Gud og vitenskapen - ny serie på NRK
Gir vitenskapen rom for Gud? Det er spørsmålet i serien «Gud og vitskapen» som starter på NRK i dag.
Den tre episoder lange serien, som er produsert av skotske Iain Morris, byr blant annet på et gjensyn med den nå avdøde ateisten Christopher Hitchens, kjent for sine spissformulerte angrep på tanken om at det finnes en Gud.
Den amerikanske filosofen og forfatteren Daniel Dennet bidrar også på samme banehalvdel. I teist-hjørnet befinner blant andre teolog og astrofysiker David Wilkinson, genetiker og leder av «Human Genome Project» Francis Collins, samt matematiker og vitenskapsfilosof John Lennox.
I tillegg bidrar 20 mennesker som stiller seg nøytralt til spørsmålet.
Se en introduksjon til første program i videoen øverst på siden.
Om de akademiske titlene høres fremmedgjørende ut så kan en trøste seg med at produsent Iain Morris har et uttalt mål om å gjøre folk flest mer informert i spørsmålet om hvorvidt det kan finnes en Gud. Ikke minst på grunn av sitt kristne livssyn har han strukket seg langt for å skape en god balanse mellom dem som mener vitenskap og gudstro, forteller han til Dagen.
- Det har vært mange problemstillinger, som hvem som skulle få siste ordet i hver episode. Skulle det være en ateist eller en teist?
- Bredt innsyn
Hos NRKs dokumentaravdeling forteller Tore Tomter at The God Question overbeviste på grunn av kvalitet i produksjonen og god bredde av kvalifiserte mennesker som uttaler seg om sine fagområder. Tomter, som er ansvarlig for innkjøp av dokumentarer i NRK, tror dessuten at selve spørsmålet om Guds eksistens vekker interesse blant dagens mennesker.
- Serien gir et godt og bredt innsyn i vitenskapens syn på Gud. Spørsmål rundt religion og gudsbegrep er kjempeaktuelt for vår tid. Derfor er det viktig for oss i NRK å bidra til å sette fokus på dette. Denne serien vil bidra til en fin start på tv-året, sier Tomter.
God spredning
Serien er et resultat av frustrasjonen Iain Morris følte da han så et program med evolusjonsbiolog og ateist Richard Dawkins på BBC. Programmet var så ensidig og ukritisk at den medievante skotten tenkte at dette burde noen gjøre bedre. I fire år har han møysommelig samlet inn intervjuer med vitenskapsfolk av ulik trostilhørighet.
Serien er allerede sendt på den svenske statskanalen Svt, og er i tillegg solgt til Danmark, Polen, Thailand og Kenya. Den siste kontrakten halte distributøren i land med Sør-Afrikas statskringkaster, South African Broadcasting Corporation.
- Totalt er serien nå tilgjengelig for 210 millioner mennesker, når en ser på hvem som har tilgang til disse kanalene. Det tar tid å få en serie til å spre seg ut over verden, men det er det som skjer nå, forteller Morris.
- Briljant
Så langt er det kun Sverige som har sendt serien, men dvd-boksen har vært tilgjengelig på engelsk en stund. Mange troende mennesker har gitt uttrykk for glede over hvor godt gudstroen står seg etter at de har hørt argumenter fra både teister og ateister. Fra ikke-troende har tilbakemeldingen også vært overveiende god.
- En humanist beskrev serien som «fullstendig briljant». En ateist beskrev den imidlertid som en trojansk hest for Intelligent Design (idéen om at det må stå en designer bak tilværelsen, journ. anm.). Vi kan argumentere nokså godt for at det ikke er tilfellet, sier Morris som nå får tilbakemeldinger om at dvd-versjonen av programmet brukes på skoler og universitet rundt om i hele verden. Dvd-en er spredt til 20 ulike land.
På NRK2 klokken 22.30 i kveld