– Gud holder ikke stengt i ferien
Det kan være en myte at frikirker og forsamlinger holder sommerstengt. En omfattende ringerunde viser at de fleste tilbyr møter også i ferien.
I sommer må Bergens Indremisjons forsamling, Betlehem, holde stengt. De tilhører et mindretall i sommer. Dagen har undersøkt hos 20 menigheter i de største byene. 14 av disse hadde program hele sommeren. Tre hadde færre møter enn vanlig, bare tre hadde helt stengt.
Teolog Leif Jacobsen synes det er veldig positivt at så mange har et tilbud i sommermånedene.
– Det er ikke sånn at Gud bor i en kirke som har stengt om sommeren. Hver enkelt menighet må selv ta stilling til om de kan ha holde åpent. Jeg synes det er naturlig å ha i hvertfall et minstenivå av møter på søndagene, mener han.
Les også: 900.000 søker en åndelig opplevelse i sommer
Manglet bemanning
Forsamlingsleder Glenn Nord-Varhaug forteller at Betlehem stengte dørene denne sommere fordi de ikke hadde nok bemanning.
– Vi har holdt åpent tidligere somre, men det har ikke vært så godt besøkt. Denne sommeren er det mangel på bemanning som gjør at det ikke er mulig, forteller Nord-Varhaug.
Forsamlingslederen sier han satser på flere frivillige neste år, slik at det kan bli en forandring.
Les også: Menigheter har et ubevisst forhold til sosiale medier
Fellesskap
Leif Jacobsen mener det er fullt mulig for kirkene å gjøre ting annerledes i stedet for å stenge helt ned.
– Det finnes andre samværsformer enn søndagsmøter, menighetene kan også selv ta initiativ. Ved siden av forkynnelse og sakramentforsamlingen, så er fellesskap noe av det mest sentrale i en kristen menighet.
Savnet kirken
Betania i Kristiansand valgte å stenge sine dører i fjor. Dette syntes de var lite tilfredsstillende.
– Forsamlingen meldte til ledelsen om et savn etter åpen kirke, så i år prøver vi noe nytt, sier daglig leder i Betania Hilde L. Lunde.
Betania har i sommer slått seg sammen med Filadelfia Kristiansand for første gang.
– Denne sommeren er det fellesmøte i Filadelfia-lokalet hver søndag i juli. Hovedårsaken til at vi vil holde åpent i år er for at de eldre og ungdommer med sommerjobb skal ha et sted å komme, forteller Lunde.
– Det er tynt i rekkene på denne tiden, men når vi er to menigheter sammen så ser det litt bedre ut.
Leif Jacobsen synes sammenslåing av menigheter er en veldig positiv løsning på sommerdvalen i kirken.
– For det første så kan kristne møtes på tvers av menigheter og samfunnsgrenser, og det har en verdi i seg selv. Da er vi inne på det sentrale i kristendommen, at vi kristne er ett, og det er fint at det får et synlig uttrykk. For det andre så oppretter man samtidig gudstjenestetilbudet.
– Jesus med på ferie
Også andre menigheter har funnet ut at sammenslåing kan være en god løsning. Kristen Tjeneste og Karismakirken i Stavanger har valgt å gjøre det samme, forteller menighetssekretæren i Kristen Tjeneste, Gunn Bjørg Aasland.
– Vi har slått oss sammen for å gjøre det enklere for begge parter. Dermed står ingen her uten menighet i sommer, sier Aasland.
Selv om kirkene sliter med å holde alle stoler fulle i ferien betyr ikke det at kristne ikke et har behov for et fellesskap med Gud, også om sommeren, mener Leif Jacobsen.
– Ettersom Jesus bor ved troen i vårt hjerte, så har vi ham der hele tiden. Han er med oss, selv når vi er på ferie.
Han tror det blant annet er dette det handler om, når nærmere en undersøkelse gjort av InFact for Dagen viser at nærmere 900.000 planlegger å søke en åndelig opplevelse i sommer.
– Vi har så mange tilbud og stevner. Det kristne sommer-norge er som et fargerikt mylder i Guds hage, sier han.
På bibelcamp
Frikirken i Kristiansand stenger kirken, men flytter menigheten til bibelcamp på Dvergsnestangen i juli.
– Vi samarbeider med fem andre menigheter, og fokuserer mye på aktivitet sammen om sommeren. Det har blitt en tradisjon for oss å møtes her ute i stedet for i kirkelokalet, sier pastor Sigmund Sandåker.
På campen er det tre bibeltimer i uken, i tilegg til et møte hver søndag forteller Sandåker.
– Det er jo noen som gjerne heller skulle hatt det i kirkerommet, men vi oppfordrer alle til å reise ut hit til vi begynner igjen i kirken 9. august.
Må tåle forandring
Med redusert bemanning blir gjerne ikke gudstjenesten helt lik de som holdes ellers i året. Folk burde ikke ligge listen like høyt om sommeren som de vanligvis gjør, mener Leif Jacobsen.
– Hvis menigheten skal holde opp poengkort fra 1-10 om sommeren, fordi forkynnelsen og lovsangen ikke er på det nivået det vanligvis er, så kan de heller komme og bidra med noe. Man må komme med en positiv innstilling, vi går ikke på gudstjeneste bare for å motta, sier han.
Passer sentralbordet
Blant kirkene som har sommertilbud i år er Pinsekirken Tabernaklet, Kristkirken og Credokirken i Bergen, Betel i Trondheim, Intro i Stavanger, Salem i Kristiansand og flere andre.
Administrasjonsmedarbeider i Filadelfia Oslo, Darjan Kovacic, synes det er veldig viktig å holde åpent også om sommeren.
– Det er møte her hver søndag klokken 11. Kirken tar ikke ferie, uansett om besøkstallene ikke er like høye som til hverdags, sier han.
Kovacic passer telefonen til sentralbordet for alle som er på ferie.
At medlemmer av en menighet kan få tak i prester og forstandere også gjennom sommeren burde være en selvfølge, mener Jacobsen.
– Det er noen som burde ha vakt hvis det skulle skje noe. Ved sykdom, dødsfall, behov for besøk eller andre ting burde noen være tilgjengelig på telefon. At kirken er stengt om sommeren handler ikke bare om søndagsmøter, men det er også om tilgjengelighet. Alle kan ikke ha ferie samtidig. Medlemmer burde alltid kunne få tak i ledelsen.