KOR: På Sotra utenfor Bergen skal 70 barn synge i kor i Ågotneshallen. Dette er en av 80 ulike HalloVenn-arrangementer i Norge.

HalloVenn fortsetter å vokse

Alternativet til Halloween samler flere enn 30.000 deltagere på 80 steder i Norge.

Publisert Sist oppdatert

HALLOWEEN: Er det greit med en slik skummel, katolsk feiring i Norge? Fortell hvordan du løser dette i kveld med egne barn - og hvordan du tar imot hekser, skjeletter og monstre som ringer på for å be om godteri. Bruk kommentarfeltet nederst på siden.

-------------------------------

Dette er dagen da tusenvis av barn i Norge kler seg ut som hekser, skjeletter og monstre og ber om godteri på døra. Halloween er kommet for å bli. Den katolske feiringen, som er kommersialisert i USA fortsetter å vokse i Norge.

Parallelt med at Halloween vokser, vokser også alternativet HalloVenn.

HalloVenn er et arrangement hvor barna kler seg ut som noe hyggelig. Man inviterer til en kjempestor fest med aktiviteter, underholdning og godteri. I fjor samlet HalloVenn nesten 30.000 deltakere. I år er arrangementet satt opp på ytterligere 10 nye steder.

– Vi har merket en jevn vekst fra år til år, og det ser ut til å fortsette å vokse, sier gründer Svein Robert Solberg fra Hamar. Han startet HalloVenn i 2008. Nå arrangeres konseptet på 80 forskjellige steder i Norge.

Måtte snu i døren

På Sotra utenfor Bergen samlet HalloVennn over 800 barn i fjor. På grunn av brannforeskrifter måtte noen barn snu i døren og fikk ikke komme inn i Ågotneshallen.

Årets utkledningstema er venner i skogen. Det betyr at barna skal kle seg ut som dyr.

– Hva er galt med å kle seg ut som skjeletter, hekser eller monstre?

– Min motivasjon for å arrangere HalloVenn er å gjøre denne dagen til årets hyggeligste dag, sier Vetle Eide Karlsen, som står i spissen for arrangementet utenfor Bergen.

Mangler det hyggelige

Han bodde i USA i to år og husker godt hvor hyggelig Halloween var i nabolaget.

– Alle naboene kom ut, møtte hverandre over en kopp kaffe. Barna hadde kledd seg ut, og det ble en flott møteplass i nabolaget, sier Karlsen.

Da han kom tilbake til Norge og fikk høre om HalloVenn opplevde han at konseptet tok med seg noe fra den amerikanske tradisjonen som den norske, kommersielle varianten ikke har klart å formidle.

– Når vi arrangerer HalloVenn er det ikke som en reaksjon på Halloween, men som et konsept som bærer med seg det hyggelige med feiringen, sier Karlsen.

Ingen Halloween-kritikk

Gründer Svein Robert Solberg er helt enig med Karlsen.

– Hvis jeg fikk velge mellom Halloween og HalloVenn ville jeg helt klart ha valgt det siste. Men vi har valgt å jobbe positivt med HalloVenn i stede for å bruke kalorier på å kritisere Halloween, sier han.

Selv om konseptet bygger på Jesu ord om at vi skal gjøre mot andre det vi ønsker at de skal gjøre mot oss, er HalloVenn ikke bare noe menigheter involverer seg i.

– Det er en salig blanding av idrettslag, kommuner og menigheter som arrangerer HalloVenn hvert år, forteller Solberg.

100 frivillige

I år skal 800 barn på Sotra få tilbud om å score mål på keeperen på Nest-Sotra, og et kor på 70 barn skal ha en minikonsert med familiebandet Sulebakk. Vetle Eide Karlsen skal ta på seg en t-skjorte med en elg på.

– Jeg gleder meg. Og jeg er svært takknemlig for de 100 frivillige som stiller opp for å gjøre dette mulig, sier han.

HalloVenn

Startet i 2008 av Svein Robert Solberg.

Et alternativ til Halloween.

Barn inviteres til en kjempestor fest med hyggelig utkledning, godteri, underholdning og aktiviteter.

På nett: hallovenn.no

Feires på rundt 80 steder i Norge.
Powered by Labrador CMS