OVERKOMMELIG BIBEL: – Det var mange ting som skjedde som gjorde at jeg - altfor ung - skrev en altfor omfattende bok, sier Knut Tveitereid. Han skrev «En helt overkommelig bibel» for snart 20 år siden.

Han har inspirert mange tusen mennesker til å lese Bibelen

Det begynte med at Knut Tveitereid selv ikke fikk det til.

Publisert Sist oppdatert

I år 2000 startet teolog Knut Tveitereid arbeidet med «En helt overkommelig bibel». Boken kom ut året etter og har siden blitt trykket i 20 opplag og rundt 80.000 eksemplarer i Norge, ifølge forlagssjef i Verbum, Hans Johan Sagrusten.

– Min motivasjon for å skrive boken, var et intenst ønske om å lese Bibelen, og en erfaring av å ikke få det til, sier Tveitereid.

– God samvittighet

I høst gjennomførte Dagen en stor undersøkelse blant aktive kristne, der bibellesning var ett av temaene. Funnene viser at en av tre leser Bibelen daglig, eller fem til sju ganger i uken.

Knut Tveitereid skrev for å forsøke å få bukt med sin egen, dårlige samvittighet.

Bibelgleden hans har sakte men sikkert vokst ut av et møte med retreatbevegelsens far, den nå avdøde Edin Løvås. Forkynneren fortalte at han kunne sitte i timevis, helt oppslukt av Bibelen.

– Jeg spurte hvordan han fikk det til. Da sa han at jeg måtte begynne med noe lite. «Et kapittel hver dag er for mye», sa han. «Hva med et kapittel i uken?», spurte Tveitereid. «Det er også for mye», svarte Løvås. «Et vers hver dag, da?». «Det er også for mye». «Hva med et vers i måneden?», spurte Tveitereid. «Ja, det er greit», svarte Løvås.

Møtet ble en god opplevelse.

– Det var så fort gjort å lese det verset, og så hadde jeg 29 dager igjen med god samvittighet, sier han.

– Treffer noe dypt

Bibelen betyr mye for trebarnsfaren, som i dag er førsteamanuensis i praktisk teologi og religionspsykologi ved MF vitenskapelig høyskole i Oslo.

– Det er få ting som betyr mer enn Bibelen. Jeg er ikke blant dem som er så opptatt av om den er feilfri. Det er ikke der autoriteten ligger. Men at den igjen og igjen har evne til å treffe noe veldig dypt i oss, i meg, og på den måten tenker jeg på den som levende. Den taler på en måte som ingen annen bok gjør. Jeg tenker på den som vårt mellomledd til en levende Gud - et nådemiddel og en åpenbaringskilde.

Tveitereid blir ikke så ofte spurt om råd når det gjelder bibellesning, men får han spørsmålet, så tar han utgangspunkt i at mennesker er forskjellige.

– Bare mine egne barn er så ulike i forhold til lesing, i sin konsentrasjonsevne og i sin tilnærming til Gud, at å lage en oppskrift som skal treffe alle, tror jeg vil være ødeleggende. Frukten av sterke idealer blir fort dårlig samvittighet og skam.

Hvis han har god tid, kaster Tveitereid spørsmål tilbake for å finne ut om hvem han eller hun er, som vil lese Bibelen, og hva vedkommende har prøvd å lese før.

– Det har hendt at jeg har møtt en leseglad ungdom som liker fantasy-litteratur og sluker Harry Potter-bøker. Da sier jeg: «Du må begynne med noe sært, for eksempel Johannes Åpenbaring». Er det noen som sliter med lesing og konsentrasjon, så foreslår jeg Markus, eller kanskje til og med å lese høyt sammen med noen andre. For den filosofisk-anlagte, foreslår jeg Johannes evangelium. Hvis noen liker store fortellinger, kan jeg foreslå Andre mosebok.

– Har alltid lest

20 år etter han begynte på «En overkommelig bibel», leser Tveitereid Den hellige skrift på en annen måte. Han er likevel blant dem som aldri har fått til å sette seg mål, lese systematisk og følge en daglig plan.

– Jeg får nesten motreaksjon av tanken. Det byr meg imot. Det har med hvem jeg er å gjøre, sier han.

Teologen regner med at han har lest Bibelen mange ganger likevel.

– Jeg leser Bibelen slik jeg nå bruker internett. Jeg blir nysgjerrig på noe, bruker lenker og surfer rundt for å se hvordan en tekst henger sammen med en annen. Eller jeg følger et tema rundt i Bibelen.

Han beskriver det som «å være nysgjerrighetsdrevet».

Tveitereid trekker frem kona si som den rake motsetning.

– Hun er systematisk og liker lister, så for henne er nok årsbibelen helt topp.

Powered by Labrador CMS