Gyldendal lager ny versjon av «Hva visste Hjemmefronten?»
Gyldendal varsler en ny versjon av Marte Michelets omstridte bok «Hva visste hjemmefronten?». Det holder ikke for etterkommernes advokat, John Christian Elden.
Forslagssjef for sakprosa, Reidar Mide Solberg i Gyldendal, forteller at forlaget og Michelet vil gjennomgå de ulike påstandene, kravene og «motboka» «Rapport fra ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten?», en gjennomgang de håper å kunne ferdigstille i løpet av våren.
Deretter vil de skrive en ny utgave av boka, som da vil være gjennomgått setning for setning.
Planen er å utgi denne til høsten.
Derimot ønsker forlaget ikke å trekke den gamle versjonen av boka.
– For Gyldendal er det ikke et kommersielt anliggende at «Hva visste hjemmefronten?» blir stående i offentligheten, men et viktig prinsipielt spørsmål som dreier seg om ytringsfrihet og et informert offentlig ordskifte.
Det kommer fram i et brev fra Gyldendal som ble sendt etterkommernes advokat, John Christian Elden. Han uttaler i en epost til NTB at han ikke er fornøyd.
Krever at alle solgte bøker byttes inn
– Vi er fornøyd med at de imøtekommer kravet om retting av feilene i boken, men forutsetter også at de bytter inn fra alle som har mottatt feil bok så langt. Vi er ikke tilfreds med at de i mellomtiden vil forsøke å selge en bok de vet og har erkjent at inneholder injurierende feil, skriver Elden.
22. februar ble det kjent at familier og etterkommere av motstandsfolk som blir omtalt i Marte Michelets bok «Hva visste Hjemmefronten?», ville stevne Gyldendal forlag på grunn av påstander som kommer fram i boka. Hovedkravet var at boka skulle trekkes tilbake, og forlaget fikk frist til 1. mars med å svare på påstandene.
I det juridiske svaret på varselet om søksmål, skriver Schiøtz at kravet er grunnløst.
Elden understreker overfor NTB at videre saksgang må vurderes sammen med etterkommerne.
Forsvarer at boka blir stående
Solberg forsvarer at boka ikke trekkes.
– Da «Hva visste hjemmefronten?» kom ut i 2018, satte den dagsorden og skapte en av de største litteraturdebattene i moderne tid. Boka legger fram omfattende dokumentasjon og nye funn når det gjelder store deler av det norske holocaust, sier han til NTB.
Solberg mener hovedfunnene i boka står støtt, selv om det er mye som må revideres.
– I den nye utgaven skal vi rette opp feil, men også gjøre en del justeringer og nyanseringer. Det er blant annet kommet nye funn, studier og bøker som kaster lys over tolkninger i «Hva visste hjemmefronten?». Det kan være aktuelt å inkorporere slike ting, sier forlagssjefen.