- Guds ledelse synes alltid best i bakspeilet
Ulf Ekman ser ikke bort fra at sykdommen han ble rammet av, har vært en forberedelse til det lederskiftet som nå finner sted på Livets Ord i Sverige.
LES MER OM LIVETS ORD
Det er to avslappende herrer vi møter hjemme hos ekteparet Ekman på Fridheim i Storvreta. Mens Birgitta Ekman regisserer fotograferingen, pendler samtalen raskt mellom sport og teologi når Ulf Ekman og Joakim Lundqvist småprater sammen. Ettersom Ulf skal overlate stafettpinnen til Joakim, vil han forsikre seg om at etterfølgeren har teologien i orden, men også når det gjelder det som skjer i ishockeyens verden.
- Vi kan kanskje ta det først. Det viktigste er at du holder med Frölunda, sier han skrattende til Joakim.
I hemmelighet
Avtalen om intervjuet har skjedd i største hemmelighet og man merker på begge to at de har ventet på å fortelle nyheten. Beslutningen om å overlate hovedansvaret for forsamlingen til Joakim Lundqvist er det ikke noen som har kommet på sånn helt plutselig, blir det understreket fra Ekman sin side.
- Det er noe jeg har bedt over i to-tre år, men også tenkte mye på med tanke på forsamlingens framtid og hva jeg selv skal gjøre fremover. Jeg blir 63 år, og da må man tenke på framtiden. Man kan hoppe for tidlig og man kan hoppe for seint, men til slutt risikerer en å bli et stort hinder, sier Ekman.
I året som ligger bak, har den profilerte pastoren i Livets Ord fått mer tid til bønn og refleksjon, noe som har bidratt til at lederskiftet kommer nå. Men å avslutte en pastorgjerning etter mer enn 30 år, er ikke noe man gjør uten ettertanke.
- Når jeg har bedt og pratet med ledelsen, har beslutningen modnet fram på en slik måte at det nå kjennes som om tiden er inne. Jeg opplever det som en tiltale fra Gud og at Herren har manet meg til denne beslutningen. Når jeg senere kontaktet Joakim, var det som om polletten trillet ned og at alt var forberedt. Jeg opplever en veldig fred og glede over dette, fastslår Ekman.
I løpet av den tiden han har vært sykemeldt og jobbet deltid, har han ikke kunne være like tilstedeværende som tidligere, noe som kan ha fungert som en forberedelse til det som nå skjer.
- Jeg tror at tiden hvor jeg vært mer fraværende, har vært et pedagogisk hjelpemiddel for å få menigheten til å forstå at jeg ikke er udødelig, at det finnes en grense. Jeg tror at dette kommer til å bli mottatt med stor forståelse i forsamlingen.
Sterke bånd
Få forsamlinger er så knyttet til sin pastor som Livets Ord. I tillegg vet nesten hver svenske hvem han er, men selv er han nøye med å tone ned oppfatningen om at arbeidet er personfokusert.
- Jeg har sett framgangsrikt arbeid med dynamiske ledere hvor alt bare har sloknet når lederen forsvant. Jeg er overbevist om at Joakim er den absolutt beste til å ivareta Livets Ords framtid. Og jeg kommer til å støtte ham hundre prosent, understreker Ekman.
At han velger å overlate ansvaret til Joakim Lundqvist, er nok nytt for mange. Men for Ulf Ekman er det ingen nyhet.
- Det har pågått over en ganske lang tid, men man går ikke rundt og snakker om allting med alle.
For Joakim Lundqvist et det både med beven og glede han trer inn i sin nye oppgave.
- Jeg er fullt ut innforstått med det ansvaret jeg nå overtar, men det som dominerer nå er glede, en enorm inspirasjon, takknemlighet til Gud til Ulf og resten av ledelsen i menigheten. Jeg kommer til å brenne for dette her mer enn jeg har brent for noe annet tidligere, sier Lundqvist begeistret.
Gud i bakspeilet
At han skulle etterfølge Ulf Ekman er ikke noe den nye pastoren har kalkulert med, men i etterkant kan han se hvordan bitene i puslespillet har falt på plass.
- Guds ledelse synes alltid best i bakspeilet. Først nå mens jeg klar til å overta, ser jeg hvordan livets puslespill har lagt seg til rette mye lengre enn hva min bevissthet har vært i stand til å forstå.
Joakim er langt fra noe nytt navn på Livets Ord. Allerede som seksåring da han bodde i Leksand, besøkte han Uppsala-forsamlingens nyttårskonferanse i Katedralskolens aula. Han beskriver det selv som om han hadde forsøkt å springe bort fra Gud og rive seg løs fra sin kristne bakgrunn. Men under en preken av nettopp Ulf Ekman fikk han oppleve sitt første riktige møte med Gud. Da forsto Joakim at han trengte å overgi sitt liv til Gud.
- Det var en ild som kom flammende opp gjennom meg. Jeg har Gud og den ildens utspring å takke for hva det har gjort med meg, sier han.
Joakim Lundqvist har også vært leder for den tverrkirkelige elev- og studentorganisasjonen Ny Generasjon, som han grunnla i år 2002. Fra 1997 til 2002 var han ungdomspastor på Livets Ord. Siden 2006 har han vært leder for Livets Ord Bibelsenter.
Da han fikk spørsmål fra pastor Ulf Ekman og menighetens ledelse om å ta over som førstepastor, forteller han at det lignet på det som skjedde den dagen i 1997 da Ekman ringte ham i Leksand og spurte om han ville be over å bli ungdomspastor i Livets Ord.
