Håkon (22) vil ha slutt på homovigsel – blir hetset på nett
Det kokte på facebooksiden til avisen Lindesnes da Bønnelista sin kandidat sa han ville ha slutt på homovigsel.
Håkon Kolstad Varhaug er førstekandidat for Bønnelista i Agder og Telemark bispedømme. 22-åringen, som er snekker og byggmester, sa til avisen Lindesnes på onsdag at Bønnelista ønsker omkamp om vedtaket som ledet til kirkelig vigsel av likekjønnede:
– Bibelen sier hva som er riktig og hva som er galt (...). Alle er velkomne i kirken, men det betyr ikke at alt er velkomment, sa han.
Det har kokt i kommentarfeltet på facebooksiden til Lindesnes under artikkelen om den unge kandidaten:
– Det er ikke opp til en liten guttevalp å bestemme det, skriver en kvinne som har fått 53 likes for kommentaren. Hun avslutter: Lenge leve kjærligheten, uansett kjønn!
– Det vil til alle tider krype fram nye mørkemenn fra under steiner i skogen. Ingen grunn til å gi dem en stemme, skriver en mann.
– Regnet med det
Hovedpersonen, som trass sin unge alder har rukket å engasjere seg både som leder for Vest-Agder krets av Søndagsskolen og som ungdomsgruppeleder på bedehuset, får også støtte på Facebook.
– Du er knalltøff, Håkon! Rett skal være rett, skriver en.
Bønnelista sin toppkandidat i Agder tar det hele med knusende ro.
– Det har egentlig gått helt fint. Det er mye usaklig og jeg tar det ikke så seriøst.
– Var du forberedt på at dette skulle skje?
– Jeg regnet nesten med det, for sånn er det bare, men det er klart at det er ikke min hjertesak jeg frontet der. Det er så mye annet som er viktigere enn homovigsel, men media liker den saken fordi den skaper engasjement.
– Har fått meldinger
Håkon Kolstad Varhaug har mottatt meldinger på sms og i messenger.
– Flere har sagt at de ber for meg.
– Blir du motivert for kirkepolitikk av dette?
– Jeg blir motivert for å ha en mer saklig og rolig debatt så det ikke går så varmt i toppen hos folk. Det er ikke vits å hisse seg opp.
– Tror du at du har mulighet til å bli valgt inn i Agder og Telemark bispedømmeråd?
– Ja, det tror jeg nok.
– Hva ønsker du for kirken?
– Jeg ønsker at den skal omfavne mennesker etter Bibelens ord, og få evangeliet ut, så folk kan komme til kirke og følge Gud i alle faser av livet, svarer Varhaug, som også har jobbet som kirketjener.
– Verdifull
Prost i Mandal, Per Ragnar Haraldstad sier til Dagen at han kjenner Varhaug godt og har lest en del av kommentarene på facebooksiden til Lindesnes.
– Gjør de det, mener du?
– Jeg har en følelse av det, og det er absolutt ikke greit.
– Klarer Den norske kirke å ta vare på de konservative stemmene når prisen for å stå frem blir så høy?
– Det er en utfordring. Vi i Mandal har i alle fall prøvd å ta vare på Håkon som vi har brukt mye i to kirker. Han er en veldig verdifull ung mann i vår sammenheng.
– Skjer kandidater på begge sier
– Jeg har sett noe av facebookinnholdet og tenker at en med fordel kan bruke en annen form i en del av kommentarene. Det er en redelig sak å være uenig, men vi tar aldri mennesket som person, sier han.
Reinertsen erfarer at Den norske kirke klarer å ta vare på de konservative medlemmene.
– Kandidater på begge sider opplever at noen går over grensen. Noen ganger er det den ene siden, andre ganger er det den andre. Begge deler blir galt, sier han til Dagen.
– Følger med på kommentarer
Redaktør for avisen Lindesnes, Fridtjof Nygaard, sier til Dagen at avisen selvfølgelig følger med på kommentarene.
– Hvor går grensen for at dere sletter innlegg?
– Da må det være direkte usaklig eller straffbart. Jeg har ikke sett facebookveggen i dag, men jeg tror det som står er innenfor ytringsfriheten, sier Nygaard, og legger til:
– Varhaug har fått pepper fordi han vil reversere vedtaket på Kirkemøtet. På Sørlandet er det sunt at dette debatteres. Sørlandet er fortsatt det mørke fastlandet med tanke på om folk kan få elske hvem de vil. Du snakker med en redaktør i et land der folk sier opp avisen når vi skriver at folk må få elske hvem de vil.
Redaktøren poengterer at kirkevalget er viktig for mange og at det pågår en stor verdidebatt. Han viser til Stein Reinertsen. I avisen Lindesnes uttalte biskopen at han ikke trodde det var mulig å få til en omkamp om likekjønnet vigsel, slik Bønnelista vil. Biskopen påpekte også at det er viktig å respektere begge syn.
– Han har skjønt det, selv om han er i mot likekjønnet vigsel, sier redaktøren.
– En mørkemann
– I kommentarfeltet omtales Håkon Kolstad Varhaug som mørkemann og religiøs ekstremist. Folk skriver at «det må være vondt å være så redd av seg» og at han bør holde kjeft og at han må skamme seg?
– Det kan fint stå. Han er en mørkemann, det er ikke tvil om det.
– Hvis du selv kaller Varhaug en mørkemann, så er det vel kanskje ikke så rart at andre gjør det i kommentarfeltene deres?
– Han er kjempemodig.
– Hvorfor må du kalle han en mørkemann? Hva med toleranse andre veien?
– Holdningene som finnes i store deler av Den norske kirke er gammeltestamentlige. Da er det en misjon å sørge for at Sørlandet blir bedre opplyst enn det er nå, svarer Nygaard.
Han ønsker en fri meningsytring og mener at det da må være høyt under taket.
– Bedehuset er lavt under taket, kommenterer han.
– Er det ikke lavt under taket når du må stemple Nygaard som en mørkemann?
– Jeg stempler ikke i det hele tatt.
– Du stempler ham som mørkemann?
– Det er viktig for media på Sørlandet å få frem hvor gammeldagse holdninger som finnes og hvor langt bak vi ligger i å kunne elske den vi vil helt fritt. Men Varhaug er modig som tør si det han sier. At han får kritikk er veldig sunt, gjentar redaktøren.