BAKSMELL: Acta bibelskole må betale tilbake en halv million fordi elevprognosen var for høy. – Jeg må ta lærdom av dette, sier rektor Thomas Wilhelmsen.

Halvert elevtall ved bibelskole – må betale tilbake en halv million

Acta bibelskole i Stavanger fikk kjemperegning fra Utdanningsdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Bibelskolenes elevtall er denne høsten på sitt laveste nivå siden 2011, viser tall fra Utdanningsdirektoratet som Dagen har fått tilgang til.

En av skolene som har fått elevtallet halvert er Acta, IMI-kirkens bibelskole.

Skolen har ved elevtelling per 1. oktober rapportert at den har 24 elever inneværende skoleår. Det er tidligere meldt inn en elevtallsprognose på 40 elever.

Den økonomiske støtten utbetales på bakgrunn av dette tallet. Dermed får bibelskolen i Stavanger en smell på 556.800 kroner.

Også bibelskolene Substans, OKS, Fjellhaug og Tønsberg bibelskole har fått tilbakebetalingskrav på flere hundre tusen.

Får kritikk

Rektor Thomas Wilhelmsen mener nedgangen skyldes koronapandemien som la begrensninger på arrangement og reisevirksomhet.

– Vi rekrutterer våre elever på arrangement som Impuls, gudstjenester og reiser til ulike menigheter. Når dette har vært nedstengt i to år, gjør det noe med elevtallet, sier Wilhelmsen.

Dagen har fått tilgang til brevet hvor Acta blant annet får kritikk for manglende oppdatering.

I brevet står det:

«I det årlige tilskuddsbrevet omtales hvilke rutiner som gjelder knyttet til elevtallsprognoser og statstilskudd. Slik vi ser det er skolen kjent med regelverk og rutiner som gjelder, og burde på et tidligere tidspunkt meldt inn avviket.»

– Hva skyldes dette?

– Jeg er ny i rollen som rektor. Det ligger i min oppgave, og jeg må ta lærdom av dette i mine rutiner, sier Wilhelmsen.

Tror nedgangen er forbigående

Bibelskolen måtte betale tilbake beløpet på drøyt en halv million innen 15. oktober.

– Hvilke konsekvenser får dette for økonomien til bibelskolen?

– Heldigvis har vi sterke eiere i ryggen. Vi er jo avhengige av dem, sier Wilhelmsen.

REKTOR: Thomas Wilhelmsen har vært en sentral skikkelse i lovsangsmiljøet i IMI-kirken. I dag er han rektor på Acta bibelskole.

Acta bibelskole er eid av IMI-kirken i Stavanger.

Siden Wilhelmsen tror nedstengingen er en forklaring på nedgangen i elevtallet, ser han på nedgangen som forbigående.

Laveste oppslutning på 10 år

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at 781 elever går på bibelskole denne høsten. Den er en markant nedgang fra toppåret i 2018, og det laveste tallet siden 2011.

Se tallene fra alle bibelskolene i Dagens oversikt.

Thomas Vårlid, leder for bibelskolene.no og informasjonsleder for Ansgar bibelskole, synes høstens opptakstall er trist lesning.

Bibelskolene.no er opprettet som et felles opplysningskontor for å fremheve bibelskolene i Norge.

– Vi rekrutterer i hovedsak rett fra ungdomsarbeid i forskjellige menigheter, og de fleste ungdomsarbeidene har nå ligget brakk i halvannet år.

Vårlid har likevel tro på at skolene vil oppleve vekst igjen neste høst.

TRIST: Thomas Vårlid, leder for bibelskolene.no, synes nedgangen i bibelskoleelever er trist. – Vi er helt avhengig av at pastorer og ledere i menighetene velger å sende mennesker på bibelskole.

– Spørsmålet er hvor lang tid det tar før vi er tilbake der vi ønsker å være. Vi er helt avhengig av at pastorer og ledere i menighetene velger å sende mennesker på bibelskole.

Han mener det vil være dramatisk for norsk menighetsliv dersom bibelskolene mister oppslutning.

– Vi vet at et år på bibelskole gir et stort engasjement etter at skoleåret er ferdig. Fokuset på praksis og egenutvikling gjør at man i større grad engasjerer seg i menigheter og kristne organisasjoner.

Nedgang i elever fra utlandet

Noe av nedgangen de siste årene skyldes regelendringen som trådde i kraft fra skoleåret 2019/2020. Den slår fast at maksimalt 10 prosent av bibelskolenes elever kan komme fra land utenfor EØS.

Flere bibelskoler har tidligere hatt en stor overvekt av elever fra utlandet.

Vårlid mener det har vært nødvendig for bibelskolene.

– Jeg opplever at det er en unison tilbakemelding om at dette var godt for oss. Dersom rekrutteringen skjer i stor grad utenfor EØS gjør det noe med miljøet, og unge norske velger andre alternativer. Skolene har tilpasset seg og opplever en vekst blant norske elever, sier han.

Internat som suksessfaktor

De tre største bibelskolene i landet er nå Bibelskolen i Grimstad, Bildøy bibelskole og Bibelskolen Fjellhaug. De har til felles at de tilbyr internat eller studenthjem, og at de er knyttet mot hver sin misjonsorganisasjon. Tilknytningen til enkeltmenigheter er ikke like sterk.

Bildøy Bibelskole, som ligger like utenfor Bergen, har derimot hatt gode søkertall de siste årene. I år er den landets nest største bibelskole med 93 elever.

Rektor Gunnar Ferstad trekker fram nettopp internat som en suksessfaktor.

– Internat sikrer et godt fellesskap på skolen. Noen kan ønske seg et år på internat etter korona, sier Ferstad til Dagen.

FORNØYD: Bildøy Bibelskole har 93 elever denne høsten, og er med det landets nest største bibelskole. – Vi har et godt rykte, sier rektor Gunnar Ferstad om veksten.

Han forteller også at skolen har et offensivt markedsapparat. En stor del av rekrutteringen kommer fra kristne videregående skoler.

– Vi er veldig synlig på de ulike plattformene der aldersgruppen finnes. Samtidig tenker jeg også at vi har en godt rykte. Tidligere studenter har hatt det bra på Bildøy.

Skiller seg fra folkehøgskolene

Han er opptatt av å peke på forskjellene på bibelskoler og folkehøgskoler for å styrke bibelskolenes posisjon i fremtiden.

– Mange velger et annerledes år, og da er det lett å tenke enten folkehøgskole eller bibelskole. Vi må være tydelig på det som gjør at vi skiller oss ut.

– Hvorfor bør unge kristne gå på bibelskole?

– Jeg tenker at noe det viktigste vi kan gjøre er å forankre unge mennesker i kristen tro og tanke, og gi unge kristne en trygghet i forhold til bibel og tro. Jeg tror også det er viktig for mange å være i et fellesskap hvor det er flere kristne sammen.

Thomas Vårlid er enig i at bibelskolene må differensieres fra folkehøgskolene.

– Det er en utfordring at enkelte folkehøgskoler tilnærmer seg bibelskoler i stor grad. Det kan gjøre at enkelte elever ikke får det de trodde de skulle få.

– Hva får man på en bibelskole som man ikke får på en kristen folkehøgskole?

– Bibelundervisningen vil være i et større volum på en bibelskole, og du får et miljø der alle ønsker å lære mer om troen sin og hva den har å si for den enkelte. Og så setter vi fokus på å bidra inn i menigheter og organisasjoner med de gavene og talentene du har, sier Vårlid.

Powered by Labrador CMS