Han er en av Sørlandets rikeste, men hjertet banker for de svakeste
Eiendomsinvestor Kurt Mosvold er født inn i rikdom, og leder familiebedriften med solid hånd. Med troen sentral i livet, er han opptatt av å bidra med det han kan.
– Jeg føler meg utrolig privilegert. Det er fint å være takknemlig til noen, og for meg blir det Gud, sier Kurt Mosvold.
Han har likevel vanskelig for å kunne si at Gud har velsignet akkurat ham, gitt ham rojal flush allerede ved livets start, når andre blir født helt uten skje i munnen.
– Jeg har færre svar nå, enn da jeg var ung. Det er mye som er flaks og uflaks i livet, mener den suksessrike investoren.
Generasjoner med shipping
Han har akkurat kommet opp vindeltrappa hos Mosvold og Co., etter å ha inngått avtale om nok et eiendomskjøp i Kristiansand sentrum. Det ene møtet glir over i det andre i den tette timeplanen.
– Jeg sier ja til altfor mye, smiler han, og serverer kaffe på kontoret som ligger ved den populære parken Tresse, i strandkanten av sentrum.
Lokalene er ikke store, men kunsten og bildene på veggene vitner om et firma med lange familietradisjoner, suksess og rikdom.
Mosvold-familien har i generasjoner drevet med shipping, og har vært en av landsdelens rikeste. Malte portretter av de som tidligere har båret ansvaret møter Kurt Mosvold hver morgen.
Mosvold-familien har vært kjent for å engasjere seg i menighetsliv og for å bidra økonomisk i mange sammenhenger.
Dagens leder følger i de samme sporene, men har dreid bedriften fra shipping til eiendom. Nå er firmaet størst på eiendom i Kristiansand, med en portefølje på 2 milliarder kroner.
Reddet Filadelfia-prosjekt
– Jeg får utrolig mange henvendelser. For meg er det lettere å gi penger enn tid. Alle søker vi mening med livet, og for meg gir det mening å gi, sier Mosvold.
I sin posisjon, mener han faktisk det er rett og rimelig at han lar det dryppe på 30–40 prosjekter årlig.
– Jeg er ikke imponert over meg selv. Jeg har aldri ofret noe. Det bør kreves mer av ressurssterke mennesker, legger han til.
Et av de siste eiendomskjøpene var, ifølge Mosvold, en blanding av business og redningsaksjon.
Filadelfias bo- og integreringssenter Shelter sto i fare for å bli tatt av dragsuget da Q42 måtte selge unna tidligere i år.
15 mennesker bor i bygget, og de fleste er flerkulturelle med behov for integrering.
Driften ble sikret da Mosvold og Co. overtok.
– De har opsjon på å kjøpe det selv for samme pris, og så går vi også inn og støtter i driften. De er veldig fornøyde, sier Mosvold, som legger til at han har et ekstra hjerte for dem som har kommet skjevt ut i livet.
– Som regel er det en grunn til at de kommer skjevt ut. Hva var utgangspunktet? Det som imponerer meg aller mest, er mennesker som klarer seg på tross av et dårlig utgangspunkt.
Mangfold
Han elsker å møte nye mennesker, er nysgjerrig på folk, og mener det er viktig å komme ut av det som kan bli en trang boble.
– Mangfold er mitt mantra, sier Mosvold.
Det vises i engasjementet, som strekker seg fra eierskap i fotballklubben Start til drift av sitt eget barnehjem på Sri Lanka.
Han er æresmedlem i Protestfestivalen, sørger hvert år for at Kristiansand kan holde en flerkulturell festival, har vært rådsleder i Strømmestiftelsen og ble nylig også med i styret i Stine Sofies Stifelse, for å nevne noe.
På nittitallet var han med verdensevangelist Aril Edvardsen på korstog i Afrika. Siden har han støttet Troens Bevis sitt arbeid.
Det brede engasjementet har ført ham sammen med mennesker fra alle samfunnslag, religioner, og over store deler av verden.
På Sri Lanka har han bygget opp fire hoteller, samtidig som han driver et barnehjem for gutter, og sørger for at unge jenter får skolestipend.
Tanken er at næringsutvikling er god bistand.
Barndomsvenn med oljefondssjefen
Prosjektene på Sri Lanka har støtte fra høyt hold. Barndomskamerat og nåværende sjef for Oljefondet, Nicolai Tangen, gir også av sitt overskudd til Mosvolds Sri Lanka-prosjekt.
De to har vært venner siden barneskolen, og har mye kontakt.
– Så bidrar jeg tilbake ved å gi inn i kunstsiloen i Kristiansand, forklarer han.
Alle menneskemøtene og skjebnene han har sett på grunn av sitt brede engasjement har gjort noe med troen.
Fra å ha vært med å holde Alfa-kurs i menigheten sin i 20 år, brukt 300 kvelder på samlinger, har Mosvold de senere årene vridd seg litt i troen.
Han er ikke lenger bombastisk.
– Jeg har ikke en naiv tro. Den er rasjonell. Når du er ung vet du på Gud, men når du blir eldre så tror du på Gud. Det er ikke så sort/hvitt lenger. Hadde jeg bodd i India, så hadde jeg mest sannsynlig vært hindu. Men jeg er godt forankret i min kristne tro. Den rokkes ikke, og jeg deler den gjerne med andre, men jeg har ikke behov for å overbevise noen om at min tro er den riktige.
Kjærligheten
Han klarer ikke tro på at alt kommer til å ordne seg, hvis vi bare legger det i Guds hender.
– Min gode venn, kunstneren Kjell Nupen døde av kreft 58 år gammel. Det er klart at det er ikke Guds vilje, sier Mosvold, som har Nupens siste produserte bilde hengende på kontoret.
– Ber du om konkrete bønnesvar?
– Jeg ber om styrke og kraft, sier Mosvold.
Favorittbibelverset er fra 1. Korinterbrev kapittel 13, vers 13, hvor det står at det største er kjærligheten.
– Hvis du har alle goder på jorden, men ingen å dele de med, da er det ikke verd noen ting.