– Hackere stjal opplysninger om USAs etterretningsagenter
Kinesiske hackere kan ha fått fatt i personlige opplysninger om flere millioner personer med sikkerhetsklarering i USA, ifølge amerikanske medier.
Sensitive opplysninger om ansatte i CIA og NSA, som er kjent for sin verdensomspennende overvåking av internett, kan være på avveie. Også spesialsoldater i det amerikanske forsvaret er muligens rammet.
LES: Miff utsatt for dataangrep
Det melder nyhetsbyrået AP, med henvisning til opplysninger fra amerikanske tjenestemenn som ikke ønsker å bli navngitt. Også avisa Washington Post omtaler saken.
– 14 millioner rammet
Datainnbruddet har vært rettet mot det amerikanske offentlige kontoret Office of Personnel Management (OPM). Et annet dataangrep mot samme kontor ble kjent i forrige uke, da USAs regjering innrømte at personlige opplysninger om minst fire millioner offentlig ansatte var stjålet.
Senere har amerikanske medier hevdet at så mange som 14 millioner nåværende og tidligere offentlig ansatte ble rammet i denne hacking-operasjonen.
Frykter utpressing
Det mistenkes at hackere med forbindelser til Kina står bak begge datainnbruddene. Det som rammet amerikanere med sikkerhetsklarering, tok utgangspunkt i et skjema hvor man må oppgi personlige opplysninger om alkohol- og narkotikabruk, tidligere pågripelser og psykisk sykdom.
LES OGSÅ: Cuba fjernet fra USAs terrorliste
I tillegg må de som skal sikkerhetsklarerers, oppgi informasjon om familiemedlemmer. Amerikanske myndigheter frykter nå at opplysningene kan brukes til utpressing av etterretningsfolk og soldater og deres slektninger.
– Uansvarlige anklager
Myndighetene i Kina har på det sterkeste avvist at de står bak dataangrepene mot Office of Personnel Management. Å framsette slike beskyldninger, er uansvarlig, advarer regjeringen i Beijing.
Samtidig som amerikanske medier presenterer nye opplysninger om hackingen av OPM, har USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice hatt møter med en av Kinas øverste militære ledere.
Rice og general Fan Changlong var enige om at militæret i USA og Kina bør utvikle «en mer varig og produktiv relasjon», ifølge en uttalelse fra Det hvite hus.
I tillegg var de angivelig enige om behovet for å redusere uenighetene mellom de to stormaktene om spørsmål som angår datasikkerhet.