket i dag.
– Det er jo hyggeligere å jobbe i sol. Men med den hetebølgen som har vært er det nesten like greit med litt regn i stedet, sier Gunby.
Omsorg
Det beste med å være speider mener de to roverne (speidere over 16 år) at er den store omsorgen alle speiderne har for hverandre.
– Vi får oppleve vanvittige ting som speidere. Og det er et utrolig godt samhold mellom alle, på tvers av alder. Det er som en ekstra familie for oss, sier Gunby.
– Speidere tar alltid vare på de speiderne som er hakket yngre enn seg. Dette mener Liodden og Gunby at skaper et spesielt samhold som ikke finnes i andre organisasjoner de kjenner til.
Selvstendig
Speiderguttene mener det er flott å få leve som voksne og barn samtidig. Og få mulighet til å klare seg selv, uten mor og far som passer på, tror de er veldig bra for utviklingen av unges selvstendighet.
– Når vi er på vinterleir er det masse rom for å være ute og leke i snøen, ake, grave og gjøre ting som barn liker. Vi får ta ansvar og leke om hverandre, sier Gunby.
– Det blir jo litt slik at som speider blir man utfordret tidlig til å ta ansvar og klare seg selv, og når man blir eldre får man lov til å være barnslig. Det er det morsomste med Speideren, fortsetter Liodden.
De 5400 speiderne slo opp teltene sine på lørdag, og blir på leirplassen til kommende lørdag. I løpet av uken skal de møte mange fysiske utfordringer som er tilpasset etter alder. Liodden og Gunby gleder seg til de resterende dagene. Og selv om det har vært en regntung begynnelse på uken, klager de ikke. De er jo speidere.