NYTESTAMENTE: Denne soldaten (i midten) ved en av Øst-Ukrainas mange militære kontrollposter var en av flere som takket ja til bibelselskapets tilbud om nytestamenter.

Han så ukrainsk nød på nært hold

Kristne må gå under jorden. Sultne mennesker gjemmer seg i kjellere. Bibelselskapets Bernt Greger Olsen tegner et dystert førjulsbilde av Øst-Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Bildet er likevel ikke uten lyspunkter. Som da han nylig ble stoppet på et av de mange militære sjekkpunktene nær fronten og soldater nok en gang undersøkte bilen på leting etter skjulte våpen.

De fant ikke våpen, men hundrevis av bibler. Bibelselskapets folk tilbød soldatene hvert sitt nytestamente og ble forundret da alle takket ja.

– Og ikke nok med dét. De spurte også om å få flere som de kunne gi til kameratene sine, og en av dem som til daglig befinner seg midt i frontlinjen, ba om forbønn, forteller Bernt Greger Olsen.

– Det rare var at de samme dag hadde snakket om at de skulle hatt en bibel.

Dype traumer

For Bibelselskapets erfarne bibelmisjonsleder ble opplevelsen ved sjekkpunktet et signal om at det åndelige klimaet i Øst-Ukraina er forandret. Siden de etablerte sitt østligste Ukraina-kontor i millionbyen Kharkiv midt på 1990-tallet, har dette vært et tungt område å arbeide i. Bibeldistribusjonen har gått tregere her enn i de vestlige delene av Ukraina.

– Nå har situasjonen snudd. Det er enorm etterspørsel av bibler, men det er vanskelig å få biblene ut, sier Olsen, som reiste til Ukraina fordi han ville sette seg inn den snart ett år lange konflikten og vurdere mulighetene for bibeldistribusjon.

– Vi ønsker å gi bibler og nytestamenter både til den ukrainske hæren og til sivile som har dype traumer og søker til kirkene etter hjelp.

Skrev bibelvers

Evangeliske kristne ble et mål for pro-russiske opprørere da de angrep Øst-Ukraina i sommer. Trusler, kidnappinger, drap og ramponering av kirker sendte kristne på flukt.

I områder der ukrainske styrker har gjenvunnet kontrollen, har en del av flyktningene kommet tilbake, men mange har mistet både hus og arbeidsplass, forteller ­Olsen.

En av dem som har lidd store materielle tap er den kristne slakteren Igor Jydkov i byen Slavjansk. Før opprørerne gikk løs på slakteriet hans i sommer, leverte de pølser til hele Ukraina.

– 60 tonn kjøtt ble ranet før opprørerne satt fyr på slakteriet, forteller Olsen og viser bilder av murvegger der det ble spraymalt bibelvers som skulle rettferdiggjøre angrepet. Opprørerne hadde skriblet Luk 18,7, korrekt angitt, på slakteriveggen.

– Valget av bibelvers viser at gjerningsmennene må ha hatt en viss bibelkunnskap, men brukt i denne sammenhengen blir det helt forvrengt. Folk var sjokkert. De tolket det som et voldsomt angrep på evangeliske kristne.

Mønsteret gjentar seg

Bernt Greger Olsen er skremt av at det samme mønsteret med angrep mot evangeliske kristne nå gjentar seg i nye områder.

– Vi vet at mange kirkelokaler er tatt av opprørerne i industribyene Lugansk og Donetsk. Vi har også fått rapporter om kidnappinger og trakassering. Flere pinsemenigheter i Donbas-regionen har gått under jorda. Det er ikke mulig å drive organisert kristent arbeid, men de forsøker å samles i hjemmene, sier Olsen. Han har inntrykk av at de fleste som ikke tilhører den russisk-ortodokse kirke har problemer.

– Det gjelder adventister og baptister, så vel som den ukrainske ortodokse kirke.

– Hvorfor blir evangeliske kristne rammet?

– Det er vanskelig å forstå. De blir åpenbart sett på som noe vestlig, som sekter det ikke er plass for i det ortodokse Moder Russland, svarer Olsen.

Over alt hvor han dro kunne han merke at Ukraina er blitt et dypt splittet land.

– Folk i øst har svært ulik oppfatning av virkeligheten. Mens noen gir varm støtte til ukrainerne, ser andre på dem som okkupanter. Mange har slektninger på begge sider av konflikten. Folk tør ikke snakke om konflikten på gaten, for de kan aldri vite hvem som lytter.

– Overlatt til seg selv

Bernt Greger Olsen møtte ukrainske offiserer som fortalte om store behov for nødhjelp. Ikke minst i Donetsk der fronten går tvers gjennom byen.

– Bilder av byen minner om motiver vi har sett fra 2. verdenskrig med hus som er skutt i stykker. Folk gjemmer seg i kjellere, og de sulter, sier han og uttrykker inderlig frustrasjon over at dette skjer midt i et Europa som burde finne andre løsninger enn krig i 2014.

– Nå haster det å få slutt på kamphandlingene av hensyn til de mange tusen sivile som er fanget i kampområdene.

Han møtte også folk som samlet inn sokker og mat til ukrainske soldater ved fronten.

– Soldatene skal være ekstremt dårlig utstyrt. De befinner seg i kamper med regulære russiske elitetropper, men mangler både mat og varme klær. Det drepes mange soldater hver eneste dag.

Også vanlige innbyggere lider i vinterkulda. Olsen forteller at folk har fått lite hjelp av myndighetene til å bygge opp igjen hus som er blitt ødelagt i kampene.

– Folk jeg snakket med i Slavjansk sa at befolkningen var overlatt til seg selv. Mens det offentlige virker lammet, viser kirkene stor vilje til innsats. Kristne fra Vest-Ukraina kom med lastebillass med materiell for å hjelpe til med gjenoppbyggingen.

Toppkirkemøte

Bibelmisjonslederen har besøkt Ukraina flere ganger årlig siden 1993. Han tror kirkene kan spille en vesentlig rolle i møte med de store utfordringene landet står overfor.

– Ser du resultater av det russisk-ukrainske kirketoppmøtet som ble arrangert i Oslo i høst?

– Vi ser at kirkeledere som ikke var på talefot nå snakker godt sammen, men vi skulle selvsagt ønsket at dialogprosessen ­hadde kommet enda lenger, svarer Olsen.­ Han bekrefter at det ukrainske og norske bibelselskapet er åpne for å legge til rette for en oppfølger-konferanse, men mener at initiativet må komme fra kirkene selv.

Powered by Labrador CMS