NY LEDER: Gunnar Bråthen har vært generalsekretær i Misjonssambandet siden i fjor sommer.

Gunnar Bråthen om «Misjonærbarna»: – Adskillelsen fra foreldrene har hatt større konsekvenser enn vi var klar over

Gunnar Bråthen, generalsekretær i Misjonssambandet, er intervjuet i podkasten om «Misjonærbarna». Der omtaler han rettssaken mot et tidligere misjonærbarn som «et mørkt kapittel».

Publisert Sist oppdatert

Fabel lanserer i dag podkasten «Misjonærbarna»: – Mitt håp er at de som har erfart omsorgssvikt, vanskjøtsel og overgrep blir tatt på alvor, sier Øystein Stene som står bak podkasten til Dagen.

Podkastserien er på sju episoder. I den siste er generalsekretær Gunnar Bråthen intervjuet.

– Dette stikker dypt

– Er du overrasket over engasjementet for denne saken?

– Nei. Jeg har hatt kontakt med en del av dem som er berørt, så jeg vet at dette er noe som stikker dypt.

Et gjennomgangstema i samtalene med misjonærbarna er konsekvensene det har hatt for dem at de levde adskilt fra sine foreldre i deler av oppveksten.

– For mange har det hatt større konsekvenser enn det Misjonssambandet var klar over i den tiden da praksisen med internatskoler eksisterte.

Jobbes med støtteordninger

– Kan det komme en økonomisk oppreisning fra Misjonssambandet til noen av de tidligere misjonærbarna?

– Vi har hatt såkalte støtteordninger siden 2009. Noen av dem har blitt utvidet. Hvordan det blir videre er ikke avklart ennå, men det er et spørsmål som jobbes med.

Etter at Misjonssambandet kom med en beklagelse til misjonærbarna i fjor sommer, mottok organisasjonen «en håndfull» krav om økonomisk erstatning, skrev Vårt Land.

– Vi jobber med disse sakene, men vi har ennå ikke gjort noe vedtak, sier Bråthen.

Ser at argumentene var krevende

Podkastskaper Øystein Stene sier til Dagen at det som har rystet ham mest i arbeidet med «Misjonærbarna» er måten ledelsen håndterte rettssaken i 2013.

«Tidvis virker det som Misjonssambandets ledelse mangler verktøy for å gjøre etiske vurderinger når spørsmålene handler om annet enn sex, kjønn og samliv,» sier han.

Bråthen ønsker ikke å kommentere det siste, men ser at argumentasjonen som ble brukt den gangen må ha vært krevende for kvinnen og familien hennes.

– I rettssaken ble det prosedert på det rent juridiske. Juristene prøvde vel å trekke opp noen linjer om foreldrenes ansvar og organisasjonens ansvar. I forlengelsen ble det snakk om juridisk ansvar til forskjell fra moralsk ansvar.

Gir Stene og Ask rett

– Jeg tenker i dag at vi har et ansvar som strekker seg lenger enn det juridiske. Kanskje hadde vi tjent på at det moralske ansvaret ble vektlagt tyngre enn det ble i rettssaken. Samtidig var jeg ikke tett nok på til å ha sterke meninger om det.

PLANLEGGES: Til våren planlegges det en ny samling for misjonærbarn på Modum.

Bråthen gir Øystein og Lene Ask rett i at Misjonssambandet må ta inn over seg at de ikke er ferdige med misjonærbarnsakene, og at fortellingene må bli en del av historien om misjonen.

– Vi jobber for å komme dem i møte og har kontakt med en god del.

Ny samling for misjonærbarn

Bråthen legger til at de har et opplegg som skal videreføres i tiden som kommer, og at det kan være aktuelt å samarbeide med andre organisasjoner, slik de gjorde i forbindelse med IRIS-rapporten i 2009.

Til våren planlegges det en ny samling for misjonærbarn på Modum. En slik samling ble arrangert i november. Da var det rundt ti påmeldte. Bråthen er kjent med at noen boikottet arrangementet.

– Det synes jeg er trist. Helgen ble en god samling for de som deltok, og jeg tror det kunne vært en god helg for flere, sier han.

Powered by Labrador CMS