– Hadde håpet på et rausere KrF
Fylkesordfører er skuffet over at hun er den eneste delegaten fra Rogaland KrF som støtter partilederens linje.
Det var helt stille i salen da navnene på de 15 personene som ble valgt til årsmøtedelegasjonen ble lest opp fra talerstolen. I salen satt 135 delegater fra Rogaland KrF som ventet spent på det som var den store spenningen på lørdagens ekstraordinære årsmøte: Hvor mange delegater kom den røde mindretallssiden til å få.
Svaret var 1 av 15 valgte.
Da alle navnene var lest opp, var det en blanding av mumling, skuffelse og smil i salen.
– Det er ikke et godt resultat ut fra at det var en tredjedel som gjekk for et annet alternativ, sier æresmedlem og tidligere KrF-statsråd Einar Steensnæs, som satt på første benk.
Skuffet
Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal var veldig skuffet da hun forlot årsmøtet.
– At det bare ble meg, synes jeg er leit. Jeg hadde håpt det var et rausere Rogaland KrF.
– Da måtte man endret reglene for denne situasjonen. Er det greit?
– Det er uansett fylkesårsmøtet som avgjør hvordan man stemmer. De ble presentert for en annen måte å gjøre det på, men valgte å ikke gjøre det.
Stemmedebatt
På forhånd var det antatt at det ville være et tydelig flertall på årsmøtet for å søke regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.
Ifølge de ordinære valgreglene skal hver delegat sette kryss ved inntil 15 av 23 kandidater på lista for å gi sin stemme. Det ville i tilfelle kunne gi en rent blå delegasjon hvis flertallet stemte på kandidatene som vil i regjering.
Derfor foreslo Jostein O Waage fra Haugesund KrF at partiet skulle innføre forholdstallsvalg, hvor man sikret at antallet delegater skulle speile synet i årsmøtet.
– Ikke endre regler
Fylkesleder Oddny Helen Turøy gjorde rede for at fylkesledelsen i partiet ikke ville endre reglene:
– Vi har tenkt at vi har et sett med regler i fredstid. Da er det greit å ha det settet med regler også når vi blir testet, sa hun i innledningen av debatten.
Ola Johan Settem fra Stavanger KrF sa at det ikke er noe fasitsvar på hva som er mest demokratisk.
– Jeg tenker at det mest demokratiske er å overlate til hver enkelt delegat å velge.
En av de som ville endre reglene i det han omtalte som en ekstraordinær situasjon, var Magne Audun Kloster fra Hjelmeland KrF.
– Det står i reglene at vi skal gjenspeile KrF. Vi må sørge for at de som skal representere Rogaland KrF skal representere både flertallet og mindretallet, sa han.
Etter en omfattende diskusjon, ble forslaget fra Waage stemt over. Det fikk 42 stemmer.
Abortspørsmål
Et flertall i debatten tok som forventet til orde for å gå inn i regjeringen Solberg.
– Mens Arbeiderpartiet kalte KrF kvinnefiendtlig og gufs for fortiden, stod Høie sammen med KrF i reservasjonsdebatten, sa Reid Ivar Dahl, leder av resolusjonskomiteen og første nestleder i Rogaland KrF. Han viste til debatten om reservasjonsstriden hvor helseminister Bent Høie fra Høyre i en periode forsvarte legers reservasjonsrett. Han fortsatte:
– Når det gjelder Downsparagrafen, sa Hadia Tajik blankt nei på e-post. Mens Erna sa at vi må få slutt på tvillingabort, og hun åpnet for å forhandle om å fjerne downsparagrafen. For meg er ikke det lyden av en statsminister som fortjener å bli kastet av KrF.
Nettopp abortspørsmålet preget de mange innleggene for å gå inn i regjeringen Solberg.
Marie Ljones Brekke fra Stavanger KrF hentet frem erfaringer fra skoledebatter.
– Ikke hadde jeg trodd jeg skulle stå her og snakke om at vi vurderer å bytte ut Erna med Jonas. Men det gjør vi. Jeg hadde som ungdomspolitiker ofte vondt i magen før skoledebatter, for vi i KrF ble latterliggjort av representanter på venstresiden. I abortspørsmål lager de ofte KrF som klovn. Det gjelder også i saker som gjelder Israel, ekteskap og familie. Det mangler venstresida grunnleggende forståelse for. Jeg opplever at det er vanskelig at det skal kalles mine nærmeste venner i politikken.
– Går feil vei
Delegatene som argumenterte for å gå til venstresiden, var bekymret for retningen på dagens regjering.
– Det går feil vei. De rike blir rikere. De fattige fattigere. Frp fremmer en mer og mer liberal ruspolitikk. Og så har vi asylpolitikken. Jeg går for Hareide. Vi går ikke i regjering med SV og Rødt. Det er ingen som har sagt det, men de kan bli støtteparti. La oss stå på Hareides side, sa Signe Nijkamp fra Sandnes KrF.
Maria Heskestad Lund fra Sandnes KrF fortalte at hun var en av de nyinnmeldte medlemmene, men at hun ikke har stemt KrF ved de to siste valgene.
– Jeg ønsker at vi i KrF skal kjempe for våre viktige kjernesaker, men vi må gjøre det samtidig som vi går i rett retning.
Innstendig bønn
Olaug Bollestad tok ordet i en lavmælt og innstendig oppfordring til fylkesårsmøtet før de gikk til avstemning.
– Dere vet mitt råd. Vi er ett lag. Vi har én politikk. Vi skal henge sammen før 2. november og etter 2. november Men prøv å tenk at det vi gjør her også skal ha en legitimitet etter landsmøtet. Det vil jeg legge tungt inn over oss, sa hun i en innstendig bønn til fylkesårsmøtet.
Da resultatet var klart, var det både glede og frustrasjon i salen.
– Jeg er fornøyd med at en tredjedel støtter Hareide, sier Inge Takle Mæstad, leder av Nye Stavanger KrF. Han er mindre fornøyd med delegasjonsvalget.
– Akkurat nå er jeg skuffet. Jeg synes det er synd at ledelsen og årsmøtet ikke var mer tydelig på hvordan man kan gjøre dette på en mer representativ måte, sier Takle Mæstad.
– Ta hensyn
Fylkesleder Oddny Helen Turøy oppfordret på forhånd årsmøtet til å ta hensyn til det store mindretallet i salen når delegater skulle velges. Etter valget sier hun til Dagen at hun skulle ønske at årsmøtet hadde vist mer raushet.
– Jeg skulle ønske vi hadde valgt flere på den andre siden. Det er viktig at mindretallet blir representert. Men det er flertallet som bestemmer, sier hun.
– Er Rogaland KrF splittet?
– Jeg opplever ikke at vi er splittet, men noen opplever seg som vinnere og andre som tapere. Vi må ta hensyn til at det er et mindretall som opplever at de ikke er hørt, sier hun.