Han har den vanligste jobben blant aktive kristne
Lærer-, ingeniør- og sykepleieryrket topper listen over de vanligste yrkene blant menighetsaktive kristne.
Lars Erik Nyborg er lærer ved Kristelig Gymnasium i Oslo. Med sykepleier som kone og far som ingeniør kjenner han seg godt igjen i tallene Dagen kan presentere i dag.
Dagen har kartlagt verdier og holdninger blant menighetsaktive kristne. Et av spørsmålene de 1600 respondentene har tatt stilling til er «i hvilken sektor jobber du»?
I svarene kommer det nemlig frem at de vanligste yrkene blant aktive kristne er lærer ved grunnskole eller videregående (12,9 prosent), ingeniør (7,4 prosent) og sykepleier (7 prosent).
– Det er mange roller i kristenverdenen som indirekte forbereder en på en lærerolle. Mange har kanskje hatt sin første andakt eller lederansvar i menigheten de har vokst opp i, sier lærer Nyborg.
Skulle ikke bli lærer
Han hadde aldri tenkt å bli lærer. Men etter noen år som student fant han ut at læreryrket ikke var så fjernt likevel.
– Samtidig var det veldig mange i familien rundt som allerede hadde tenkt at jeg kom til å ende opp som lærer, sier Nyborg.
Det er en travel dag i midten av desember på skolen i Frogner bydel i Oslo. Dagen møter Nyborg i en lunsjpause.
Siden 2002 har han undervist i historie, religion, norsk og politikk og menneskerettigheter. Selv om han er veldig glad i fagene han underviser, er de likevel ikke hovedgrunnen for at han trives i jobben.
– Det er kontakten med elevene som gjør at jeg liker jobben. Dette er år hvor ungdommene har en enorm utvikling. Å få være med på den utviklingen, syns jeg er utrolig meningsfylt.
Befolkningen forøvrig
Andelen av aktive kristne lærere, slik som Nyborg, skiller seg ikke markant fra resten av befolkningen. Tall fra statistisk sentralbyrå viser at om lag 10 prosent av Norges arbeidstakere er lærere ved grunnskole/videregående. 4,4 prosent av de yrkesaktive er ingeniører og 7,8 prosent er sykepleiere.
Lik kjønnsfordeling
Arbeidspsykolog, Stian Midtgård, er ikke spesielt overrasket over at disse yrkene er vanlige blant aktive kristne.
– Dette er fryktelig vanlige tall.
Han påpeker at kjønnsbalansen i de tre yrkesgruppene også speiles i befolkningen. Dette til tross for hva enkelte kanskje tror om kristne arbeidstakere, mener Midtgård.
– Det er lett å lage en hypotese om at dem som er aktive i kristne menigheter velger yrker knyttet opp mot tradisjonelle kjønnsnormer i større grad enn samfunnet ellers. Men dette kommer ikke frem av disse tallene.
I følge Dagens undersøkelse er nemlig tre av fire menighetsaktive lærere kvinner, fire av fem ingeniører er menn og 93,2 prosent av sykepleierne er kvinner.
Men én ting skiller seg ut fra befolkningen forøvrig, påpeker Midtgård.
– Ti prosent jobber innenfor kirkeliv. Men det er jo ikke så overraskende, sier Midtgård.
Kristen skole
Tilbake på Kristelig Gymnasium, som skolenavnet antyder er en kristen skole, forteller lærer Nyborg at han som kristen lærer til tider har opplevd å møte fordommer.
– Det var tidligere da vi møtte lærere fra Oslo-skoler. Da var det noen som kunne ha fordommer mot oss som kom fra kristne skoler. Men det opplever jeg ikke mer.
Han er glad for å være lærer ved en kristen skole.
– For meg passer det utrolig godt å jobbe et sted hvor det er ganske avklart hvem jeg er for elevene.
– Elevene mine skal være helt trygge på at jeg ikke driver å snikevangeliserer i undervisningen, sier Nyborg.
Flere ingeniørjenter
Når man skal velge et yrke, spiller familiebakgrunn, sosialt nettverk, interesser og evner inn i vurderingen, forteller arbeidspsykologen. Det gjør også kjønn.
– Det er som regel jenter som velger sykepleieryrket og menn som blir ingeniør. Men dette er i forandring. Det merkes best på at flere kvinner velger ingeniøryrket som følge av at jenter er flinkere på skolen enn guttene.
Blant andre funn i Dagens undersøkelse var at 3,3 prosent av respondentene har svart at de jobber som leger. Dette er markant flere enn i befolkningen forøvrig, hvor 0,8 prosent av yrkesaktive er leger.
Undersøkelsen er utført av Nordic Navigation på vegne av Dagen.Kartleggingen er gjennomført i samarbeid med SUJO (Senter for undersøkende journalistikk) ved Universitetet I Bergen.
Prosjektet er støttet økonomisk av Fritt Ord.