Kommentar
«Hamas-lederen må ha kjent seg trygg i Iran»
Drapet på lederen for Hamas’ politiske ving, Ismail Haniyeh, i Irans hovedstad i natt var overraskende. Israelske medier mener det kan få følger for gislene i Gaza.
Det var rundt klokken to natt til i går at et missil drepte Ismail Haniyeh i Irans hovedstad, Teheran. Mens verdens fokus var mot Libanon og angrepet som skjedde i Beirut i går ettermiddag, våknet man opp til nyheten om Haniyehs skjebne. Angrepet i Iran kom som lyn fra klar himmel.
Haniyeh oppholdt seg i den iranske hovedstaden i forbindelse med innsettelsen av landets nye president. Fordi Qatar har virket som mekler i gisselspørsmålet mellom Hamas og Israel, antok man at han var relativt trygg der.
Det er trolig at også Haniyeh følte seg trygg med å bevege seg ut på en kort flytur over Den persiske gulfen til Iran fra Qatar. Iran er Israels erkefiende og Hamas-lederen må ha kjent seg relativt trygg på at han var utenfor fare.
Israel har tidligere gjennomført operasjoner i Teheran mot det iranske kjernefysiske programmet, men angrepet i natt viser at Israel fremdeles har etterretningskapasiteter som muliggjør operasjoner midt i fiendens hovedstad. Signaleffekten av nattens angrep er klar: «Det finnes ikke noe trygt sted for Hamas' lederskap»
Veien til ledelsen
Ismail Haniyeh vokste fram som leder av Hamas etter at organisasjonens tidligere ledere, deriblant grunnleggeren Ahmad Yassin, ble drept av Israel under den andre intifadaen i første halvdel av 2000-tallet.
Haniyeh vant det palestinske valget i 2006, men ble aldri president de facto. Året etter var han sentral i kuppet mot ledelsen av palestinernes Fatah-organisasjon på Gaza. Det ble et blodig internt palestinsk oppgjør, som ga Hamas all kontroll på stripen i det østlige Middelhavet.
Hamas-lederen ble født i 1962, og som de fleste andre i Hamas-ledelsen hadde han sin bakgrunn fra en av Gazas flyktningleire, i hans tilfelle Shaati. Han utdannet seg ved det islamske universitetet i Gaza og sverget til det muslimske brorskapets ideologi.
Han ble arrestert av Israel under den første intifadaen på slutten av 1980-tallet og var en av 415 Hamas medlemmer som ble utvist til Libanon tidlig på 1990-tallet. Det var trolig der han fikk sine første kontakter med libanesiske Hizbollah og den iranske revolusjonsgarden.
Utmanøvrert
Fra omtrent 2006 og til 2017 var Haniyeh ansiktet til Hamas utad. Han var da den ubestridte lederen av organisasjonen. Noen ganger viste han seg offentlig i joggebukse og med fotballsko og spilte fotball i Gaza. Det virker som om det var en lidenskap. Hans lederskap ble utfordret da Yehiyeh Sinwar ble sluppet ut av israelsk fengsel i etterkant av den såkalte Shalit-avtalen.
I avtalen ble mange gamle sentrale Hamas-medlemmer frigjort i bytte mot den israelske soldaten Gilead Shalit som Hamas kidnappet. Sinwar tok raskt kontroll på den militære vingen av Hamas og gjorde det om til en dominerende kraft på Gaza. Gjennom årene har det kommet rapporter om at det har vært gnisninger mellom de to om Hamas’ vei fremover.
God råd
Sinwar begynte veien mot 7. oktober, mens Haniyeh levde et ganske skjermet og godt liv i Qatar. Den tyske avisen Bild-Zeitung skrev i november 2023, at Haniyeh-familien var god for 2.5 milliarder dollar. Tre av hans sønner ble drept av Israel i Gaza i april i år.
Det store spørsmålet er hva svaret vil bli i etterkant av drapet av Haniyeh. Hamas har som en følge av krigen i Gaza begrensede muligheter. Det store spørsmålet er om Iran vil gjøre noe i stedet. Angrepet skjedde på deres territorium, men Haniyeh var en gjest og ikke et medlem av det iranske militære hierarkiet.
For Iran er hendelsen et tegn på at de fremdeles ikke klarer å hindre Israel, om det var de som sto bak, å operere i deres egen hovedstad. Men til forskjell for angrepet i Syria tidligere i år mot et medlem av revolusjonsgarden, så var ikke dette et direkte angrep på Iran.
Det er imidlertid tvilsomt om Iran vil gjennomføre et storangrep som hevn på drapet av en palestinsk leder. For som det heter i Midtøsten: «Iran er villige til å kjempe til siste araber, men vil unnlate å betale en pris selv.» Skulle Iran foreta seg noe på egenhånd vil det bety en åpen konflikt med Israel.
Avgrenset svar
Hamas har lenge nytt godt av støtte fra Iran, også på opptrening og kunnskap. Den palestinske organisasjonen er ikke like sterkt knyttet til Iran, som for eksempel Hizbollah i Libanon og enkelte sjiamuslimske organisasjoner i Irak og Syria. Det kan komme reaksjoner i form av angrep mot israelske eller jødiske mål i utlandet, men sjansene for et større angrep mot Israel, som vi så tidligere i år, er lave.
For Hamas’ i utlandet baner det kanskje vei for Hamas’ tidligere politiske leder, Khaled Mashal, som en erstatter. Men etter at Sinwar tok kontroll på Gaza er det lite trolig at den politiske ledelsen i utlandet vil få mer innflytelse, uansett hvem den nye lederen er.
Enkelte israelske medier, blant annet Ynet, skriver i dag at drapet kan få følger for de gjenværende gislenes skjebne i Gaza og at forhandlingene vil bli lagt på is. Samtidig har det ikke vært noen tegn på gjennombrudd i de pågående forhandlingene de siste månedene. Dette skyldes både nye krav fra Hamas og dels krav fra Israel.
Gårsdagens mann?
Både Sinwar og Netanyahu nyter godt av den fastlåste situasjonen, og de sitter begge trygt som ledere så lenge krigen pågår.
Det er ikke første gang Haniyeh blir angrepet, men til forskjell fra tidligere hadde han mindre direkte innflytelse nå enn han hadde for omtrent sju år siden. Hendelsen i natt kommer heller ikke til å endre noe særlig for Hamas internt. De fortsetter som før, enten med nye eller gamle ledere i spissen av den politiske vingen, som altså er svekket de siste årene.
Ismail Haniyeh var en leder som levde med Hamas ideologi hele livet. Han blir noen ganger fremstilt som moderat, men i selskap med en ytterliggående Sinwar blir alle moderate. Ismail Haniyeh var en islamist, som så Israel som fiende helt fram til han døde.