- Noen ganger finnes det en indre bekreftelse med en gang. Siden tar man det til Herren for å ransake sine motiv. Men det slo tydelig an i mitt hjerte og jeg forsto at det var Herrens vilje og tid.
Jesuselskende
Når Ulf Ekman skal beskrive sin etterfølger, bruker han ord som «Jesuselskende», «kreativ», «offensiv» og «ukuelig optimist».
- Vi lever i en vanskelig verden og da behøves det optimister som våger å tro på Gud og hans løfter. Men fremfor alt vil jeg si at Joakim er svært kapabel til å lede forsamlingen. Han er åpen for å lytte både til Herren og mennesker, fremholder Ekman.
Rent formelt er det ansvaret som førstepastor Joakim Lundqvist nå tar over. Ansvaret innbefatter å drive, utvikle og lede arbeidet lokalt og regionalt. Han kommer også til å være en del av ledelsen, der Ulf Ekman også vil sitte. Når Joakim innsettes som førstepastor 2. juni, er det med et langsiktig perspektiv. Å leve med en åpen bakdør virker ikke å være hans stil.
- Mitt perspektiv er år 2012 til 2030. Dette vil jeg gjøre resten av mitt virksomme liv, om ikke Herren kommer og tydelig drar meg i en annen retning. En feil man kan gjøre er å leve med en ferdigpakket eske, ikke pakke opp, ikke slå rot eller finne ro i det ansvaret en har fått. Da savner man også tilfredsstillelse og inspirasjon. Men i denne oppgaven skal jeg pakke opp bagasjen min permanent, forklarer Joakim.
Men hva som blir den store forskjellen på ham og Ulf Ekman, vil han ikke snakke så mye om.
- Jeg vil heller snakke om kontinuiteten enn forskjellene. Livets Ord har en visjon og er bygget på en tiltale fra Gud. Og det ordet, den visjonen har ingen av oss mandat til å forandre på. Mitt ansvar kommer til å handle om hvordan vi lever ut denne visjonen akkurat i den tiden vi lever i nå. At vi kommuniserer dette så kallet så godt vi kan, at vi ser til at denne tiltalen leves ut og mandatet blir omsatt. Visst blir det forandringer, men kontinuiteten er det viktigste, fastslår han.
Lokalt fokus
Sitt fokus vil han først og fremst rette mot den lokale forsamlingen. Han tror mange ser de ytre tingene - konferanser, forlagsprodukter og tv-sendinger når de tenker på Livets Ord. Men det er ikke alle som vet hva som skjer på innsiden av forsamlingen.
- Den lokale forsamlingen Livets Ord er et hjerte som pumper ut liv i alt det som skjer gjennom sine bønner, overgivelse, generøsitet og sitt harde arbeid for andre mennesker. Jeg vil ta hyrdestaven og med Guds hjelp bli en hyrde etter hans hjerte for denne forsamlingen. Det er der jeg vil begynne og det er der jeg først og fremst kommer til å ha mitt fokus, ettersom det er hele kjernen i arbeidet.
Ulf Ekman understreker også viktigheten av det lokale arbeidet. For meg har det vært helt avgjørende at den som etterfølger meg har et hjerte for menighetens medlemmer. Ikke bare for en spesiell type arbeid, men hele forsamlingen. Her kjenner jeg meg veldig trygg på Joakim, supplerer Ekman.
I det internasjonale arbeidet kommer Ekman fortsatt til å være leder for den nyetablerte organisasjonen Word of Life International, men han satser på at Joakim etter hvert også vil bli involvert i dette arbeidet.
- Joakim har jo bygget opp Ny Generasjon til ikke bare å være et nasjonalt arbeide, men også til å omfatte 15 andre land. Men forutsetningen for at vi fortsatt skal kunne nå ut sterkt internasjonalt, er at vi har et sterkt hjemmearbeid.
Generasjonsforsamling
For de fleste utenfor Livets Ord betraktes Joakim Lundqvist som en person med et tydelig fokus på unge mennesker, men det bildet er i følge ham selv langt fra komplett.
- Jeg har alltid hatt en sterkt brann for den kommende generasjon. Men ser jeg på meg selv, så elsker jeg å tale til alle aldre. En sak jeg er veldig opptatt av er at menigheten må være en generasjonsforsamling, der barn og unge, eldre og middelaldrende hører sammen.
Selv om Ulf Ekman og Lundqvist har jobbet på hvert sitt felt de siste årene, har de alltid hatt en nær relasjon. En sak de har snakket mye om er enheten i Kristi kropp. I Joakims arbeid i Ny Generasjon har han arbeidet med kristne som har veldig ulik bakgrunn. I samme periode har Ulf Ekman snakket mye om enhet og bygget relasjoner med ulike deler av Kristi kropp. Her ser de begge en høyere koordinasjon.
- Jeg tror våre hjerter har gått parallelt i løpet av de siste 10 årene, sier Lundqvist.
Veien videre
Men hva har Ulf Ekman tenkt å gjøre nå når han slutter som pastor? Ja, den som tror han skal bli pensjonist og leve et helt annet liv, tar feil. Selv beskriver han det som om han «går ned til heltid». Det meste av tiden vil han bruke til å skrive, preke og reise. Han har heller ikke tenkt å bli en sjuende far i huset som skal passe på hva Joakim gjør.
- Jeg kommer ikke til å sitte som noen ryggsekk på Joakim. Han har full frihet til å ta arbeidet videre.
Världen i dag