– Gud står bak evolusjon
Bare et mindretall av elevene ved kristne friskoler lærer at evolusjonsteorien ikke stemmer, ifølge en ny undersøkelse.
Bibelen sier at Gud skapte jorden på seks dager og hvilte på den syvende. Dette har tradisjonelt av mange blitt tolket som en motsetning til evolusjonlæren.
En fersk undersøkelse viser imidlertid at både lærere og ledere i kristne friskoler ikke har så store problemer med evolusjon og i større grad kombinerer dette synet med tro på Gud som skaper.
– Hovedfunnet i undersøkelsen er at det er svært stor variasjon i holdninger og praksis knyttet til evolusjonsteorien i kristne friskoler i Norge. Dette gjelder både hva skolene gjør i undervisning og hvilke holdninger de ansatte har, skriver Gunnar Innerdal, førsteamanuensis i systematisk teologi ved NLA Høgskolen i Bergen. Han står bak undersøkelsen som ble utført blant lærere, inspektører og rektorer i kristne grunnskoler og videregående skoler.
– Utfyller hverandre
I en kronikk på Forskning.no kommer noen av funnene i undersøkelsen fram:
• En av tre svarer at det undervises om både evolusjonslære, kreasjonisme og intelligent design uten at læreren tar stilling til hva som er rett.
• Nesten 40 prosent svarer at kristen tro og naturvitenskap «utfyller hverandre og står i gjensidig berikende dialog med hverandre».
•Nesten halvparten sier seg enig i at «evolusjonsteorien er den best vitenskapelig begrunnede teorien om sammenhengen mellom ulike livsformer og ulike arters tilblivelse». Litt over halvparten er uenig.
Tror på bibel og evolusjon
Christen Rasaiah (17) og Divina Edward (17) er elever ved St Paul videregående skole i Bergen. De er begge katolikker og tror at Gud skapte jorden.
– Jeg tror på det som står i Bibelen, sier Christen Rasaiah.
Han er åpen for at evolusjon er riktig vitenskapelig, men mener at Gud skapte menneskene.
– Jeg tror også på det, sier Divina Edward, men så moderer hun seg litt.
– Kanskje jeg vil si at jeg tror delvis på det. Det vil si at jeg tolker det. Jeg tror på en kombinasjon av evolusjon og skapelse, at Gud står bak evolusjonen, sier hun.
Ingen motsetning
Arne Kleppestrand er lærer ved St Paul videregående skole i Bergen. Han er katolikk, men har ikke problemer med vitenskapelige forklaringer på jordens begynnelse.
– Kirken vår lærer at det ikke er noen motsetning mellom tro og vitenskap. De er begge et uttrykk for Guds vilje. Vitenskapen skal prøve å forstå naturen som Gud står bak, sier Kleppestrand.
– Jeg tror at det er Guds vilje som står bak skapelsen. Det står ikke i motsetning til en evolusjonsprosess, sier læreren.
Kleppestrand mener man må tilbake til tiden før Første Vatiakankonsil i 1870 for å finne motsetninger mellom tro og vitenskap i Den katolske kirke.
Fredfullt forhold
Selv om mange ansatte i kristne friskoler ikke har så store problemer med evolusjonsteorien er det variasjoner dem i mellom.
– Undersøkelsen tyder på at katolikker er mer åpne for evolusjonsteorien enn adventister, selv om det er få fra slike skoler som har svart. I de evangelisk-lutherske skolene er det overraskende lite institusjonelle føringer på hva man skal mene i spørsmålet, sier Innerdal til Dagen.
Ifølge undersøkelsen er naturfaglærere i videregående skole mer positive til evolusjonsteoriens vitenskapelige begrunnelse enn kristendoms- og religionslærere og lærere i barne- og ungdomsskolen.
Forskeren mener undersøkelsen indikerer at unge er mer åpen for evolusjonsteorien enn eldre.
– En mulig tolkning er derfor at utviklingen går i retning av et mer fredfullt forhold mellom kristen tro og evolusjonsteorien, også i de kristne friskolene i Norge, sier forskeren.
Nyttige begreper
Kreasjonisme er teorien om at naturens artsmangfold og livets tilblivelse er et resultat av («overnaturlige») skaperakter utført av Gud, slik det står bokstavelig står i Bibelen.
Intelligent Design (ofte forkortet ID) naturens kompleksitet best forklares gjennom henvisning til en intelligent designer.
Evolusjonslæren er læren om at alt liv på jorden har et felles opphav som startet for rundt 4 milliarder år siden. Fra enkeltcellede organismer til flercellede organismer ble livet utviklet til organismer med reproduksjon, som dyr og mennesker.