Han er 53. Nå ønsker han seg et sommerstevne for 50-åringer
Ifølge generalsekretær Kjetil Vestel Haga er han langt fra den eneste som etterlyser et slikt tilbud. KRIK er ikke fremmed for tanken.
Kjetil Vestel Haga har snakket med 50-åringer som opplever at de ikke helt passer inn i menigheten lenger.
– Jeg tror mange av oss kunne tenke oss et slikt tilbud enten vi er par eller single, for her er det mye liv og erfaring som kan deles. Som 50+ har man oppnådd en del ting i livet. Samtidig er det mange som spør seg: Hva skal skje nå i min siste halvdel av livsreisen. Hvordan kan jeg bruke meg selv og mine kreative evner på en god måte fremover? spør han.
Stevner for de over 60
Det finnes flere sommerstevner og tilbud for folk i kategorien 60+. Et lite googlesøk får for eksempel fram at Normisjon, som er den organisasjonen Haga leder, flere ganger har arrangert fjellferie for seniorer sammen med KRIK.
Da er det kanskje ikke så rart at Haga foreslår at de to organisasjonene kunne gått sammen om et tilbud for 50-åringer.
I et intervju på normisjon.no får han spørsmålet om det er noen sommeraktiviteter i Kristen-Norge han savner. Her svarer Haga at han kunne tenke seg et tilbud for «oss som er over 50, men som fortsatt ikke hører til i seniorgenerasjonen.»
– Mange i denne gruppen ønsker seg aktive ferier. Kanskje kunne Normisjon i samarbeid med KRIK lage et tilpasset tilbud her? spør han.
Generalsekretæren mener at hans aldersgruppe befinner seg «mellom faktum og futurum».
– Hva mener du med det?
– Vi har utdanning, lang erfaring fra arbeidslivet og barna er kanskje flyttet ut. Samtidig ligger neste del av livet foran oss, sier han til Dagen.
– Har du noen tanker om hva et slikt tilbud skulle inneholde?
– Det kunne vært fjellturer i samarbeid med KRIK i kombinasjon med god undervisning som favner min generasjon. Jeg tror en nøkkel er å finne en god balanse mellom gode aktiviteter og relevant påfyll.
Viktige refleksjoner
– Hvilken betydning tror du at et slikt tilbud kunne fått for din aldersgruppe?
– Jeg tror faktisk at veldig mange av oss i den generasjonen kunne gjort viktige refleksjoner rundt det å ha blitt voksen.
Haga forteller at han nylig snakket med en bekjent som befinner seg i den fasen av livet. Vedkommende spurte: «hva skal jeg bruke resten av livet mitt på nå?»
– Når man er rundt 50, er det fortsatt tid til å gjøre nødvendige grep. Det kan handle om å ta en ny utdannelse, skifte jobb eller kanskje gå inn i en ny tjeneste, sier han.
Ifølge generalsekretæren er han langt fra den eneste som etterlyser et slikt tilbud.
– Jeg har hørt det fra mange. Selv er jeg med i en smågruppe der denne tematikken kommer opp. For når man er i den livsfasen, skjer det mye. Barna flytter ut, kanskje får man noen nye helseutfordringer, og man får en ny frihet. Da blir spørsmålet: Hva gjør det med oss som par? Eller hva gjør det med meg?
Ikke fremmede for tanken
Generalsekretær i KRIK, Vegard Husby, sier til Dagen at de foreløpig bare har familieleirer for voksne, men at de ikke er fremmede for å starte opp egne leirer for generasjonen 50+.
De har foreløpig ikke fått noen henvendelser, men Husby deler Hagas synspunkt om at slike tilbud kan motvirke at en del i i denne aldersgruppen faller ut av det kristne fellesskapet.
– Det er viktig at vi som kirke gjør noe for de i alderen 50+ som gir næring til troen og et engasjement for den neste livsfasen, sier Husby.
Pluss-stevne på Hedmarktoppen
I juni ble det arrangert «Pluss-stevne» for de som er 50 eller eldre på Hedmarktoppen på Hamar. Tidligere het stevnet 50+. Linn Byberg, linjeleder ved Hedmarktoppen Folkehøgskole var med som vertskap for arrangementet.
Hun opplyser til Dagen at det var en overvekt av folk i 60- og 70-årene som deltok på stevnet.
At det ikke var så mange 50-åringen, tror hun har noe med tidspunktet å gjøre.
– De færreste har ferie i midten av juni, men det var en veldig god opplevelse å være der. Flere av våre venner som bor på Hamar deltok på kveldsmøtene. Noen venninner av meg som er i midten av 50-årene mente at «her burde alle på vår alder vært».
Kafé-opplevelser
Byberg synes det er bra at Haga løfter tematikken. Selv tror hun at Pluss-stevnet tar opp relevante tema for nettopp den aldersgruppen.
Når Dagen snakker med Byberg, pågår Sommerfestivalen som er for folk i alle aldersgrupper.
– Også på det stevnet finner du tilårskomne folk som elsker å være der det pulserer og som synes det er fint å se etterveksten. På Pluss-stevnet var det derimot roligere.
På neste års Pluss-stevne vil de legge til rette for gode kafé-opplevelser på stevnet.
– Der blir det mulig å ta seg en capuccino og snakke om livet. Jeg merker at vi i min aldersgruppe kommer med litt andre forventinger, og at vi liker å gå på kafé. Det betyr ikke like mye for de eldre, sier hun.
50+ er lik 70+
På Knattholmen i Sandefjord arrangeres det denne uken leir for 50+ i regi av KFUK-KFUM. Når Dagen spør bestyrer Magne Svorstøl hvor mange 50-åringer det er der, ler han. For de aller fleste har passert 70 år.
– Det er den samme gjengen som har vært her siden de var 50+, opplyser han.
– Tror du mange ville meldt seg på om dere inviterte til leir for folk mellom 50 og 60?
– Det er jeg litt usikker på.
Svorstøl registrerer at de rundt 50, men også de rundt 40, nærmest er fraværende i hans organisasjon.
– Tidligere fulgte man en organisasjon gjennom hele livet. I dag er mitt inntrykk at folk shopper opplevelser uavhengig av organisasjon. Eller så shopper man kanskje bare opplevelser, sier han.