Han ber Vesten slutte å tre demokrati ned over Afrika
– Tankegangen fra kolonitiden lever videre i ny drakt, sier leder for bevegelse som vil utvikle Afrika på verdensdelens egne premisser.
Amos Ounsoubo bor og arbeider i Kamerun. Arbeidsgiveren hans er norsk misjon, og jobben hans består i å utvikle lokale talenter.
– En selvstendighetsbevegelse, kaller Ounsoubo arbeidet i organisasjonen Use Your Talents.
Som afrikaner ser han store ressurser og muligheter.
– Ressurssterk verdensdel
Amos Ounsoubo har sett seg lei på det ensidige vestlige bildet av Afrika som en fattig verdensdel.
– Knapt noen verdensdel har så store ressurser som Afrika. Den største ressursen er menneskene, framholder han og viser til at Afrika har en ung befolkning. Halvparten er under 19 år.
– Dette er unge, utdannede mennesker. De fleste afrikanske barn går på skole, og det er ikke mange som ikke kan lese og skrive, påpeker han i en kronikk i Dagen.
Som afrikaner føler jeg altfor ofte at Vesten demonstrerer at de vet hva som er best for oss.
Amos Ounsoubo
Når verdensdelen likevel sliter med store utfordringer, mener han noe av forklaringen er at både afrikanere selv og hjelpere fra Vesten, Russland og Kina henger igjen i en kolonitidens måte å tenke på.
Overfor Dagen utdyper han:
– Vi må ikke lenger leve i fortiden. Afrika må gå videre, tenke annerledes og jobbe sammen. Som afrikaner føler jeg altfor ofte at Vesten demonstrerer at de vet hva som er best for oss, som når vestlige land arrangerer toppmøte om covid på vårt kontinent eller når vi anklages for å gå ærend for Russland når vi ikke gjør som Vesten sier og innfører sanksjoner mot regimet i Moskva.
– Slaven som nekter
Amos Ounsoubo mener at afrikanerne selv må ta sin del av ansvar for at slike holdninger lever videre. Mange land på kontinentet styres av gamle menn som opplevde kolonitiden og ikke klarer å fri seg fra forestillingen om at de fortsatt trenger hjelp fra tidligere kolonimakter.
– Det er slaven som nekter å ta på seg frihetens ansvar, spissformulerer Ounsoubo.
– Den som sulter
Han kritiserer den vestlige verden for å være for mye opptatt av «rettigheter» og demokrati når de kommer med sine store prosjekter til Afrika. Han mener bistanden må rettes mer inn mot hva lokale folk ønsker og trenger på det aktuelle tidspunktet.
Amos Ounsoubo understreker at han er sterk tilhenger av demokrati og menneskerettigheter.
– Men vi må begynne med det som er viktigst for folk. Demokrati er viktig, men ikke alltid det viktigste, sier han og fortsetter:
– Den som sulter, trenger først mat. Deretter kan vi snakke om demokratisk utvikling.
Ounsoubo sier det fungerer dårlig at utlendinger kommer og forteller afrikanere at de må ha demokrati.
– Det blir av mange afrikanere oppfattet som en ny form for kolonialisering. Kampen for demokrati og menneskerettigheter er en kamp vi må ta selv.
Amos Oounsoubo mener krigen i Ukraina og deler av den vestlige sanksjonspolitikken overfor Russland styrker framveksten av en politisk bevegelse som er dypt antivestlig i sitt vesen.
– Flere vender seg imot Vesten
Bevegelsen har flere forgreininger, noen mer radikale enn andre. Tre av de mest kjente premissleverandørene er Kémi Séba, som har bakgrunn fra Frankrike og Benin, Julius Malema i Sør-Afrika og Nathalie Yamb, opprinnelig fra Kamerun, nå bostatt i Sveits.
Amos Ounsoubo sier han har forståelse for deler av bevegelsens anliggende, selv om han opplever at mange er for radikale i sin kritikk.
– Mange afrikanere oppfatter dette som at dere mener vi ikke er i stand til å tenke selv. Dette fører til en radikalisering av den antivestlige bevegelsen og får stadig flere afrikanere til å vende seg imot Vesten, resonnerer han.
Kampen for demokrati og menneskerettigheter er en kamp vi må ta selv.
Amos Ounsoubo
Ounsoubo mener veien for Afrika er å bygge landene nedenfra og ikke bare spørre etter hjelp utenfra – det være seg fra Europa, USA, Russland eller Kina.
Selv er han ansatt i en norsk misjonsorganisasjon som har vært i Afrika i 180 år. «Use your talents» startet på Madagaskar for 15 år siden og har spredt seg til flere land.
Jesu lignelse om talentene
– Det er en metodikk som handler om å oppdage de talentene og ressursene som finnes lokalt. Det trenger ikke engang å koste penger å bruke denne metodikken, og den kan brukes hvor som helst – også i Norge, sier han.
– Vi begynner med erfaringen og praksisen og lager teori ut fra det, ikke omvendt. Det er også en diakonal bevegelse med utspring i kirken, inspirert av Jesu ord i Matteus-evangeliet om talentene, forklarer han.
– Metodikken viser seg å fungere svært godt både i menigheter og i utviklingen av næringsliv og utdanning i landsbyer og byer, sier Amos Ounsoubo.