Fredsprisvinneren Elie Wiesel holdt innlegg i anledning fredsprisens 100-års jubileum på Holmenkollen Park Hotel i Oslo i desember 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Han åpnet opp og viste vei

– Han snakket alltid veldig lavt, men det han sa ga virkelig gjenklang, sier Ervin Kohn om holocaustvitnet Elie Wiesel, som døde 87 år gammel lørdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

– Elie sa at en person som har lyttet til et tidsvitne, blir et tidsvitne selv. Det oppsummerer på en måte budskapet hans og motivasjonen han hadde for å fortelle – nemlig at det som har skjedd aldri må gjenta seg, fortsetter Kohn, som er forstander i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

Kohn, som hadde en personlig relasjon til Wiesel, sier at dødsfallet ikke kom uventet og at fredsprisvinneren hadde vært dårlig en god før han døde lørdag.

– Nært forhold til Norge

Han forteller at Wiesel kom fra samme by som hans foreldre kom fra – Sighet i Romania, og at Wiesel sang i koret som hans far var dirigent for.

– Og min fetter Herman Kahan var bestevennen til Wiesel. Han er 90 år gammel og bor i Oslo nå. Derfor snakker vi om en person som hadde et veldig nært forhold til Norge, i tillegg til fredsprisen han ble tildelt.

– Hva har Wiesel betydd for norske jøder?

– Han har betydd mye for alle jøder. Han var tidlig ute og begynte å fortelle. I dag snakker vi om tidsvitner, men det tok jo 20 år før de første begynte å snakke. Elies bok «Natten» var en åpner som viste vei for andre.

– Prosjektet hans gikk ut på at vi måtte leve videre og ta vare på vår humanisme, sier Kohn.

Powered by Labrador CMS