ERFAREN EVANGELIST: Gunnar Salmelid (t.h.) er fulltidsevangelist og har ikke tall på hvor mange samtaler han har hatt med fremmede på gata om tro.

Gunnar (22) er gateevangelist: – Før syntes jeg det var sært og ubehagelig

Nå er han evangelist på fulltid og deler sine erfaringer. Blant annet har han sluttet å snakke om fotballkamper og været.

Publisert Sist oppdatert

Gunnar Salmelid (22) fra Kviteseid i Telemark har siden januar 2021 jobbet som evangelist i Open Air Campaigners (OAC), en tverrkirkelig og evangelisk misjonsorganisasjon.

Under arrangementet Reach The City Oslo 2021, som fokuserer på undervisning og praktisering av evangelisering, er han en av flere som deler av sine erfaringer fra mange år med samtaler med fremmede om tro.

– Det er veldig gøy å se at så mange er ivrige og villige til å gå ut av komfortsonen. Jeg har selv være i deres sko, og det er utrolig gøy å få gi noe videre til de som også ønsker å ta misjonsbefalingen på alvor, sier Salmelid.

GUNNAR SALMELID: Fulltidsevangelist for Open Air Campaigners (OAC).

Trang fødsel

22-åringen husker godt sitt første møte med gateevangelisering som ung gutt på misjonskonferanse med OAC.

– Jeg syntes det både var sært og ubehagelig å gå opp til fremmede på den måten og tenkte at dette kom jeg aldri til å gjøre igjen.

BIBEL OG FLYERS: Bibelen og små flyers med oppmuntringer og bibelvers er det vanlig at gateevangelister har med seg.

Etter noen år forteller han at Gud begynte å utfordre ham til likevel å gå etter misjonsbefalingen – om å gjøre alle folkeslag til disipler.

Tanken slapp ikke taket. Etter mye bønn og det han kaller en åndelig dragkamp besluttet han å hoppe av økonomistudiene for å satse alt da det åpnet seg en evangeliststilling i OAC.

– I dag kan jeg si at det uten tvil var riktig. Gud utfordrer, legger til rette og ikke minst går med deg. Jeg har opplevd at Gud virker i andre mennesker når jeg våger å ta steg i tro, sier evangelisten.

Evangeliseringstips

Telemarkingen har ikke tall på hvor mange samtaler han har hatt med fremmede.

– Ingen samtaler er like. Men jeg har erfart hva som vanligvis fungerer for å få i gang en god samtale og hva som ikke gjør det, sier han.

Under Reach The City Oslo bruker han og de andre lederne tid på å undervise hvordan gå fram i møte med fremmede ute, enten det er på bussen eller gatelangs.

Med Dagens lesere deler han noen av sine beste tips.

1. Still spørsmål

– Prøv å ha en tilnærming hvor du stiller spørsmål fremfor å belære. Altså, heller spørre «hva tror du om livet etter døden?» fremfor å starte med «nå skal jeg fortelle deg om livet etter døden». På den måten kan du styre samtalen basert på hvordan den du prater med svarer. Min erfaring er at å gå rett opp til noen og si at du vil fortelle dem om Jesus som regel blir møtt med barrierer.

STILLER SPØRSMÅL: Gunnar Salmelid prøver alltid å åpne en samtale med å stille spørsmål.

2. Gå rett på sak

– Vær tydelig og direkte med den du prater med. Fortell hvem du er og hvorfor du tar kontakt. Jeg pleier å si: «Hei, jeg heter Gunnar og er ute for å snakke med folk om tro.» Starter du å prate om vær og vind eller fotballkampen i går, er min erfaring at folk blir utålmodige og forvirret.

– Det er lett å tenke at du plager andre ved å ta initiativ til en samtale. At man vil ikke tråkke folk på tærne, spesielt i den relativt private kulturen som vi har i Norge. Slik tenkte også jeg tidligere. Men jeg har sett at sånn er det ikke. De aller fleste opplever det som ok å bli snakket med, og flere er direkte støttende til det vi gjør.

TYDELIG TALER: Gunnar Salmelid (t.h.) forsøker å ikke gå formye rundt grøten når skal evangelisere for fremmede.

3. Vær troverdig

– Opplever du spørsmål tilbake du ikke kan svare på, som absolutt kan skje, så vær ærlig på det. «Vet du hva, akkurat det har jeg ikke svaret på». Ikke beveg deg ut på glattisen. Da blir du fort avslørt og all troverdighet forsvinner. Uten troverdighet kommer vi ingen steder. Ingen av oss sitter med alle svar.

– Du trenger ikke kunne alt som står i Bibelen utenat, men det er lurt å lære seg å dele hele evangeliet på ett par minutter, med Gud som skaper, synden som skiller oss fra Gud og Jesus som gjennoppretter det brutte forholdet, når vi vender oss til han.

4. Vis respekt

– Vi er ikke ute etter å skape opphetede diskusjoner eller opptatt av å ha siste ord. Det handler om respekt. De som ikke vil prate, respekterer vi.

– Det er en fallgruve at man blir for ivrig. Vi skal ikke tråkke over andres grenser. Vi er ikke gateselgere, men skal være vitner. Det er ikke vi som frelser, men Gud. Vi er kalt til å dele, ikke plage. Samtidig må vi huske at nyhetene vi deler er verdt å dele selv om folk blir støtt av budskapet.

PRESSER IKKE: Gunnar Salmelid (t.h.) og evangelist-kompansjong Eunice Birir opplever iblant folk som overhodet ikke er interessert. – Da skal vi ikke plage dem, sier Salmelid.

5. Følg opp

– Merker du at du har hatt en god samtale med noen, og fått en god tone, så gi vedkommende noe å ta med seg videre. Det kan være at du sender et nytestamentet, hjelper med å laste ned en bibelapp, og selvfølgelig spør om dere kan treffes igjen. Vi pleier å utveksle telefonnummer og høre om de vil ta en kaffe ved en senere anledning. Senere kan de bli invitert i et kristent fellesskap om dere kommer så langt.

FØLGER OPP: Under et gatemøte på Grønland blir Hartvig Kloster, daglig leder i OAC, oppsøkt av en muslim. Etter praten utvekslet de telefonnummer.

6. Lett å lykkes

– Når du evangeliserer kan tre ting skje med de du treffer; de kan ta imot Jesus der og da, de kan få en nysgjerrighet og tenker nøye over det dere har snakket om, eller de kan blankt avvise deg. Men ingen av delene betyr at vi har feilet.

– Målet er frelse, men de færreste kommer dit i første møtet. Det fine er at ordet vender ikke tomt tilbake Bare ved å møte et menneske på en åpen og vennlig måte har du etterlatt deg et godt inntrykk av en kristen og kanskje sådd et frø med det du sa. Gud kalles oss bare til å vitne, så og høste og vi kan også glede oss når vi blir avvist, fordi du har fulgt Guds befaling.

Powered by Labrador CMS