Gudstro står vesentlig sterkere i øst enn i protestantiske land
Mens det i Norge er 78 prosent som mener kristendommen ikke er spesielt viktig for nasjonens identitet, er situasjonen den rakt motsatte i mange øst-europeiske land. – Det er helt påfallende, sier ekspert.
Seniorforsker Scott Gardner i Pew Research Center synes det er påfallende at kristendommen er så mye viktigere som nasjonal identitetsmarkør i Øst-Europa enn i Vest-Europa.
– I Norge er det 21 prosent som ser at kristendommen som en veldig viktig eller nokså viktig komponent i nasjonal identitet, mens 78 prosent sier det ikke er veldig viktig eller ikke viktig i det hele tatt. I Serbia er det nøyaktig motsatt, påpeker Gardner overfor Dagen.
Gudstro i øst
Undersøkelsen går ikke inn på mulige forklaringer, men Gardner viser til at det er flere trekk som peker i retning av at nasjonal identitet og kultur er blitt viktigere i flere land i øst etter kommunismens fall. Vesteuropeere støtter i større grad et skille mellom stat og kirke enn det østeuropeere gjør.
I Øst-Europa står gudstroen jevnt over langt sterkere enn i vest. 99 prosent av befolkningen i Georgia tror på Gud. Andelen er 95 prosent i Armenia, Moldova og Romania.
Viktig faktor
Med unntak av land som Estland, Tsjekkia og Latvia svarer jevnt over flere østeuropeere at religion er en viktig faktor i livene deres. Samtidig er det også en langt større andel av østeuropeere som tror på skjebnen. I Russland mener 42 prosent av respondentene at myndighetene bør fremme én religion.
I vest tenker unge mennesker mer «sekulært» om dette enn eldre respondenter. I øst finner man ikke tilsvarende generasjonsforskjeller.
Tilbakegang
I vesteuropeiske land som Norge, Sverige, Belgia, Nederland og Spania er det en betydelig andel som ble oppdratt som kristne, men nå ikke lenger regner seg som kristne. I Norge er det en tilbakegang på 28 prosent, den største tilbakegangen sammen med Belgia. Men dette er den vanlige tendensen over hele Vest-Europa.
Noen få østeuropeiske land følger også dette mønsteret, men i betydelig mindre grad. I de fleste av disse landene holder andelen som identifiserer seg med kristendommen, temmelig stabil.
Garner påpekter at det er skjedd en betydelig endring i land som Russland, Ukraina og Hviterussland etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.
– Vi ser at andelen ortodokse kristne har økt, sier han.