Hamas og Fatah har inngått avtale

Hamas og Fatah er enige om en samarbeidsavtale, men det er ikke første gang og det er uklart hva den vil innebære.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen er inngått etter to dager med intense forhandlinger i hovedkvarteret til den egyptiske etterretningstjenesten i Kairo og bygger på flere tidligere avtaler, opplyser Hamas' leder Ismail Haniyeh i en kunngjøring.

President Mahmoud Abbas og Fatah har ennå ikke kommentert avtalen, men både de og rivalene i Hamas har varslet en pressekonferanse senere torsdag.

Ifølge den israelske avisen Haaretz er det foreløpig bare oppnådd enighet om sivile, administrative og interne sikkerhetsspørsmål, noe som i praksis trolig legger til rette for at de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden også overtar styringen på Gazastripen.

Kald skulder

Hamas vant valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen, som stempler gruppen som en terroristorganisasjon.

I februar 2007 inviterte Hamas derfor Fatah med i en samlingsregjering, som Norge var alene om å anerkjenne i Vesten.

Noen måneder senere oppsto en væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen. Konflikten endte med at Fatah-styrkene ble jaget ut av Gaza, der Hamas og deres væpnede milits siden har hatt makten.

President Mahmoud Abbas sparket Hamas ut av den palestinske selvstyreregjeringen og en midlertidig regjering har siden styrt i de selvstyrte områdene på Vestbredden.

Tidligere avtaler

Forsøk på å få i stand forsoning mellom de to rivaliserende gruppene har ikke båret frukter. Alt i 2011 ble de enige om å danne en felles regjering, bestående av teknokrater, men denne så aldri dagens lys.

Abbas kom under sterkt press fra USA og Israel, som også har motarbeidet senere forsøk på å slippe Hamas inn i varmen.

Anerkjenner ikke

USA og Israel har gjort det klart at de ikke vil anerkjenne Hamas-deltakelse i en palestinsk regjering, og president Mahmoud Abbas krever full kontroll over de palestinske sikkerhetsstyrkene for å gå med på et samarbeid.

Dette innebærer at Hamas-militsen som i dag har kontrollen på Gazastripen, og som til en viss grad har vært effektive i å holde enda mer ytterliggående militante islamistgrupper i sjakk, enten må avvæpnes eller bli en del av de palestinske sikkerhetsstyrkene.

De palestinske sikkerhetsstyrkene på Vestbredden er bygd opp med vestlig hjelp og har et løpende sikkerhetssamarbeid med Israel. En framtidig Hamas-deltakelse i styrkene vil derfor trolig by på problemer.

Liten tro

Norske midtøsten-eksperter har generelt liten tro på reell forsoning mellom de to palestinske gruppene.

– Det er en avgrunn mellom Hamas og Fatah, fastslo historieprofessor Hilde Henriksen Waage overfor NTB nylig.

Flere stiller også spørsmål ved om det vil bli holdt valg med det første og viser til at meningsmålingene ikke går i Abbas' favør.

Den siste målingen viser at Hamas-lederen Ismail Haniyeh ville ha gått seirende ut av et palestinsk presidentvalg, mens Fatah ville ha trukket det lengste strået i valg på nasjonalforsamling.

Powered by Labrador CMS